Nezih Varol

Nezih Varol

Mail: nezih.varol@hotmail.com

VOLKSWAGEN’İ KİM TARTAR?

 

Türkiye’de otomobil fabrikası kurmayı düşünen Volkswagen’e İzmir’in Torbalı’sı, Manisa’nın Yunusemre’si, rahmetli yunan Kadir’in fesinden sonra bir davet de Zonguldak’ın Çaycuma’sından geldi.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı sosyal medya üzerinden Volkswagen’i Filyos Endüstri Bölgesi’ne davet ederek şöyle dedi:

“Biliyorsunuz büyük liman inşaatı hızla ilerliyor. Arkasında endüstri bölgesi var. Otomobil pazarına yakınlık açısından Marmara Bölgesi’nde sayılırız. Almanya’da 600 bin Zonguldaklı’nın varlığından söz ediliyor. Almanya’ya direk uçak seferleri yapılan Türkiye’de tek yer Çaycuma. Yıkılan Çaycuma Köprüsü’nü Almanlar yapmış. Çaycuma’da kağıt fabrikasını Almanlar yapmış. Otomobil fabrikası için Türkiye’de buradan daha uygun bir yer seçimi düşünemiyorum. Çağrıda bulunuyorum, Volkswagen için yurtdışı ve yurtiçi hep birlikte el ele kampanya yapalım”.

Sosyal Hizmet Uzmanı olarak Türkiye genelinde engelli ve yaşlı hizmetleri alanında yaptığım yatırımlar çerçevesinde memleketim Zonguldak’a ilk özel engelli eğitim merkezini kazandırmış, Çaycuma için de fizibilite çalışması yapmıştım.

Tesadüfe bakın ki bundan tam 5 yıl sonra Manisa Yunusemre’ye, 10 yıl sonra da İzmir Torbalı’ya engelli ve yaşlı hizmetleri alanında kuruluşlar kazandırdım, bu nedenle bölgede uzun süre bulundum, halen de Manisa’da yaşıyorum.

Yani hem Zonguldak Çaycuma, hem Manisa Yunusemre, hem de İzmir Torbalı’nın yatırım özelliklerini karşılaştırmakta güçlük çekmiyorum.

Gönül ister ki kömür madenciliğin gözden çıkarıldığı, işsizliğin üst boyutlara ulaştığı, insanların açlık sınırının altında yaşadığı memleketim bu ballı lokmayı yesin, ama mümkün mü?

Bakın, Başkan Kantarcı Çaycuma’nın bu yatırım için uygunluğunu anlatırken bile ıvır zıvır cümleler kurmuş, köprüyü, kağıt fabrikasını Almanların kurduğundan girmiş, hayali bir deniz limanı ile işlevsiz bir hava limanından filan söz etmiş.

Çaycuma Almancı bir şehirdir, insanları Almanları iyi tanır, sorarım size Alman bu duygusal konuşmaları yer mi?

Bir de Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun’un Volkswagen’e sunduğu teklife bakalım;

“Şu anda 54'ü yabancı sermayeli olmak üzere 750 üretim tesisi kentimizde faaliyet göstermektedir. Phılıp Morris, Groupe Atlantıc, MSC Group, JTİ, Dr. Oetkher, SFS Intec gibi uluslararası dev firmalara ev sahipliği yapan Torbalı'nın 1 milyar dolarlık ihracatı ile 100'ün üzerinde ülke ile lojistik ağı bulunmaktadır. Daha önce Opel'in en verimli dönemine ev sahipliği yapan Torbalı, Volkswagen için de en uygun yatırım bölgesi. Kentimizin içinden otoban ve otoyol geçmekte, ayrıca demiryolu- hızlı tren hattının üzerinde de yer almakta. Adnan Menderes Havalimanı'na a 25 kilometre, Alsancak Limanı'na ise 40 kilometre mesafede yer almakta. İlçemizin yapımı devam etmekte olan İstanbul-İzmir Otoyolu'na da bağlantısı bulunmakta. Yeterli iş gücü ve sanayileşmeye elverişli uygun alanların bulunması yatırımlar için büyük bir cazibe oluşturmakta. İzmir otomobil yan sanayinde de öncü bir bölge”.

Diğer yanda Manisalılar da Volkswagen için büyük bir hazırlık içinde. Organize Sanayi Bölgesi ile Ticaret-Sanayi Odası yöneticilerini ve büyük bir siyasi gücü arkasına alan Manisalılar Volkswagen’i almak için adeta gövde gösterisi yapıyor.

Manisa’nın çeyrek asırlık basın kuruluşu HİRAŞ Medya Grup’un sahibi olan Rıfat Emin Uygur, Radyo HİRAŞ’da benim de gazeteci olarak katıldığım ‘Manisa’da Yaşam’ programında konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

“Fabrikanın Manisa'ya kurulması ile ilgili söylentileri heyecanla karşıladık. Alman basınında çıkan haberlere göre Türkiye'yi radarına alan Volkswagen, otomobil üretimindeki tecrübesi ve sahip olduğu bilgi birikimi sebebiyle bu karara varmış. Bu yatırım sayesinde ilk etepda 5 bin kişi istihdam edilecek, sonrasında bu rakamın 20 bine kadar çıkacak. Oluşacak yan sanayi ile binlerce insan iş kapısına sahip olacak”.

Dedim ya, bu fabrika tam bir ballı lokma, girdiği şehri ihya edecek, uçuracak, ekonomik sıkıntılara son verecek.

Bence TTO Başkanı Olgun’un Volkswagen’i Torbalı’ya çekmek için sunduğu teklifi Başkan Kantarcı’nın iyi okuması lazım.

Öyle duygu sömürüsü yaparak Almanı kendine güldüreceğine, biraz kopya çekip ayakları yere basan teklif hazırlamalı.

Kantarcı Volkswagen'i iyi tartmalı.

Sonra dal kalkar, kantar sarkar...

Tekerleyebilemedim heralde!

 

 


 

Facebook Yorum

Yorum Yazın