Manisa'da Yaşam (29.11.2019 Özet)

Radyo HİRAŞ’da merakla beklenen ‘Manisa’da Yaşam’ programının bu haftaki konuları Manisa Tarzanı, Yeşilay, Kara Cuma, Spiloks, AK Parti İl Başkanı Salih Hızlı ve Manisa FK oldu.

Haber: Nezih VAROL

HİRAŞ Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Emin Uygur’un Radyo HİRAŞ için hazırlayıp sunduğu, Manisa Birlik Başkanı Mustafa Pala’nın yorumlarıyla renk kattığı ‘Manisa’da Yaşam’ programında bu hafta yine gündeme damgasını vuran konular ele alındı. Rıfat Emin Uygur yayın ortağı Mustafa Pala ile Manisa Tarzanı’ndan Yeşilay’ın çalışmalarına, Kara Cuma’nın etkilerinden hayat veren Spiloks’a, AK Parti İl Başkanlığı görevine getirilen Salih Hızlı’dan galibiyete doymayan Manisa Futbol Kulübü’ne kadar gündeme dair ne varsa yorumladı. Programda Mustafa Pala’nın her hafta Manisa İnternet Haber için yazdığı köşe yazısı da okundu. Pala, ‘Manisa Tarzanı’ başlıklı yazısında duygularını şöyle ifade etti:

MANİSA TARZANI

ManisaTarzanı ve doğa dostları olarak 27 Kasım 2019 Çarşamba günü Yeşilay Derneği’nin düzenlediği etkinlikte birlikte olduk. Manisa Tarzanı filmini izledik. Tarzan üzerine güzel bir söyleşi yaptık. Yazımın girişinde bu güzel etkinlik için Yeşilay Derneği Başkanı Sayın Salih Fulcun’a yürekten teşekkür ediyorum. Tarzan buluşması son günlerin en geniş katılımlı etkinliği oldu. Başta Manisa Valisi Sayın Ahmet Deniz olmak üzere Manisa protokolü tam kadro söyleşiye katılmak ve Manisa Tarzanı filmini izlemek için salondaydı. Yaklaşık iki saat süren etkinlikte yerinden kalkan olmadı. Etkinlik nasıl coşkulu başladıysa aynen öyle devam etti... Manisa Tarzanı olarak ünlenen çevre önderinin ilginç yaşam öyküsünün bilinen bölümü savaş sonrasında yanmış yıkılmış cehennem yerine dönmüş kente gelişiyle başlıyor. Manisa Tarzanı geldiği Manisa’da doğayı yeniden canlandırıp ağaçlandırmak için amansız bir mücadele veriyor. Manisa Tarzanı adı öne çıkınca da Topçu Hacı, Ahmet Bedevi gibi takma adlarıyla birlikte nüfusta kayıtlı adı olan Ahmeddin Carlak adı da unutulup gidiyor. Bu nedenle birçok insan gibi beni de Manisa Tarzanı’nın nerede ne zaman doğduğundan ve nereden geldiğinden çok neler yaptığı ve Manisa Tarzanı olduktan sonraki yaşamı ilgilendirdi hep. Ulusal Kurtuluş Savaşına katılan, Cumhuriyetin ilk yıllarında göğsünde Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile Manisa’ya gelen Ahmeddin Carlak, Manisa’da  Manisa Tarzanı olarak yeniden doğmuştur denilebilir... Manisa Tarzanı üzerine yaptığım araştırma, bizde yaşamının filme alınması isteğini de uyandırdı. Yaptığımız ses ve görüntü kayıtlarını her gözden geçirdiğimizde Manisa Tarzanı’nın yaşamı mutlaka filme alınmalı diyorduk. Nitekim, Film Yapımcısı Cengiz Ergun’u aradığımda anlattıklarımız onun da ilgisini çekti. Bilindiği gibi ödüller alan Manisa Tarzanı filmi çevrilmiş oldu... Manisa Tarzanı’nın ağaç sevgisi çevrecilerin yolunu aydınlatıyor.  Manisa Tarzanı için düzenlediğimiz her etkinlikte,  Manisa Tarzanı’nın Mektubu okunuyor. Yine okullara gidip sunum yapmaya Manisa Tarzanı'nı yeni kuşaklara anlatmaya çalışacağım. Manisa Tarzanı'nın adını ve anısını yaşatmayı birileri es geçse bile ben iş edineceğim...”

