Mustafa Pala

Mustafa Pala

Mail: pala.mustafa@gmail.com

MANİSA`NIN TURİZM SEFERBERLİĞİ

Tarım ve sanayi gelişmiş ancak  turizmde tüm olumlu koşullara rağmen yeterince gelişememiş olduğumuz da yadsınamaz bir gerçek. Manisa'da tüm ilgili kurumlara, kuruluşlara  ve Manisalılara düşen görev, Manisa'da turizm atağını başlatıp, sürdürmek olmalıdır. Bunun için gecikmeden turizm seferberliğini başlatmak gerekiyor.  Olur mu? diye sorarsanız, cevap olarak;" İstersek, inanırsak ve çalışırsak olur" derim sadece.

“Manisa’nın Turizm Seferberliği ve Markalaşma Projesi” üzerine çalışmalar yapmıştık geçtiğimiz yıllarda. Her hafta düzenli olarak Manisa Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde toplanır, çalışmalarımızı rapor haline getirir, ilgililere sunardık. İnsanın yaşadığı kent için çalışması, proje üretim süreçlerinin içinde olması inanın çok keyifli oluyor. Yaptığımız çalışmaların ışığında bir kitap bile hazırlanmıştı. Çalışmalar başladığı gibi sürdürülemedi.  Her işte olduğu gibi turizmde de sürdürülebilirlik önemli. Başlatılan çalışmalar kesintisiz sürdürülmeli. Bu konuda, kenti yönetenlerin düğmeye basması ve çalışma yapanlara moral desteği sağlaması gerekiyor. Çalışanların beklentisi ücret falan değil. Yaptıklarının işe yaradığını görmeleri yetiyor onlara. Bir aferine dağları delecek idealistler var Manisa'da...

Manisa'da Turizm Seferberliği'ni başlatırken amacımız: “Çok önemli tarihi, kültürel, doğal ve beşeri zenginliklere sahip Manisa’yı, tüm toplum kesimlerini kapsayan bir seferberlik anlayışıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca belirlenen 2023 TÜRKİYE TURİZM VİZYONU hedefleri doğrultusunda MARKA İL yapmak, olarak belirlenmişti.

Turizm konusunda sayılmayacak kadar çok artımız var. Kentimiz çok önemli doğal, tarihi, kültürel ve beşeri zenginliklere sahip. Bölgenin tek  Şehzadeler Şehri. Türkiye ve Dünya çapında ilklere ve enlere sahip. İzmir, Efes, Bergama, Kuşadası, Pamukkale gibi turizm destinasyonlarına yakın. Önemli ulaşım koridorlarının güzergahında. Gelişmiş ulaşım altyapısı, gündemde olan İzmir-İstanbul otoyolu ve yapımına başlanılan Sabuncubeli Tüneli. Çandarlı Limanı, hızlı tren vb. projelerin güzergahında / yakınında olması, havaalanı, liman ve denize yakınlığı, iklim ve ekoloji avantajı, flora-fauna zenginliği, üzüm, zeytin, kiraz v.b. üretimindeki lider konumu, kendi bünyesinde ve yakınında gelişmiş sağlık kuruluşlarının varlığı,  kendi bünyesinde ve yakınında çok sayıda üniversitenin bulunması, sahip olduğu askeri birlikler ve yetiştirmiş olduğu meşhur insanlar var.  Manisa’da öne çıkan birçok simge ve sembol sayabiliriz. Şehzadeler Şehri, Osmanlı eserleri, Mesir, Manisa bezi, Mevlevihane, Geleneksel el sanatları, Musiki, Mehter, Spil Dağı, Yunt Dağı, Magnesia, Manisa Lalesi, Manisa Tarzanı, Yılkı atları, Endemik bitki türleri, Dağcılık, Yamaç paraşütü, Sardes, Bintepeler, 26 bin yıllık ayak izleri, Termal Turizm, Göller, Aigai, Mitolojik zenginlik, Niobe, Kybele, Tantalos, Yanık Ülke Katakekaumene, Peri bacaları, Kula evleri, Yunus Emre Köyü, Halı ve kilim dokumacılığı, Türkmen Şelalesi, OSB ve Yunt Dağları. Bu liste uzatılabilir. Ve bu listeden ilgi çekecek hikayeler ve projeler üretilebilir.

Yaklaşık iki yıl önce Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi'ni kurduk. Kooperatifin öz kaynakları ile Yunt Dağları'nda Ortaköy ve Dazyurt köyleri arasında 102 bin metrekare arazi alımı gerçekleştirdik. Projeler hazırladık. İlgi ve destek gördüğümüzde sevindik. Sorunlarla karşılaştığımızda üzüldük ama yılmadık. Sorunları aşmak için çalıştık. TKDK ve Zafer Kalkınma Ajansı'ndan destekler aldık ve ülkemizin ilk "Zaman Geçidi Müzesi"nin ve konaklama tesisinin yapımını gerçekleştirdik. İsteyince, inanınca ve çalışınca oluyor.

Facebook Yorum

Yorum Yazın