Manisa'da Yaşam (20.12.2019 Özet)

Radyo HİRAŞ’da `Manisa`da Yaşam` programında gündemi değerlendiren Uygur, “Bugün kooperatifçilik, yani Mustafa Pala’nın günü, kooperatifçiliğin önemi artık daha iyi anlaşılıyor” dedi.

Haber: Nezih VAROL

HİRAŞ Medya Grup (HMG) Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Emin Uygur Radyo HİRAŞ için hazırlayıp sunduğu ‘Manisa’da Yaşam’ programında yayın ortağı Manisa Birlik Başkanı Mustafa Pala ile gündemi ele aldı, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü çerçevesinde Türkiye’de kooperatifçiliğe verilen önemi değerlendirdi. “Bugün günlerden Musatafa Pala, kendisi kooperatifçiliğin sadece Manisa’da değil, Türkiye’deki duyenlerinden” diyen Uygur’dan sonra konuşan Pala, “Ülkemizde Kooperatifçilik Hareketi altın dönemini Atatürk’ün sağlığında yaşamıştır, O’ndan sonra hiçbir kamu yöneticisi kooperatifçiliğe Atatürk kadar sahip çıkıp, destek olmamıştır. Ecevit döneminde de özellikle kırsal kooperatifçiliğin gelişmesi için çalışmalar yapılmış ancak başlayan çalışmalar sürdürülememiştir” dedi. Daha sonra her hafta olduğu gibi Mustafa Pala’nın Manisa İnternet Habar için kaleme aldığı ‘Kooperatifçilik Günü’ başlıklı köşe yazısı Radyo HİRAŞ Genel Yayın Yönetmeni Hale Taştekin tarafından okundu.

KOOPERATİFÇİLİK GÜNÜ

Kooperatifçiler olarak, kooperatifçilerin dışında kimse hatırlamasa da, bizim de bir günümüz var: 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü. Manisa Kadın Kooperatifi her yıl gün nedeniyle kooperatifçileri kahvaltıda bir araya getiriyor. Sağ olsunlar, beni de çağırıyorlar. Kahvaltıya katılıyorum, dilim döndüğünce aklım yettiğince kooperatifçiliğe ilişkin düşüncelerimi paylaşıyorum. Her yıl bir de yazılı basın açıklaması yapıyorum hepsi bu kadar. Ne resmi, ne özel, hiç kimse ‘Kooperatifçilik gününüz kutlu olsun’ diye arayıp sormuyor… Ülkemizde Kooperatifçilik Hareketi altın dönemini Atatürk’ün sağlığında yaşamıştır. Atatürk’ten sonra hiçbir kamu yöneticisi kooperatifçiliğe Atatürk kadar sahip çıkıp, destek olmamıştır. Ecevit döneminde de özellikle kırsal kooperatifçiliğin gelişmesi için çalışmalar yapılmış ancak başlayan çalışmalar sürdürülememiştir. Bugün kırsal ve kentsel alanda çekilen sıkıntıların bir nedeni de kooperatifçiliğe yeterli desteğin sağlanmamış olmasıdır. 45 yıldır kooperatifçilik yapan bir kişi olarak şimdi üzülerek belirtmeliyim ki, ülkemizde kooperatifçiliğin gelişmesi için verilmesi gereken destek verilmiyor. Bugün kooperatiflerin tümü kırsal ve kentsel kesimde ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Var olduğu söylenen birçok kooperatifte ismen var cismen yok gibidir... Kooperatifler Ulusal ve evrensel barışı, dayanışma ve demokrasiyi güçlendirir. Kooperatifçiliğin toplumun güçsüz kesimleri için umut ışığı olabilmesi merkezi ve yerel yönetimlerin kooperatifleri desteklemesiyle mümkündür. Ancak tüm sivil toplum örgütlerine olduğu gibi kooperatiflere de kuşkuyla bakıldığını görüyoruz... Kooperatiflerde bir araya gelen başta kadın kooperatifçilerimiz olmak üzere tüm kooperatifçilerimizin kooperatifler günü kutlu olsun.

