Nezih Varol

Nezih Varol

Mail: nezih.varol@hotmail.com

İSTİHDAMIN ÖNEMİ VE ARİF KARTAL

Üretim faktörlerinin kazanç elde etmek için çalışması veya çalıştırılması 'İstihdam' olarak adlandırılıyor.

Ama genelde ilk akla gelen emek, yani insan faktörüdür ve işçi istihdamı Milli gelir gibi birçok özdeşlik ile doğru orantılı olduğundan çok önemlidir.

Bir ülkede belirli bir dönemde üretilen mal ve hizmet miktarı doğrudan istihdam ile ilgili olduğundan yaşanacak olumsuzluklar anında ekonomiye zarar vermeye başlayıp, çeşitli bunalımların ortaya çıkmasına neden olur.

Öyle ki üretim aşamasında bir kişinin istihdam eksikliği bile üretilen mal ve hizmetlerde düşüşe neden olur, arzulanan tam istihdam dengesi bozulur.

Manisa her geçen gün büyüyen sanayisi ve tarım sektörüyle gözde şehirler arasına girerken, emek istihdamının da önemli merkezlerinden biri haline geldi.

Bu alanda bir kamu kuruluşu olan İŞKUR'a büyük görev düşerken özel sektörde de iş ve işçiyi bir araya getiren firmalar etkin rol ve görevler üstlendi.

Hele ki tüm dünyanın Koronavirüs ile mücadele ettiği son aylarda işyerleri zorlu bir sınavdan geçerken üretimin azalması işsizliği arttırma noktasına geldi.

Tam da böyle bir süreçte Manisa'da üretim yapan fabrikalara işçi bulma görevini kendine misyon edinmiş ve bunu büyük bir sorumluluk duygusu ve özveriyle yapan Arif Kartal'la tanıştım.

Otomotiv, gıda, hijyen madde ve daha bir çok sektöre mal ve hizmet üreten dev fabrikalarla, irili, ufaklı işyerlerine, neredeyse 7/24 çalışarak işçi yönlendiren Arif Kartal, diğer aracı firmalara da destek veriyor.

İşsizlik kıskacında zor bir süreçten geçen gençlerin abi, emekli maaşı yetmediği için çalışmak zorunda kalan emeklilerin kardeşim dediği Arif Kartal'ın aldığı hayır duaları da eksik olmuyor.

Kendi kişisel çevresinin yanında sosyal medyayı da profesyonelce kullanarak işe ihtiyacı olanlara ulaşan ve onları işçi ihtiyacı olan fabrika ve işyerleriyle buluşturan Arif Kartal insanların gülümseyen yüzlerini gördükçe çalışma azminin arttığını söylüyor.

Öyle ya, şu dünyada bir iş sahibi olmayı, ay sonunda alın terinin karşılığını almayı, evine ekmek götürmeyi, başı dik yaşamayı kim istemez?

İşte Arif Kartal tam da bu işi yapıyor; fabrikaların çarkları dönsün, üretim artsın diye işçi, insanlar iş bulup çalışsın, üretime katılsın, ekmeğini kazansın diye işsiz buluyor, yani işsizi işçi yapıyor.

Arif Kartal şu zor günlerde çok daha fazla ve bir o kadar da azim ve gayretle çalışıyor, çünkü dünyayı saran korona nedeniyle rahatsızlanan işçi sayısı artıyor, çalışan sayısı azalıyor, üretime destek verecek yeni işçilere ihtiyaç oluyor.

Biz biliyoruz ki mal ve hizmet üretilebilmesi, üretilen mal ve hizmetlerin tüketilebilmesi ve tabi ki işsizliğin önlenebilmesi için istihdam çok önemli.

Bir kısır döngü içinde her faktör birbirine bağlı ve istihdamın düşmesi sistemin içerisinde olan kişilerin de işsiz kalması ihtimalini ortaya çıkarıyor.

Bu kısır döngünün kurtuluşu, ilacı, sigortası da iş ve işçiyi buluşturan sistemlerdir, Arif Kartal gibi bu işe gönül vermiş güzel yürekli insanlardır.

Bu insanlara bir teşekkürü çok görmemeliyiz.

Allah hepinizden razı olsun.

Facebook Yorum

Yorum Yazın