Mustafa Pala

Mustafa Pala

Mail: pala.mustafa@gmail.com

VALİMİZLE KAHVALTI

13 Temmuz 2016 Çarşamba günü, Manisalı gazete sahipleri, köşe yazarları ve gazeteciler olarak,  Manisa Valisi Sayın Mustafa Hakan Güvençer’in davetiyle Manisa Öğretmen Evinde verdiği kahvaltıda buluştuk.

Manisa’ya geldiğinden bu yana 15 gün gibi kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen, sayın valimizin Manisa’yı ve Manisalıları tanıma yolunda büyük mesafe aldığını yaptığı kısa ve özlü konuşmadan anladık.
 
Gülümsemenin insana çok yakıştığını ve ortamı yumuşattığını bu kahvaltıda bir kez daha tanık oldum. Keşke, tüm yöneticiler, Manisa Valisi Sayın Mustafa Hakan Güvençer gibi güler yüzlü olabilseler. Sayın Güvençer güler yüzlü olduğu kadar, pozitif enerjiyle de dolu bir yönetici. Pozitif enerjiyle dolu bir insanın güler yüzlü olmaması da mümkün değil zaten. Pozitif enerji ve güler yüz birlikte olabiliyor ancak.  Kendi adıma söyleyeyim, ben valimizi dinleyince, yaşadığım kentin iyi yönetileceğine ve gelişeceğine olan umutlarım güçlenerek ayrıldım toplantıdan.
Yine bu köşede daha önceki bir yazımda belirttiğim gibi, 1975 yılından bu yana tam 41 yıldır Manisa’da kooperatifçilik yapıyorum. Görev yaptığım süre içinde 18 vali ile tanışma ve çalışma olanağı buldum. Her vali, Manisa’da ortalama 27 ay kalmışlar.  Daha uzun ve daha kısa süre kalanları da oldu elbet. 18 Vali içinde, iz bırakanlar adı ve anısı yaşatılanlar olduğu gibi, unutulanlarda var. Sistem iyi çalıştığında, valilerin görevlerinde kısa süre kalmalarının bir sorun yaratmayacağı düşünülse bile, ben bu hızlı değişmelerin olumlu olmadığını düşünüyorum. Hiçbir başarılı büyük firma yöneticilerini bu kadar sıklıkla değiştirmiyorlar. Bence valiler de gittikleri yerde en az 4 yıl hizmet yapabilmeliler. Kısa süreli tayinlerle, valilere, eşlerine, çocuklarına ve kent halkına sıkıntılar yaşatılmamalı.  Gelen valinin kenti tanıması zaman aldığı gibi, kentlinin de valiyi tanıması zaman alıyor.  Kenti, dünü ve bugünü ile tanımak, geleceğini planlamaya çalışmak emek istiyor. Zaman ve emekten önce sevgi istiyor. Sevgi olunca, zaman bulunuyor, emek harcanıyor zaten. Ben, valimizin konuşmalarından, kentimizi ve görevini sevdiğini anladım. Sevince, aşılmayan sorun kalmıyor. Tüm sorunlar sevince daha kolay aşılıyor.

Benim, bu güne kadar, hiçbir valimizden, kişisel bir isteğim olmadı, olmaz da. Önerdiklerimin ve istediklerimin tümü kentimle, güzel Manisa’mızla ilgili konular oldu hep, öyle de olacak. Valimizin kapısını çok aşındıracağız. Yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı anlatacağız. Bunu ertelenmez görev olarak görüyorum.  Manisa’nın turizm değerlerinden söz ederken Obasya Projemizi de anlatacağız. Hobi Bahçeleri kurulması için yaptığımız çalışmaları, karşılaştığımız sorunları, kentleşme ve kentlileşme  konusundaki deneyimlerimizi aktaracağız.  

Kenti kent halkıyla birlikte yönetme sözünü çok sık kullanırım. Katılım olmadan atılım olmaz der dururum. Ortak akıl toplantılarını öneririm hep. Çalışma Takımları oluşturulabilir. Bu takımlar belli aralıklarla toplantılar yapıp, düşünce atölyeleri gibi çalışarak bu kent için yeni fikirler yeni projeler üretebilirler. Bu tür çalışmaların içinde oldum hep. İnsanın yaşadığı kent ve ülkesi için düşünce üretmesinden daha keyifli ne olabilir ki? Hazırlanan projelerin, yapılabilir ve sürdürülebilir projeler olmaları gerekiyor. Projelerin sürdürülebilirliği yapılmasından daha önemli, yapılıp işletilemeyen çok proje var ülkemizde.  Bir girişimcinin projesi yarım kaldığında, projeyi başlatan kişi mutlaka maddi ve manevi açıdan zarar görür. Ancak, devlet katkısı kullanılarak, çok ortakla yapılmış projenin yarım kalmasının ya da başarısız olmasının  birlikte iş görme alışkanlığının gelişmesine verdiği zararın sonuçları çok daha ağır oluyor. Bunlar çoğaldığında, ortaklıkların gelişmesi zorlaşıyor. Aidiyet duygusu gelişemiyor. Birlikte iş görme alışkanlığı gelişip yaygınlaşamıyor. Birlikte iş görme anlayışı olmayınca, gemisini kurtaran kaptan anlayışı öne geçiyor. Ne işbirliği oluyor ne de dayanışma.  

Manisa Valisi Sayın Mustafa Hakan Güvençer’le yaptığımız kahvaltıda, Sayın Güvençer’den dinlediklerim benim ufkumu genişletirken, kentimin geleceğine ilişkin umutlarımı da güçlendirdi. Bu tür toplantıların süreceğini öğrenerek ve sayın valimize teşekkür ederek ayrıldık toplantıdan. 

Facebook Yorum

Yorum Yazın