Nezih Varol

Nezih Varol

Mail: nezih.varol@hotmail.com

KORONA HAYATI FELÇ EDECEK

Hafta ortasında Ege Giyim Sanayicileri Derneği’nin (EGSD) düzenlediği ‘Korona Virüsünün Ulusal ve Uluslar Arası Pazarda Tekstil ve Hazır Giyim Sektörüne Yansımaları’ konulu panele katıldım.

Panel İzmir’in inci gerdanı Alsancak’ta Kordon boyunun limana yakın bölümünde denize nazır Ege  İhracatçı Birlikleri’ne ait hizmet binasının 7’nci ve son katında bulunan toplantı salonunda yapıldı.

Orada her gün toplantı olsun her gün giderim! Terası muhteşem. O nasıl bir manzara, nasıl güzel bir deniz kokusu, tatlı bahar esintisi ve körfez tüm ihtişamıyla kanatlarınızın altında.

EGSD 12’nci Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul’un ev sahipliğinde yapılan toplantının moderatörlüğünü Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş üstlenirken ilk sunumu Biolab Laboratuvarlar Grubu Kurucu Hekimi ve Yönetim Kurulu Başkanı Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Tuncay Batur yaptı.

Batur gazetelerden okuduğunuz, televizyonlardan dinlediğiniz benzer bilgileri verdi, malumun ilamı yani, ama ilginç saptamaları da vardı...

Sonra asıl heyecan verici ve tüyler ürpertici bölüm başladı; virüsün görüldüğü ülkelerde ekonomik yaşama ne gibi etkileri olacağı konuşmacılar tarafından değerlendirildi.

Konuşmacılar arasında kimler yoktu ki; tek tek arasanız her birine bir haftada ulaşamayacağınız Hugo Boss Genel Müdür Yardımcısı Nurgül Şahin, LC Waikiki Yurt Dışı Bölge Direktörü Şenol Dallı ve Denizaşırı Tedarik Müdürü Yaşar Bozkurt, Söktaş Genel Müdür Yardımcısı Seyhan Aktemur ve Narkonteks Tekstil Firma Sahibi EHHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Toygar Narbay bir araya gelmiş koronanın iş yaşamına olması muhtemel olumsuz etkileri üzerine tahminlerini ve alacakları ekonomik tedbirleri anlattılar.

Kelimenin tam anlamıyla etekleri tutuşmuş, içten içe yandım Allah diye bağırıyorlar, krizin kapıya dayandığını, bu işin iki üç ayda düzelemeyeceğini, önümüzdeki yıla kadar süreceğini, üretimin düşeceğini anlatıyorlar; onlar anlattıkça ben daraldım.

Çünkü işletmelerde tam bir daralmadan söz ediliyordu, alınacak tedbirler arasında işçi sayısının düşürülmesinden işyerine gitmeden işleri evden yönetmeye kadar can sıkıcı uygulamalar vardı.

Neyse, toplantı bitti, kokteyl başladı, terasa geçtik, manzara muhteşem, yemekler leziz, gel de o kırmızı şarabı içme! İçtim tabi...

Bir ara ev sahibi EGSD Başkanı Hayati bey yanımda belirdi, dostlarıyla sohbet ediyor, bir anlık suskunluk olunca araya girdim, “Başkanım bir sorum var” dedim.

Kendisi de Manisa’nın büyük ilçelerinden Salihlili olan Hayati beye “İş insanları tedirgin görünüyor, doğru mu anladım? Sizce ekonomik sıkıntı büyük boyutlarda mı yaşanacak?” diye sordum.

Cevabı şöyle oldu: “Evet, bence yaşanacak, insanlar bir süre alış veriş yapmayabilir, bu da üretimi azaltır, üretim olmayınca bundan çalışanlarımız da etkilenir. Bir ekonomik sıkıntı yaşanacak, ama bunun ne oranda kar kaybına neden olacağını yüzdesel olarak tahmin edemeyiz”.

Sonra gece boyunca çevresine pozitif enerji saçan, sürekli öğrenme isteğiyle sorular soran ve tüm bilgileri vakum gibi emen, depolayan, tam da yan masamda bulunan iş insanı Altan Yalaz’a yaklaştım.

Yalaz Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sahibi, renkli bir kişiliğe sahip olan Altan Yalaz’ın bir ayağı İtalya’da, diğer ayağı Çin’deymiş. Dev markalara iş yapan Altan beyin bir oğlu da İtalya’daki işin başındaymış.

Aynı soruyu O’na da sordum, uzun uzun anlattı, ama özetle aynı kaygıları taşıdığını, kendilerini zor bir dönemin beklediğini, üretim kaybı yaşayacaklarını, buna bağlı olarak da çalışanların işsiz kalabileceğini söyledi.

Gece bitmişti, Altan beyle en kısa sürede görüşmek üzere ayrıldık, ama Alsancak’a gelmişken meşhur Kaburgacı Ramazan’ın ortaklarından Umut Ünlüler kardeşimi es geçemezdim.

Geldim baktım Umut mekanda, işinin başında, ama belli ki her akşam full çeken Kaburgacı Ramazan bir iki masasıyla tat vermiyor O’na.

Geceyi anlattım, Başkanın ve iş insanlarının tedirginliğini, söylediklerini, “Sen hissediyor musun?” bunu dedim, “Gelen gelmiyor, haftada iki kere gelen şimdi iki haftada bir geliyor, rezerve iki masam vardı, az önce arayıp iptal ettiler” dedi.

Sağlık dünyasından öğrendiğim şu ki; tedbirli oldukça korona canımızı almayacak.

Ama iş dünyasından öğrendiğim sosyal ve ekonomik hayatımızın canına okuyacak.

 

 

 

 

  

Facebook Yorum

Yorum Yazın