Mustafa Pala

Mustafa Pala

Mail: pala.mustafa@gmail.com

LAVANTA GÜNDEMDE

Bizimle, eş zamanlı olarak, Manisa Valiliğinin de, bir Vali Yardımcısının başkanlığında, bir komisyon oluşturulduğunu sevinerek öğrendik. Anlaşılıyor ki, bundan böyle lavanta gündemimizde hep olacak. Ben biliyorum ki, Lavanta ile Yuntdağı’nda turizm başlayacak ve sürecek. Yuntdağı Lavanta ile öne çıkacak ve kalkınacak. Bundan hiç kuşkunuz olmasın. İlgili kurum ve kuruluşlarla elele verelim, Yuntdağı’nda Lavanta üretimini başlatıp sürdürelim.

Akhisar Büknüş köyü doğumlu olduğum için biliyorum, Akhisar tütünün başkentiydi. Tütün piyasası Akhisar’da açıklanırdı. İlgili bakan Akhisar’a gelir, tekel binasının önünde biriken tütün üreticilerine tütün alım fiyatını açıklardı. Köylüler eğer açıklanan fiyattan memnun olurlarsa, şapkalarını havaya fırlatırlardı. Şapkaların çoğu tekel binasının çatısında kalırdı. Köylülerde köylerine yeni şapkalarla dönerlerdi. Köylü kadınlar yeni şapka ile köye dönen eşlerini görünce sevinirlerdi tütüne iyi para verilmiş diye. Yıllar geçti tütün önemini yitirmeye başladı. Yetmişli seksenli yıllarda tütünün başkenti olan Akhisar, tütün önemini yitirince durmadı hızla zeytinin başkenti olmaya soyundu ve bunu başardı. Akhisar, şimdi zeytinin başkentidir.
Yuntdağı köylerinde de tütün yetiştirilirdi. Tütün bitince, Osmancalı köyünde çilek üretimi başlatıldı ama yaygınlaştırılamadı. Antep fıstığı yeterince geliştirilemedi. Hiçbir ürün Yuntdağı köylerinin yazgısını değiştirmeye yetmedi. Köyler hızla boşalmaya başladı. Oysa Yuntdağı köylerinde de bir şeyler yapılabilmeliydi. Bir şeyler yapalım diye, Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifini kurduk.
Yaptığımız araştırmaların ardından Yuntdağı köylerinin yazgısını değiştirecek ürünün Lavanta olduğunu düşünmeye başladım. Yuntdağı’nın adı da yapacağımız çalışmalarla LAVANTA KOKULU DAĞ olacak…

Uzun süredir lavanta çayı içiyorum. Size de öneririm. Stresle ilgili baş ağrılarında etkili bir iyileştiricidir. Lavanta. İştahı açıyor, sindirimi kolaylaştırıyor. Depresyonla ilgili aşırı sinirlilik durumunda yatıştırıcı oluyor. Uykusuzluk halini gideriyor. Böbrekleri temizliyor. Gördüğünüz gibi, lavantanın yararları saymakla bitmiyor. Lavanta yağı çok değerlidir. Lavanta üretimi yaygınlaşınca ardından, arıcılık başlayacak ve lavanta balı gündeme gelecektir.  

Yuntdağı köylülerinin yazgısı Lavanta ile değişecek dedim ya, inanın bunu yürekten ve inanarak söylüyorum. Yuntdağı köylüleri lavanta ile kalkınacak. Şimdiden bir lavanta dosyası açtık, ilgi duyanları bekliyoruz. Yuntdağı’nın Lavanta Kokulu Dağ olması çok yakın. Manisalı girişimci işadamları, size de görev düşüyor. Gelin lavanta üretiminin başlatılıp sürdürülmesi için işbirliği yapalım. Açtığımız dosya giderek zenginleşiyor. Yeni ve yararlı bilgilere ulaşıyoruz. İşbirliğine hazırız. Bu amaçla, Valiliğimize, Belediyemize, Tarım İl Müdürlüğüne, Magider’e ve diğer sivil toplum örgütlerine ziyaretlerde bulunacağız. Lavanta üretiminin geliştirilmesi için kendimizce bir seferberlik başlatacağız. İlgili bakanlık, valilik, belediye ve girişimciler isteyince olmaması mümkün mü? Hadi o zaman çalışmalara başlayalım hemen.

Yuntdağı’nın Lavanta Kokulu Dağ olarak alınmasına, turistlerin Yuntdağı’na gelmesine az kaldı…

Facebook Yorum

Yorum Yazın