Memur Zammı Özeli Kıskandırdı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Memur Zammı Özeli Kıskandırdı
Memur zammı belli oldu. Hakem Kurulu % 8 zam açıkladı.

 Zamla en düşük memur maaşı bin 446 TL'ye çıktı. Sosyal haklar da dahil edildiğinde zam oranı özel sektörün üzerinde Yaklaşık 4.5 milyon memur ve memur emeklisinin dört gözle beklediği maaş zamları dün belli oldu.

 

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memurlara 2012 yılı için yüzde 4+4, 2013 yılı içinse yüzde 3+3 oranında zam yapılmasına karar verdi. Böylelikle en düşük memur maaşı 2012 Aralık ayı itibarıyla bin 337 liradan, bin 446 liraya çıkacak. Yapılan zamla ortalama memur maaşı ise bin 866 liraya yükselecek. Memurlar, ilk zamlı maaşları ile birlikte 5 aylık gecikme zammı ve fark ücretlerini 15 Haziran'da alacaklar. Kurulun kararı özel sektörün 2012 zamlarının üzerinde gerçekleşti. Birçok özel sektör firması çalışanlarına yüzde 7.5 oranında zam vermişti.



TOPLANTIDA "KATILIM" KRİZİ


Hakem Kurulu'nun Devlet Personel Başkanlığı'nda dün gerçekleştirilen toplantısında "katılım" krizi yaşandı. Sendikalar "katılmayacağız" diyerek toplantıyı kilitlemeye çalıştı. Türkiye Kamu-Sen ve KESK, Kurul'un 4 gün boyunca gerçekleştirdiği toplantılarda taleplerine olumlu yanıt vermediğini gerekçe gösterip toplantıya girmeyeceğini bildirdi. Ancak en büyük memur sendikası Memur-Sen kendi içinde sürdürdüğü müzakereler sonucunda "süreci tıkamamak için" toplantıya katılacaklarını açıkladı.


5 SAAT RÖTAR
5 saatlik gecikmenin ardından kurul toplantısı başladı. Memur-Sen diğer konfederasyonlarla ortak karar alsaydı Hakem Kurulu, yeterli çoğunluğu sağlayamadığı için toplanamayacaktı. Böylece maaş zamlarını belirleme yetkisi de Bakanlar Kurulu'na geçecekti. Hakem Kurulu'nun zam kararı Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek.


ÖZELDE ORTALAMA YÜZDE 7.5


Memura beklentilerin üzerinde zam veren kurulun açıklaması bu yıl için ortalama yüzde 7.5 zam alan ya da hiç zam verilmeyen özel sektör çalışanlarını kıskandırdı. Ancak bu yüksek orana rağmen sendika temsilcilerinin yaşattığı katılım krizi kurula damga vurdu. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun toplantıya oturduğu saatlerde, bir grup KESK üyesi de toplantı ve maaş zamlarını dışarıda protesto etti.


BÜTÇEYE 1 MİLYARLIK EK YÜK GETİRDİ


Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun, hükümetin yüzde 3.5+4 zam oranı önerisine karşılık, 6'ya karşı 5 oyla karara bağladığı 0.5 puanlık artış, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın daha önce yaptığı açıklamalar baz alındığında, bütçeye yaklaşık 1 milyar lira ek yük getireceği anlamına geliyor. Bu maliyet memur başına yıllık 2 bin 570, aylık ise 214 lira oluyor. Tamamı memurlardan oluşan Hakem Kurulu'nun belirlediği oranlarla en düşük memur maaşı 2012'nin Aralık ayı itibarıyla bin 446 liraya yükselecek. Ortalama memur maaşı ise bin 720 liradan, bin 866 liraya çıkacak. Beklentilerin üzerinde gelen zam haberine rağmen Kamu-Sen ve KESK temsilcileri hafta sonu yapılan toplantıda Hazine Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş'ın "hükümetin verdiği zam oranının üstüne çıkamayız" dediğini iddia ederek, kurulun bağımsız olmadığını savundu. SABAH


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Emre İlk Kez KonuştuÖnceki Haber

Emre İlk Kez Konuştu

Ülke Ekonomisine Büyük Zarar VeriyorSonraki Haber

Ülke Ekonomisine Büyük Zarar Veriyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!