VALİ DENİZ YEŞİL KİTAP KAFE’DE

Program yapımcısı Rıfat Emin Uygur da Manisa Valisi Ahmet Deniz öncülüğünde Manisa protokolünün katıldığı Yeşilay Manisa Şubesi tarafından düzenlenen Manisa Tarzanı Film Gösterimi ve Söyleşi etkinliğinin önemine değindi. Uygur, Yeşil Kitap Kafe'de düzenlenen etkinliğe başta Vali Deniz, Çevre eski Bakanı Rıza Akçalı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü ve Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli’nin katılmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Uygur şunları söyledi: “Yeşilay yetkililerinin bilgilendirmesiyle başlayan etkinlikte Sayın Valimiz Ahmet Deniz ‘Yeşilay Derneği Manisa Şubesi Türkiye'de öncü, çünkü gençleri kitap okumaya teşvik etmek amacıyla Yeşil Kitap Kafe’yi kurmuşlar, kitap okumayı önemsiyorum, gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutuyor, onlara daha çok okumalarını tavsiye ediyorum’ dedi. Ayrıca Manisa'nın simgelerinden olan Ahmet Bedevi'nin sadece Türkiye'nin değil dünyanın da gerçek anlamda ilk çevrecilerinden biri olduğunu ifade ederek bu anlamda Manisa Tarzanı'nın gençler için iyi bir örnek olduğunu belirtti. Etkinlikte Manisa Tarzanı filminin danışmanlarından ve benim de yayın ortağım olan Mustafa Pala ve Manisa Tarzanı ile aynı dönemde yaşamış olan eski Belediye Başkanı Ertuğrul Dayıoğlu'nun eşi Hesna Dayıoğlu'nun Manisa Tarzanı ile ilgili bilgi ve anılarını anlatması ayrı bir güzellik. Ben Mustafa Pala’yı çok takdir ediyorum, Mustafa Pala olmasa Manisa Tarzan’ı böylesine anılmazdı, O’nun sayesinde Tarzan anılıyor, tanıtılıyor, yaşatılıyor. Tarzan es geçileni iş edinen bir şahsiyet, Mustafa Pala da öyle, bu anlamda O da bir Tarzan’dır. Manisa’ya çok önemli hizmetler vermiştir ve vermeye de devam ediyor”.

KARA CUMA

Program yapımcısı Rıfat Emin Uygur Türkiye’de suistimal edilen Kara Cuma’ya da değinerek vatandaşları uyardı ve şunları söyledi: “Black Friday yani Kara Cuma çılgınlığı Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kendini göstermeye başladı. Kara Cuma Amerika’da Şükran Günü’nü izleyen Cuma günü yapılan büyük indirim gününe verilen isim. Perakendeciler için 1952 yılından bu yana Kara Cuma aynı zamanda yılbaşı alışveriş sezonunun da açılışı anlamına geliyor. Anonim kaynaklara göre indirim günlerinin Kara Cuma ismini almasının sebebi Amerika’nın Philadelphia kentinde 1961 yılında indirim günleri sebebiyle oluşan ve vatandaşları çileden çıkaran trafik! Türkiye’de yansıması gerçekten çok kötü, çünkü Kara Cuma’da en az yüzde 50 oranında indirim yapılmış ürünler satılır. Bizde ürüne önce zam yapılıyor, sonra indirim yapılmış gibi aynı fiyata satılıyor. Yani indirim yapılmıyor ve insanlar kandırılıyor. Vatandaşın kandırılmasını doğru bulmuyorum, buradan da uyarıyorum, sakın Kara Cuma’ya aldanıp da paranızı çarçur etmeyin”.

“SPİLOKS HAYAT VERMEYE DEVAM EDİYOR”

