Mustafa Pala

Mustafa Pala

Mail: pala.mustafa@gmail.com

ZAFER KALKINMA AJANSI

Zafer Kalkınma Ajansı üzerine köşe yazıları yazdım konuşmalar yaptım. Ben yeni kurumları ve yeni kavramları seviyorum.

Zafer Kalkınma Ajansı yeni bir kurum. Yöneticileri ve tüm çalışanları bildiğimiz geleneksel devlet memurlarından çok farklı. Tümü genç ve tümü çözüm odaklı.

Obasya Turizm Geliştirme kooperatifi olarak Zafer Kalkınma Ajansı için üç proje yazdık üçü de kabul edildi. Ben aldığımız hibelerden çok, projeciliği öğrendiğimiz içselleştirdiğimiz için çok mutluyum.  Ayakları yere basan uygulanabilir, sürdürülebilir projeler hazırladığınızda kabul görüyor.

Böyle güzel bir Ajansı tanıtmak için sıkılmadan her hafta yazı yazabilir saatlerce konuşabilirim. Çünkü insana pozitif enerji yüklüyor. Umutlarımızı güçlendiriyor.

Zafer kalkınma Ajansı ile tanışmamız 2014 yılında Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi olarak hazırladığımız "Yunt Dağı'nda  Zaman Geçidi Müzesi" adını verdiğimiz  projemiz  nedeniyle oldu.  Zafer Kalkınma Ajansından aldığımız hibe ile ülkemizin ilk Zaman Geçidi Müzesini Obasya’da gerçekleştirdik. Ardından Yuntdağı için Alt Eylem Planı hazırladık ve  turizm rotaları belirleyip kitap olarak bastırdık.. Yunt Dağı'nın turizm altyapısı için yaptığımız çalışmaların işe yaradığını görmek bizi mutlu ediyor.

Zafer Kalkınma Ajansı için hazırladığımız üçüncü projemiz olan yetenekli çalışkan bir ekiple hazırladığımızı Obasya Ekolojik Yaşam Merkezi  adlı projemizde  Manisa Projeleri içinde en yüksek puanı alarak kabul edilmiştir. Yunusemre Kaymakamlığı Proje Ofisinde görevli Ayşe İlhan ve Sefanur Yeşilyurt Aksakal yazdılar projeyi. Prof. Dr. Ersin Minareci bilgi ve deneyimlerini ekibimizle paylaşarak, ufkumuzu genişleterek büyük katkı sağladı projemize. Proje hazırlama ve uygulama konularında deneyimli çalışma arkadaşım Arkeolog Altan Türe’de ekibin içinde olunca başarıyı yakalamak hiçte zor olmadı bizim için.

Yeni kavramları ve yeni kurumları seviyorum dedim ya, Yeni Kurumlardan birisi Kalkınma Ajansları diğeri de TKDK’dır.  Yeni kavram da, Projeciliktir. Sürdürülebilirliktir. Yeni Kurumlarla birlikte proje kavramı da anlam ve önem kazanarak öne çıktı.

Ulusal kalkınmanın yerelden güçlendirilmesi, bölgesel potansiyellerin yerelde yoğunlaşan çalışmalarla harekete geçirilmesi, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmasını hedefleyen Zafer Kalkınma Ajanslarının desteklenmesi kaynaklarının çoğaltılması ve daha da etkinleştirilmesi gerekiyor.

Edindiğimiz bilgilere göre, T.C. Zafer Kalkınma Ajansı, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerimizi kapsayan bölgede hizmet vermek üzere 14.7.2009 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur. Ajansın Genel Sekreterliği Kütahya ilimizdedir. Afyonkarahisar, Manisa ve Uşak illerimizde Genel Sekreterliğe bağlı Yatırım Destek Ofisleri hizmet vermektedir.

İlk yazımda da değinmiştim. Bir kez daha yinelemek istiyorum. Zafer Kalkınma Ajansını üstlendiği görevler şöyle:  "Bölgesel kalkınmayı ilgilendiren konularda, kamu, özel kesim, sivil toplum temsilcileri ve bilim insanları arasında iletişim ve işbirliğini geliştirmek, bu aktörlerin çalışmaları arasında bağlar oluşturmak suretiyle kalkınma bilincini ve ivmesini arttırmak, bölgesel kalkınma konusunda koordinatör ve katalizör bir rol üstlenmek.  Bölgenin kaynak ve olanaklarını tespit etmeye, iktisadi ve toplumsal gelişmeyi hızlandırmaya, rekabet gücünü arttırmaya ve potansiyel gelişim alanlarını ön plana çıkarmaya yönelik araştırmalar yapmak. Bölgede yerli ve yabancı yatırımların stratejik ve planlı şekilde arttırılması yönünde tanıtım ve rehberlik hizmetlerinde bulunmak." şeklinde uzayıp gidiyor. Sayılanlar yaptıklarının bir bölümü sadece. Bence en önemlisi toplumda proje anlayışının yaygınlaşmasını sağlamasıdır.

Zafer Kalkınma Ajansını tanıyın, çağrılarına kulak verin. Adresi www.zafer.org.tr olan Web sitesini izleyin. Yolunuz düşerse Zafer Kalkınma Ajansının Bülent Koşmaz Hizmet Binasında bulunan bürosuna uğrayın, bakarsınız sizde bir proje yaparsınız, projeniz beğenilir ve kalkınmaya katkıda bulunmuş olursunuz. Zafer Kalkanma Ajansı gibi kuruluşlara her zaman ihtiyacımız olacaktır. Bu kuruluşlar kalkınmanın motorlarıdır. İyi ki, Zafer Kalkınma Ajansı var. İyi ki TKDK var. İyi ki, Valiliğimizde ve Kaymakamlıklarda proje ofisleri ve bu afislerde çalışkan projeci ekipler var. Yapılması gereken bu elemanlara sahip çıkmak ve çoğaltmaktır…

Facebook Yorum

Yorum Yazın