Manisa'da Yaşam (07.02.2020 Özet)

Radyo HİRAŞ’da ilgiyle takip edilen ‘Manisa’da Yaşam’ programda bu hafta ülke genelinde yaşanan ölümlü kaza ve felaketler ele alındı.

Haber: Nezih VAROL

HİRAŞ Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Emin Uygur’un Radyo HİRAŞ için hazırlayıp sunduğu, Manisa Birlik Başkanı Mustafa Pala’nın yorumlarıyla renk kattığı ‘Manisa’da Yaşam’ programının bu haftaki konularını kaza ve felaketler oluşturdu. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda meydana gelen uçak kazası ve Van’da yaşanan çığ felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır dileyen Rıfat Emin Uygur “Sonradan büyük üzüntüler yaşamak yerine bu felaketlerin yaşanmaması için hazırlıklı olmalıyız, gerekli önlem ve tedbirleri almalıyız” dedi. Program her zaman olduğu gibi Mustafa Pala’nın Manisa İnternet Haber için yazdığı köşe yazısının okunmasıyla başladı. Pala, ‘İşimiz Proje Yapmak’ başlıklı yazısında düşüncelerini şöyle ifade etti:

İŞİMİZ PROJE YAPMAK

“Bana yine Ankara yolu görüldü. Ankara’ya gitmeyi seviyorum. Çalışmalarda yeni bilgiler ediniyorum. Düşüncelerimi paylaşıyorum. Ortak aklın oluşmasına katkıda bulunmaya çalışıyorum. Ankara’dan dönmeyi de seviyorum. Çünkü kentimi, dostlarımı ve işimi özlüyorum. Ankara’ya gidişimin nedeni kısaltması Ulusal Kırsal Ağ olan Turizm Tematik Grup çalışmalarına katılmak... OBASYA’da güzel çalışmalar yapmak, yeni etkinliklerde bulunmak, yeni projeler uygulamak istiyoruz. AB Projeleri konusunda kentimizde çok yetenekli kadrolar var. Manisa Valiliği’nde var. Milli Eğitim Müdürlüklerimizde var. Geçmişte olduğu gibi, yatırımlar için ayrılan fonlar geri gitmiyor son kuruluşuna kadar kullanılıyor. Manisa’da yatırım yapmak yatırım için ayrılan fonlardan yararlanmak isteyenlere söylüyorum: TKDK’ya gidin, Zafer Kalkınma Ajansı’na gidin, KOSGEP’e gidin, Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine gidin, sizi can kulağı ile dinleyen, çözüm odaklı görevlilerle karşılaşacaksınız. Yapmanız ve aklınızda tutmanız gereken bir tek şey var, hibeler ve krediler söze değil, projelere veriliyor. Yapılabilir, sürdürülebilir projeler hazırladığınızda amacınıza ulaşıyorsunuz... Yeni AB projeleri hazırlandı. Eğer kabul edilirlerse, emeği geçenleri bir bir açıklamayı görev sayacağız. Geniş katılımlı etkinlikler düzenleyeceğiz... Bahar aylarında OBASYA’da Kooperatifler Festivali düzenleyeceğiz. Bu güzel öneri Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Sayın Metin Öztürk’ten geldi. Biz hazırız, giderek geleneksel hale gelecek şekilde bir Kooperatifler Festivali, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün önderliğinde başlatılabilir. Ankara dönüşü düşüncelerimi ve izlenimlerimi yine bu köşede sizlerle paylaşırım. Şehit, deprem, salgın ve felaket haberlerinin olmadığı güzel günler diliyorum”.

BİR ÖDÜL DE ROTARYANLARDAN ALDI

Program sunucusu Rıfat Emin Uygur hafta içinde Anemon Otel’de düzenlenen bir törenle Manisa Rotary Kulübü’nden ‘Meslek Hizmet Ödülü’ alan Mustafa Pala’yı kutladı. Uygur şunları söyledi: “Manisa Rotary Kulübü üyeleri başarılı ve örnek bir sivil toplum lideri olarak değerlendirdikleri Türkiye’de kooperatifçiliğin duayen ismi Mustafa Pala’ya ‘Meslek Hizmet Ödülü’ verdi. Ben de kendisini kutluyorum. Başarıları takdir görüyor. Ödül töreninde özgeçmişini Kerem Yolcu okumuş ve demiş ki ‘Mustafa Pala benim için son derece önemli bir insan. Bu nedenle özgeçmişini size ben okumak istedim, zira bu özgeçmişi daha önce okuduğumda çok etkilendim ve sizlerle paylaşmaktan gurur duyacağım’. Gerçekten de Mustafa Pala’yla herkes gurur duıyuyor, Manisa için büyük hizmetleri oldu çünkü. Diğer yanda Rotary de önemli bir sivil toplum kuruluşu, 52 haftanın neredeyse tamamında toplantı yapılıyor, hep birlikte karar alınıyor ve hep birlikte uygulanıyor. Ben Rotaryanları böyle bir karardan dolayı da kutlarım, Mustafa Pala değeri bilinmesi gereken bir insan ve onlar da bunu bilip ödül vermiş”. Uygur’un bu sözleri üzerine konuşan Pala da “Rotary iyi ki var, kendinden önce hizmet diyerek projeler geliştiriyor, Dünya barışına katkıda bulunuyor, Atatürk’ün gösterdiği bilimin aydınlattığı yolda çağdaş uygarlığa doğru yürüyor, mesleğinde başarılı olmuş öne çıkmış yurttaşlar olarak toplumun her kesimine el uzatıyor, Rotary sayesinde çocuk felcinden arınmış bir Dünyamız var, otistik çocuklarımıza el uzatıyor, OBASYA'da otistik çocuklarımız için kamp düzenleyecekler, bunu öğrenince ben ve arkadaşlarım çok mutlu olduk. Alımını gerçekleştirdiğiniz kamp çadırları, uyku tulumları kamplarda olduğu gibi depremde de kullanılacak. Rotary gönülden bir teşekkürü hakediyor, teşekkürler Rotary".

KAZA VE FELAKETLER

Program yapımcısı Rıfat Emin Uygur İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda meydana gelen uçak kazası ve Van’da yaşanan çığ felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır dileyerek “Sonradan büyük üzüntüler yaşamak yerine bu felaketlerin yaşanmaması için hazırlıklı olmalıyız, gerekli önlem ve tedbirleri almalıyız” dedi. Uygur şunları söyledi: “İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları’na ait Boeing 737-800 tipi uçak saat 18.30’ta Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na indikten sonra duramayarak pistten çıkmıştı. 50 metre kadar sürüklenen uçak 30-40 metreden toprak zemine düştü. Uçak burun ve kuyruğa yakın kısımlarından kırılarak üçe bölündü ve yanmaya başladı. Olay yerine çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. 2 bebek, 175 yolcu ve 6 mürettebat bulunan uçaktan kaza sonrası 21 yolcu kendi imkanlarıyla çıkmayı başarırken koltuklar arasında sıkışanlar için ekipler saatlerce süren bir çalışma başlatıldı. Kazada 180 kişi yaralanırken Zehra Bilgi Koçar, Alev Gençoğlu ve Songül Bozkurt yaşamını yitirdi. Kazanın nedeni hala araştırılıyor. Yine Van Bahçesaray yolunda bir minibüsün üstüne çığ düşmüş ve bunun sonucunda 5 kişi hayatını kaybetmişti. 8 kişinin de yaralı olarak bulunduğu çığ felaketinde karlar altında kalan 2 kişiyi bulmak için arama kurtarma çalışanları tekrardan bölgeye gitmişti. Arama kurtarma ekiplerinin üstünde ikinci bir çığ düşmesi sonucunda 33 kişi hayatını kaybetmişti. Son olarak dün de facia bölgesinden 3 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Yaşanan bu çığ felaketi nedeniyle 41 vatandaşımız hayatını kaybetti. Akşam saatlerinde ara verilen kurtarma çalışmalarına bu sabahtan itibaren yeniden başlatıldı”.

“İSTANBUL HAVALİMANI ÇOK GÜZEL”

Hafta içi bir toplantısı nedeniyle İstanbul’da bulunan Rıfat Emin Uygur yeni hizmete giren İstanbul Havalimanı da görme fırsatı bulduğunu belirterek şunları söyledi: “Gerçekten de methettikleri kadar var, mükemmel bir mimari, harika bir hijyen ve temizlik, güler yüzlü hizmet, ilgi ve alaka üst düzeyde. Biraz şaşırmış gibi davransanız, yolunuzu bulamasanız hemen bir iki görevli yanınıza geliyor ve yardımcı oluyor, size gideceğiniz yere kadar eşlik ediyor. Yaşlı, engelli ve çocuklar için özel elektrikli araçlar var, onlara oturuyor ve istedikleri yere gidiyorlar. Ne var ki büfe, cafe ve otopark ücretleri çok yüksek. Bu konuda mutlaka bir düzenleme yapılmalı. Olan var, olmayan var. Orta gelirli bir baba iki çocuğuna sandviç ve gazoz almaya kalksa 100 lira ödemek zorunda kalıyor. Otoparka 12 saatlik park için 54 lira ödüyorsunuz, bir iki günlük park ücretini düşünemiyorum bile, taksiyle gidip gelmek daha ekonomik olur”.

HİSARCIKLIOĞLU MANİSA’DAYDI

Program yapımcısı Rıfat Emin Uygur hafta içinde Manisa’ya gelen ve iş insanlarıyla buluşan Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’yla ilgili de bilgi verdi. Uygur şunları söyledi: “Manisa'ya gelerek iş dünyasıyla buluşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ‘Ekonomi yönetimi reformları sürdürmeli’ uyarısında bulundu, ‘Özel sektör olarak bizler de üretime, istihdama, yatırıma, ihracata devam etmeliyiz’ dedi. Manisa Ticaret Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Mehmet Yılmaz da yeni bir OSB’nin müjdesini verdi. Muradiye’de bulunan yaklaşık 3 bin dönüm büyüklüğündeki, odanın da kurucu ortağı olduğu Manisa Muradiye Islah Organize Sanayi Bölgesi’nin Manisa’ya kazandırılmış olmasının haklı gururunu yaşıdıklarını söyledi. Yılmaz, ‘Bununla birlikte yatırımcılardan gelen talepler doğrultusunda Saruhanlı’ya da karma OSB kurulması yönünde gerekli çalışmaların başlatıldığını belirtmek isterim’ dedi. Tabi bunlar Türkiye ve Manisa için önemli gelişmeler. İşinsanlarımız önümüzdeki dönemde ülkenin strateji ve hedeflerine uyumlu ve önemli çalışmalar ortaya koyacak gibi görünüyor. Çalışmalarında başarılar dilerim”.

Dolu dolu sohbetlerle yaşanan bir ‘Manisa’da Yaşam’ programı daha Rıfat Emin Uygur’un birlik ve beraberlik mesajıyla son buldu.

Son Eklenen Videolar