Program yapımcısı Rıfat Emin Uygur hizmet aldığı Özel Spiloks Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi’nden de söz ederek şu bilgileri verdi: “İyi ki burayı bana önerdiler ve iyi ki hizmet almaya başladım, çok memnunum. Oksijenle uygulama pek çok hastalığa şifa oluyor, örneğin şeker hastasıysanız ve yaralarınız iyileşmiyor, her geçen gün kötüye gidiyorsa, ani görme veya işitme kaybıyla karşılaştıysanız, yanıklarınız varsa, kronik kemik iltihabınız, ilerleyici enfeksiyonlarınız sizi halsiz düşürdüyse ve tüm bunlar hayatınızı çekilmez hale getirip yaşama küstüyseniz bir de Spiloks’a gitmelisiniz. Devletle anlaşmalı Özel Spiloks Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi, Hava ve Uzay Hekimi Uzman Dr. Mustafa Alan sorumluluğunda işinin ehli ekibiyle sizi hayata bağlıyor. Spiloks’ta denizaltını andıran hiperbarik oksijen tedavi ünitesi içinde atmosferik basınçtan daha fazla basınç uygulanarak yüzde 100 oksijen veriliyor. Düzenli seanslarla devam eden tedavi kronik rahatsızlıklarınızı ortadan kaldırıp sizi yeniden eski günlerinize döndürüyor. Şeker hastalarının ayaklarındaki yaralar, iyileşmeyen yaralar, kemik iltihapları, kemik ölümü, yumuşak doku travmaları, yanık, beyin absesi, riskli deri ve doku yamaları, ani işitme kaybı, ani görme kaybı, damar tıkanıklığına bağlı yaralar, radyoterapi sonrası yaralar, soba ve tüp gaz zehirlenmeleri, vurgun, hava gaz embolisi, yumuşak doku enfeksiyonları bu mucize tedavi ile iyileşmiş, hayatlar kurtulmuş. Bunların dışında Multiple Skleroz, Otizm, Crohn hastalığı, Skleroderma gibi birçok hastalıkta da denenme ve araştırılma aşamasına gelinmiş. Özel Spiloks Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi Şehzadeler ilçesine bağlı 2’nci Anafartalar Mahallesi Halil Erdoğan Caddesi üzerinde hizmet veriyor. Danışmak, bilgi almak da ücretsiz. Uğrayın, canınıza can katın”.

“SALİH HIZLI BAŞARILI BİR YÖNETİCİ”

AK Parti Manisa İl Başkanlığı’nda gerçekleşen görev değişikliğine de değinen Uygur şunları söyledi: “AK Parti Manisa İl Başkanlığı görevinden Berk Mersinli'nin istifa etmesinin ardından başkanlığa atanan Salih Hızlı görevi devralmıştı. İl Başkanlığı'nda düzenlenen törenle devir teslim de yapıldı. Akhisar'da 3 dönem belediye başkanlığı yaptığını belirten Salih Hızlı yeni dönemde vatandaşı dinleyen bir politika izleyeceğini ifade etti. Hızlı Akhisar'da doğup büyümüş, AK Parti'nin kuruluşundan bu yana bünyesinde yer almış, 3 dönem belediye başkanlığı görevini yürütmüş değerli ve çalışkan bir arkadaşımız. Görev kendisine Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından tebliğ edilmişti. Bu görevi de en iyi şekilde yerine getireceğine inanıyırum, hayırlı olsun”.

“MANİSA FK BAŞARIYA KOŞUYOR”

Manisa FK’nın başarıya koştuğunu söyleyen Rıfat Emin Uygur şunları söyledi: “TFF 2’nci Lig Beyaz Grup’ta ilk yarıda son üç haftaya girilirken namağlup yoluna devam eden ve 40 puanla zirvede bulunan Manisa FK’da GMG Kırklarelispor maçı hazırlıkları sürüyor. Teknik Direktör İsmail Ertekin GMG Kırklarelispor maçının hazırlıklarına 3 puan parolasıyla başladıklarını söyledi. Hedeflerinin her zaman olduğu gibi galibiyet olduğunu, kazanıp yollarına devam edeceklerini belirterek ‘İnşallah maç sonunda 3 puanı alan taraf biz oluruz. Lig’de ilk yarıda son üç haftaya giriyoruz. İlk yarıda kalan son 3 maçımızı da kazanıp ilk devreyi namağlup kapatmak istiyoruz. Bu takım zaten şampiyonluk hedefiyle kuruldu. İnşallah sezon sonunda el birliğiyle hedefe ulaşağız’ dedi. Biz de Ertekin’in duygularını paylaşıyoruz. Futbolculara, teknik ekibe ve kulüp yönetimine başarılar diliyorum”.

 

Dolu dolu sohbetlerle yaşanan bir ‘Manisa’da Yaşam’ programı daha Rıfat Emin Uygur’un birlik ve beraberlik mesajıyla son buldu. Uygur, “Türk halkı ve Manisalılar olarak her günümüzün barış ve kardeşlik duyguları içerisinde mutlu ve huzurlu yaşanmasını diliyoruz” dedi.

 

 

 

Son Eklenen Videolar