 “BU ANLAMLI GÜNÜ KUTLUYORUM”

Program sunucusu Rıfat Emin Uygur, Manisa’da kooperatifçilik dendiğinde akla ilk gelen ismin yayın ortağı Mustafa Pala olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kooperatifçilik bir dönem çok yaygındı, ancak bazı istismarcı kişiler yüzünden son yıllarda kötü anılır oldu. Oysa tüm gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde büyük önem veriliyor, destekleniyor, insanların istedikleri girişimlerde bulunmasının önü açılıyor. Görüyoruz ki son yıllarda konut, kırsal kalkınma, tarım ve turizm alanlarında ilgi çeken örnek kooperatifçilik çalışmaları yapılmış, sosyal kooperatiflerin ve yenilenebilir enerji kooperatiflerinin kurulması için çalışmalar var, devlet bunlara destek veriyor. Manisamız da bu yönden kooperatifçiliği çok sevmiş ve yararlanmış bir şehir. Manisa’da kooperatifçilik denince benim aklıma ilk Mustafa Pala geliyor. Bu çoğu insan için böyle. Bugüne kadar bir çok kooperatifi hayata geçirmiş bir insan, benim yayın ortağım olmasından da mutluluk duyuyorum. Yarın 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü, ben hem Mustafa Pala’nın, hem de kooperatifçiliğe gönül vermiş, emek vermiş insanların bu anlamlı gününü kutluyorum”.

“KENT KONSEYLERİ İŞLEVSELLEŞTİRİLMELİ”

Program yapımcısı Rıfat Emin Uygur belediyelerde Kent Konseyleri’nin önemine de değinerek şu açıklamayı yaptı: “Büyükşehir Belediyesi ile tüm ilçe belediyelerinin Kent Konseyleri aylık toplantı yapmalı, bu toplantıya basın mensupları çağırılmalı ve yapılan çalışmalar halka anlatılmalı. Bakalım neler yapmışlar, hangi projeleri üretmişler, ne gibi öneriler sunmuşlar, bu önerilerin kaçı meclise gelmiş, kaçı kabul görmüş, kaçı hayata geçmiş, uygulamaya konmuş. Belki iyi işler yapıldı, ama bunu kimse bilmiyorsa neye yarar? Oysa bunları halk bilmeli, kendi için neler yapılıyor öğrenmeli. Şu an var olan Kent Konseyleri gerçek işlevine uygun değil. Toplumun her kesiminden, her siyasi partiden, değişik görüşlerden akil insanların bulunacağı Kent Konseyleri oluşturulmalı. Böylece daha tarafsız bir gözle kentin sorunları gündeme getirilir. Özellikle Büyükşehir Kent Konseyi 17 ilçemizi kapsamalı. Manisa’nın birlik ve beraberliği Kent Konseyi ile sağlanabilir. Alt çalışma grupları oluşturulur vehalkın menfaatine olan çok güzel çalışmalar ortaya konur, öneriler oluşturulur, meclise sunulan bu önerilerin kabul edilme olasılığı da yüksek olur. Belediye Başkanları ve yöneticileri tarafsız ve bağımsız olan bu akil insanların oluşturduğu konseyi dikkate almalı, önerileri uygulamalıdır. Çünkü Kent Konseyi halkı temsil eder, halktan gelen önerileri dikkate alan bir Belediye Başkanı da daha fazla değer görür, halkın gözünde yükselir”.

Dolu dolu sohbetlerle bir haftanın değerlendirildiği ‘Manisa’da Yaşam’ programı Rıfat Emin Uygur’ un birlik ve beraberlik mesajıyla son buldu. Uygur, “Mikrofonlarımız vatanını, milletini seven herkese açıktır, Yunusemre Belediye Başkanımızı veya yardımcısını stüdyomuza davet ettik, haftaya mikrofonlarımıza konuşacak ve merak ettiğiniz sorulara cevap verecek” diyerek programı sonlandırdı.

Son Eklenen Videolar