Emel Eva Tokuyan

Emel Eva Tokuyan

Mail: emeltokuyan@gmail.com

ÖZGÜR VE BAĞIMSIZ OLMAK

Sürekli akan, evrilen bir evrende yaşarken, doğa yasaları bile bu evrime tabi iken, gerçek konulduğu zemine göre anlam değiştirirken, bir kendinden emin duruşlar, her şeyi biliyorum pozları, keskin beyanatlar şaşkınlığa dusuruyor beni. Ne yazik ki bazen bu saskinligin yanisira, kendini bilmisligin sonuclarindan ve hayatlara verdigi zararlardan uzuntu duydugum da oluyor.

Sozum hayatin sifresini cozdum, her derdin devasi bende cigirtkanligi yapanlara daha cok. . “Yarim imam dinden, yarim doktor candan eder „ demis eskiler. Sözum bu yarim olmuslara: Yarim yamalak ogrendiginiz bilgiyi satarak insanlara zarar vermeyin. Bir insanin hayati, ticari  malzeme olamayacak kadar degerlidir. Hitabetinizi ve ikna gucunuzu kullanarak insanlari somurerek, guc arzunuzun bedelini onlara ödetmeyin. Telafisi mumkun olmayan zararlar olusabilir. Insan ne biliyorsa kararlarini secimlerini o bilgilere gore yapiyor. Saglam uc bilgi, yanlis bes bilgiden iyidir. Kisileri manipule ederek yanlisa dusurmeyin. Terapi yaptigini iddia eden birine bir iki arkadasim gitmisti zamaninda. Uyarmama ragmen. Sonra darmadaginik olup iki sene agladilar. Saglikli bir dengeye kavusmalari cok zaman almisti.

Bir sey bildiginizi dusunebilirsiniz bunda bir sorun yok. Ancak bir baskasina bir bilgi aktarirken bunun ne gibi sonuclara yol acabilecegini de hesap edin lutfen . Sizin bilgi zannettiginiz kanilariniz kisisel hayatlarda cok aciya neden olabilir. Onarmasi guc hatalara sebeb olabilir.

Insan olarak bilmeye, guvenmeye, danismaya ihtiyacimiz var kuskusuz. Eger bir bilen ariyorsaniz ve yol haritasina ihtiyaciniz varsa: En iyisi kadim bilgelerin soyledikleri. Hangi cografya hangi inanis oldugunun bir önemi yok. Hepsi insana, dogaya, kendini bilmeye, hayati anlamli hale getrimeye dair ortak yol haritasi vermisler zaten. Kadim bilgeligi izlerseniz eger, bir cikmaz sokakta kaybolmayacaginiz garanti.

Ha derseniz ki; ben bir bilenle karsilastim.; Hayati cözmus, nasil yasanacagini, neyin oncelikli ve onemli oldugunu, nasil mutlu, güclü, basarili, ..vb. olunacagini biliyor. Onun herbir seyi bildiginden eminim. Onunla birlikte yurumek , onun soylediklerini önceligime almak istiyorum. O vakit yine de bir test etmekte yarar var:

-Size, kendi yolunu, ögretisini tek veya en iyi cozum olarak sunuyorsa

-Herkesi kucakladigini, birlestiriciligini vurgulamasina ragmen alt zeminde ben ve digerleri bakis acisindaysa

-Kendisini acik veya ustu ortulu bir sekilde yuceltiyorsa, özel ve onemli oldugu algisi yaratiyorsa

-Övgu, takdir bekliyorsa

-Sosyal, ekonomik veya psikolojik destek vaadlerinde bulunuyorsa

-Seni kendisine bagimli ve zayif kiliyorsa 

Kac!Bil ki bu kisinin senden alacagi cok sey varken, sana verecegi hicbir sey yok.

Her gercek bilen digerlerinin ozgur, bagimsiz, mutlu ve kendi hayatinin kaptani olmasini amaclamistir. Seni ozgur ve bagimsiz kilan yollari ara….

Emel Eva Tokuyan

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın