Mustafa Pala

Mustafa Pala

Mail: pala.mustafa@gmail.com

HARAKİRİ

Ülkemizde görevli Japon Mühendis Kishi Ryoichi harakiri yaparak yaşamına son verdi. Bu haber kaç kişinin dikkatini çekti bilemiyorum. Ama bildiğim birşey var çoktan unutuldu gitti.

Harakiri, kişinin kendi karnını yararak iç organların dışarı çıkmasını sağlayan bir tür Japon intihar şeklidir.Japonlar, neden harakiri yaparak yaşamlarına son verirler? Kurallara uymamanın uyanıklık sayıldığı bir toplumda bunu anlamak hiçte kolay değil.  

Japon hangi durumlarda harakiri yapar bir bakalım. Efendisinin ölümünden sonra, harakiri yapanlar olur. Samuray sınıfının savaşta yenilgi sonucunda harakiri yapanlar olur. Japon toplumunda kabahatli olmak çok büyük utanç sayıldığından, kendilerini kabahatli gördüklerinde harakiri yapanlar olur.  

Japon toplumunda, toplumun koyduğu genel kabul görmüş kurallara uymak, büyük önem taşımaktadır. Bu o kadar önemlidir ki, kurallara uymayanlar utanç içinde yaşamak yerine ölmeyi seçerler ve harikiri yaparak yaşamlarına son verirler. Bu cümleyi bir daha okuyun lütfen. Kendini hatalı gören kişi kendi yaşamına son vererek kendini cezalandırıyor.

Harakirinin de kuralları vardır. Şahıs, Harakiri yapmadan önce banyo yapar, beyaz giyinir ve en sevdiği yemeğini yer, hazır olduğu zaman, bıçağı karnına saplar ve karnını haç şeklinde keserek iç organlarını dışarı çıkarır, mümkünse toprağa koyar, ve orada ölüverir. Oysa, bazı toplumlarda toplum kurallarına uymamak uyanıklık sayılır. Kurallara uymayanlar, toplum içindeki yaşamlarını utanç duymadan sürdürürler. Böylelerine yüzsüz diyenler de olur elbet. Ancak yüzsüzler yaşamlarını hata yapmaya devam ederek sürdürürler.

İzmit Körfez geçişi asma köprüsünde geçtiğimiz cumartesi günü 'Catwalk' olarak bilinen halatın kopmasından kendisini sorumlu tutan 51 yaşındaki Japon mühendis Kishi Ryoichi yaşamına kendi elleriyle son verdi. Kishi'nin sorumluluk duygusuna bakın. Halatın eklenmesinde kullanılan Türk Malı aparatı yapan kişi ve firmadan çıt bile çıkmadı. Yıllar önce de benzer bir olay yaşandığını duymuştum. Japonya'dan bir başka ülkeye görevli giden bir mühendis, almayı unuttuğu bir harita nedeniyle, kendini sorumlu tutarak, harakiri yapmış, otelde canına kıymıştı. Unutmanın cezasını kendisi vermişti. "Bir Japon Mühendis, haritayı unutmaz" diyordu. Kendi yaşamına son verirken mesleğini ve ülkesini yücelttiğini düşünüyordu.

Japon mühendisin ölümü küçük bir haber oldu sadece, bir kaç gün sonra hatırlayan bile olmayacaktır inanın. Kishi'nin adının köprüye verilerek yaşatılmasını öneriyorum.

Kishi'ye gönülden sayın diyorum çünkü sen sayın demeyi hakediyorsun Sayın Kishi Ryoichi. Senin ülkende yaptığın işin büyük anlam taşıdığını biliyorum. Utanç içinde yaşamak yerine canına kıydın. Türkiye'de bırak halatın kopmasını, köprü kökünden yıkılsa, senin yaptığını yapan olmazdı. Bizde, tren kazaları olur,inşaat kazaları olur,maden kazaları yaşanır,yüzlerce insan ölür, göstermelik soruşturmalar açılır, sonra herşey unutulur gider. Sorumlu kişi yada kişiler utancından harakiri yapmak bir yana, görevinden bile ayrılmazlar. İşin içinden sütten çıkmış ak kaşık gibi sıyrılır çıkarlar.

Uygar ülkelerde, tren kazası olur, bakan istifa eder. Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle kendini sorumlu görüp görevden ayrılan bakanların başbakanların, yöneticilerin olduğunu duyarız hep. Bizde öyle olmaz, Değerli Japon kardeşim, bizde yüzsüzler görevlerine devam ederler. