Mustafa Pala

Mustafa Pala

Mail: pala.mustafa@gmail.com

NİSAN AYI ETKİNLİK AYI

Katılım olmayınca atılım olmuyor. Katılım az olunca etkinliklerin coşkusu yeterince yaşanamıyor. Tedirginlik katılımı etkiliyor. Ulusal bayramlar coşkuyla yaşanamıyor. Önemine yaraşır biçimde kutlanamıyor.
Nisan ayı etkinlikler ayı ancak etkinlikler çok sönük. 15 Nisan'da başlayan Turizm Haftası sona erdi. Mesir Macunu Festivali devam ediyor. Bence Nisan ayının en büyük etkinliği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'dır.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sadece ülkemizde değil tüm dünyada kutlanması gereken bir bayramdır. Atatürk'ün çocuklarımıza armağan ettiği bayramı Dünya çocukları da coşkuyla yaşamalı. Tüm Dünya'da Atatürk anılmalı. 23 Nisan coşkuyla kutlanmalı. Ülkeyi yönetenler ulusal bayramları kutlamamak için mazeret üretme yerine marifet göstermeli.  23 Nisan her türlü koşul altında mutlaka önemine yaraşır biçimde kutlanmalı.

23 Nisan Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmî tatil günlerinden ve ulusal bayramlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir.  Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. İşin içinde hilafetin kaldırılması olunca, "hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir." denilince, bundan rahatsız olanlar mı var acaba diye düşünmeden edemiyor insan.

Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği  padişahtan alıp  halka vermesini kutlamak amacını taşırken, daha sonra çocuklar öne çıkarılmış, bayrama yeni anlamlar yüklenmiş çocuklar sevindirilmek istenmiştir. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır.  Evet biz bu bayramı uluslararası düzeyde yaşamak istiyoruz. Bu bayram uluslararası düzeyde yaşanırsa, çocuklarımız büyüdüklerinde dünya barışını da güvence altına alacaklardır, savaşa dur diyeceklerdir diye düşünüyoruz.

Nisan ayı etkinlikleri içinde Mesir Macunu Festivali de var. Manisa'nın 476.Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kutlamaları devam ediyor.  Mesir Manisa için önemli bir değerdir. Önemine yaraşır biçimde kutlanması gerekir. Mesir bahar demektir. Mesir şifa demektir. Mesir uyanışın simgesidir. Mesir sağlıktır. Mesir köklü bir gelenektir. Mesir Manisa için bir şanstır...

Mesir macunu pazar günü Sultan Camii kubbelerinden halka saçılacaktır. Terör olaylarının bayramalara gölgesinin düştüğünü görüyor ve yaşıyoruz. Terörün yarattığı tedirginlik katılımı olumsuz biçimde etkiliyor. Devlet önlemleri almalı, bayramlar coşkuyla kutlanmalı.   
Nisan Ayı etkinlik ayı dedik. Mayıs ayı da etkinliklerle geçecek. 1 Mayıs kutlanacak. 5 Mayıs'da Hıdırellez var. 31 Mayıs - 5 Haziran tarihleri arasında Manisa Tarzanı Çevre Günleri etkinliği yapılacak. Baharın coşkusunu yaşarken, çevreye sahip çıkmanın önemini de konuşacağız. Büyük çevreci ağaç ve doğa sevgisinin önderi Manisa Tarzanı'mızı anacağız.

Biz es geçileni iş edinen kişiye Tarzan diyoruz. Ülkenin ve kentimizin es geçilen işleri olduğuna göre es geçileni iş edinecek Tarzanlara da ihtiyacı var demektir.

Yeni etkinliklerde buluşmak, bayramları coşkuyla yaşamak istiyoruz. Etkinliklerde buluşalım salonlar ve meydanlar boş kalmasın. Katılım olmadan atılım olmuyor...

Facebook Yorum

Yorum Yazın