Manisa'da Yaşam (22.11.2019 Özet)

Radyo HİRAŞ’da merakla beklenen ‘Manisa’da Yaşam’ programında VW Ceo’su Diess’e seslenen Rıfat Uygur “Senin insan dediğin eli kanlı teröristleri yok edene kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Haber: Nezih VAROL

HİRAŞ Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Emin Uygur’un Radyo HİRAŞ için hazırlayıp sunduğu, Manisa Birlik Başkanı Mustafa Pala’nın yorumlarıyla renk kattığı ‘Manisa’da Yaşam’ programında bu hafta yine gündeme damgasını vuran konular ele alındı. Rıfat Emin Uygur Volkswagen Ceo’su Herbert Diess’in “İnsanlar öldürüldüğü sürece bir harp meydanının yanına temel atmayacağız” sözlerine sert tepki göstererek, “Herbert ne dediğini bilmiyor, Türkiye sınırları içinde öldürülen insan yok, sınır ötersinde ise teröristler insan öldürüyor, bizim gençlerimizi, askerimizi öldürüyor, teröristlerin kökü kazınana kadar da mücadelemiz devam edecek” dedi. AK Parti’de İl Başkanı değişikliğinden İYİ Parti-MHP atışmasına, Manisa Futbol Kulübü’nün (FK) başarısından öğretmenlerin yaşadığı zorluklara kadar bir çok konunun ele alındığı programa başlamadan önce Mustafa Pala’nın her hafta Manisa İnternet Haber için yazdığı köşe yazısı okundu. Pala, ‘Bir Yıldız Kaydı’ başlıklı yazısında duygularını şöyle ifade etti:

BİR YILDIZ KAYDI

Sevilen sanatçı Yıldız Kenter, yıldız kayar gibi kayıp gitti aramızdan. Yıldız kayınca dilek tutulurmuş. Dileğim, Yıldız Kenter gibi büyük sanatçıların adının ve anısının hep yüreklerimizde yaşamasıdır. Yıldız Kenter öldü haberini duyunca, akılıma Ağabeyim dediğim, M. Ertuğrul Dayıoğlu geldi aklıma. “Ne alaka” demeyin. Alakası var. Kendisinden çok şey öğrendiğim Rahmetli Dayıoğlu, Niobe Tiyatrosunu yaptırırken, hayalinin, Niobe Tiyatrosunda, Yıldız Kenter’in Ben Anadolu isimli oyununu oynaması olduğunu söylerdi. İzlediğim, Ben Anadolu oyununda, Niobe adının geçtiği bir bölümde vardı. Tiyatronun yapımı tamamlanınca Yıldız Kenter’i çağıracaktık. Niobe Tiyatrosu, Dayıoğlu’nun başkanlığı döneminde tamamlanamadı. Ondan sonda gelen başkanlarda, tiyatroya gerekli ilgiyi göstermediler. Uzun süre yarım kalan tiyatro ancak önceki belediye başkanlarından Bülent Kar döneminde tamamlanabildi.  Bu nedenle de Dayıoğlu’nun Yıldız Kenter’in Niobe Tiyatrosunda Ben Anadolu oyununu oynaması hayali gerçekleşemedi bir türlü.  Yıldız Kenter adı geçince, Dayıoğlu’nu anımsamam bundandır. Yıldız Kenter’de, Dayıoğlu’da ışıklar içinde uyusunlar. Adları ve anıları hep yüreğimizde ve belleğimizde yaşayacaktır. Ömrünü tiyatroya adayan Yıldız Kenter aramızdan ayrıldığında 91 yaşındaydı. Uzun sahne hayatında 100'den fazla oyun sergileyen Yıldız Kenter, Mahsun Kırmızıgül'ün ilk filmi olan Beyaz Melek'te başrollerden birini üstlenmiş, usta oyunculuğuyla izleyenleri derinden etkilemişti. Yıldız Kenter, yaprakların sararıp döküldüğü 17 Kasım 2019 tarihinde bir yıldız gibi kayıp gitti aramızdan.  Yıldız Kenter, birçok yabancı ve Türk çok önemli yazar ve şairlerin oyunlarını sahneledi. Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Melih Cevdet Anday, Adalet Ağaoğlu, Güngör Dilmen ve Necati Cumalı'nın da aralarında bulunduğu yazarların 100'den fazla oyununu sahneye taşıdı. 80'li yaşlarının ortalarına kadar sahneye çıkmaya devam eden Yıldız Kenter, tiyatro oyunlarının yanında yaklaşık 20 filmde ve birkaç televizyon dizisinde rol aldı. Ölenin ardından iyi konuşulur derler ya, Yıldız Kenter’in ardından kötü söylenebilecek hiç bir şey yok ki zaten. Tiyatronun temel taşlarından biriydi. Yıldız ve Müşfik Kenter kardeşleri sevmeyen yoktur. Müşfik Tenter’in sesini ve oyunculuğunu, Yıldız Kenter’in oyunculuğu yanında, güzel gülüşünü hiç unutmayacağım. Yıldız Kenter her zaman hayranlıkla izlediğim bir sanatçıydı. Sevilen insanlar ölmez, ölümsüz olurlar. Yıldız Kenter’de ölümsüzler arasına katılmıştır şimdiden. Keşke, Dayıoğlu’nun dileği gerçekleşebilseydi. Keşke, Niobe Tiyatrosunda, Yıldız Kenter’i Ben Anadolu oyununda izleyebilseydik. Kim bilir, belki hayali, belki, repliklerinden pazıları, Niobe  Doğal Kaya anıtına takılıp kalırdı. Belki Niobe’nin gözyaşları kurumaz, öldürülen çocuklarının yanında Yıldız Kenter içinde akardı…”

