Toplantıya, Uluslararası Basın Konfederasyonu (UBK) Genel Başkanı Şakir Gürel’in yanı sıra, Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Elif Emre Kaya, İzmir Ege'ye Medya Platformu Başkanı Ahmet Kaplan ve Profesyonel Yaşam Koçu ve Eğitmen Gonca Türk de konuşmacı olarak katıldı.
Yoğun katılımla düzenlenen programda başta Medya Meslek Birliği’nin kurulması olmak üzere, basın sektörünü yakından ilgilendiren mesleki sorunlar, gazetecilerin yaşadığı sıkıntılar ve çözüm önerileri ele alındı.
Programda konuşan UBK Genel Başkanı Şakir Gürel, Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve İzmir’in ardından Manisa’da da bu proje kapsamında bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, amaçlarının yeni bir Medya Meslek Yasası’nın çıkarılması ve bu yasayla birlikte Barolar Birliği benzeri bir statüye sahip Medya Meslek Birliği’nin kurulmasını sağlamak olduğunu ifade etti.
Türkiye’de gazetecilerin farklı illerde çeşitli esnaf odalarına kayıt yaptırmak zorunda kaldığını belirten Gürel, bunun mesleğin saygınlığına yakışmadığını söyledi. Gazeteciliğin belirli kuralları ve yeterlilikleri olan bir meslek olduğuna dikkat çeken Gürel, mesleği kötüye kullanan kişilerin önüne geçebilmek için yasal düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Mevcut basın cemiyetleri ve derneklerin önemli çalışmalar yürüttüğünü ancak üyeliğin zorunlu olmaması ve yaptırım gücünün bulunmaması nedeniyle mesleğin sorunlarının tam anlamıyla çözülemediğini ifade eden Gürel, kanunla kurulacak Medya Meslek Birliği’nin gazetecilerin haklarını koruyacağını ve mesleğin itibarını güçlendireceğini belirtti.
Toplantıda ayrıca Prof. Dr. Ayşe Elif Emre Kaya, Hakan Kaplan ve Gonca Türk de medya sektörünün gelişimi, iletişim alanındaki güncel dönüşümler, mesleki etik ve kişisel gelişim konularında katılımcılarla bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Programın sonunda katılımcılar, basın mesleğinin daha güçlü bir yapıya kavuşması için ortak akıl ve iş birliğinin önemine dikkat çekerken, benzer organizasyonların devam etmesinin medya sektörüne önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.
Mehmet Tekin - Manisa
.jpg)


Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.