“ÖĞRETMENLERİMİZ ÖNEMLİDİR”

Program yapımcısı Rıfat Emin Uygur da “Yıldız Kenter gerçekten usta bir oyuncu, mesleğine saygılı, halkın sevgisini kazanmış bir sanatçıydı, her şeyden önce çok değerli bir insandı, Allah rahmet eylesin, nurlar içinde yatsın” diyerek duygularını ifade etti. Uygur, Pazar günü 24 Kasım Öğretmenler Günü olduğunu da belirterek şunları söyledi: “Başta sınıf öğretmenlerim ve kendisi de bir öğretmen olan babam Ahmet Uygur ile geleceğin aydınlık nesillerini yetiştirmek için büyük özveri ve gayretle görev yapan tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutlarım. Öğretmenler öğrencilerine karşı kendilerini sorumlu hissetmeli, öğrencilerinde bir değişim, gelişim ve başarı yakalamak isteyen öğretmenler bunun için her yolu denemeli, şartları zorlamalıdır. Bunun yolu da bellidir; öğrencinin dikkatini ilgi, alaka ve sevgi ile çekerek eğitim vermek en güzelidir. Ancak öğretmenlerimizin işlerini kolaylaştırmak adına ailelerin vereceği eğitim üzerinde de ciddiyetle durulmalıdır. Aile içindeki eğitim düşüklüğü öğretmenlerin işini, görevini olumsuz yönde etkileyecektir”. Daha sonra konuşan Mustafa Pala da öğretmenlerin önemiyle ilgili şu ifadelere yer verdi: “Annemiz, babamız, onlardan gelen genlerimiz, onlardan aldığımız eğitim çok önemli biliyorum, ancak öğretmenlerimizden aldıklarımız da en az onlar kadar önemli. Öğretmenlerimin benim yaşamım, başarılarım, dünyaya bakışım ve duruşum üzerindeki önemini şimdi daha derinden anlıyor ve biliyorum. Benim ilkokul öğretmenlerimden Hasan Ali Eren ilkokulu bitirdiğimde beni Akhisar’ın Büknüş köyünden alıp Balıkesir’e Astsubay hazırlama ortaokulunun giriş sınavına götürmüştü. Sınavı kazandığımda da diğer öğretmenim Orhan Seyfi Temel İzmir’e sağlık muayenesine götürdü. İki öğretmenim de benimle yakından ilgilendiler, yoksul bir köylü ailesinin çocuğunun okuması için çaba gösterdiler. Onlar olmasaydı benim de babam gibi çoban olmaktan başka seçeneğim kalmayacaktı. Benim öğretmenlerim dersler bittiğinde köyden ayrılmazlardı. Benim öğretmenlerim sadece okuldaki öğrencilerin değil köylülerin de öğretmeniydi. Köylülerimin her türlü sorunlarının çözümüne yardımcı olurlardı. Taşımalı eğitime karşı çıkışımın temel nedeni bu. Öğretmenin köyle ilgisi kesilmemeliydi. Köyde okul ve öğretmen aydınlığın ve Cumhuriyetin simgesidir. Mustafa Kemal’in aydınlık yüzü olan o Cumhuriyet öğretmenlerini çok özlüyorum. Köylerimizde okullarımızı Cumhuriyetimizin simgelerini yeni işlevler yükleyerek yaşatalım. Tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü kutlu olsun”.

AK PARTİ’DE HIZLI DÖNEMİ

Ulusal ve yerel gündemi de değerlendiren program yapımcısı Rıfat Emin Uygur şu yorumlarda bulundu: “Öncelikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a yapılan haksız saldırıları doğru bulmadığımı söylemek isterim, eğer konu Ulusal bir meseleyse dikkatli olmak zorundasınız. Erdoğan’ı seversiniz veya sevmezsiniz ama konu ülke meselesi olunca makama saygı göstermek zorundasınız. Dış güçlerin ülkemize yönelik baskılarının arttığı şu dönemde ve sınır ötesi operasyonlar sürecinde Cumhurbaşkanı’nı eleştirmek, yıpratmak kimseye bir şey kazandırmaz, ülkemize bir şey kazandırmaz, tam aksine daha çok kenetlenmeli, birlik ve beraberliğimizi ortaya koymalıyız. Manisa’da beklenen değişiklik oldu, İl Başkanı Berk Mersinli’nin görev değişikliğinin ardından Akhisar eski belediye başkanı Salih Hızlı İl Başkanı oldu. Önümüzdeki günlerde kendisini radyomuzda ağırlayacağız ve merak edilenleri soracağız, yapmayı düşündükleriyle ilgili görüşlerine yer vereceğiz. Hayırlı uğurlu olsun diyorum. Diğer yanda Manisa FK’yi de kutluyorum, peş peşe çok güzel sonuçlar alıyor, bu sezon şampiyon olacak gibi, lige iyi başladılar ve iyi gidiyorlar. Ligde 37 puanla liderliğini sürdüren Manisa FK’nin Teknik Direktörü İsmail Ertekin hafta sonu karşılaşacakları Amedspor maçını da kazanmayı planlıyor, bunun için taraftarları da stada davet etti, Manisa’nın takımına destek vermek gerekir, seyirci, taraftar bir takım için çok önemlidir”.

Dolu dolu sohbetlerle yaşanan bir ‘Manisa’da Yaşam’ programı daha Rıfat Emin Uygur’un birlik ve beraberlik mesajıyla son buldu. Uygur, “Türk halkı ve Manisalılar olarak her günümüzün barış ve kardeşlik duyguları içerisinde mutlu ve huzurlu yaşanmasını diliyoruz” dedi.

 

 

Son Eklenen Videolar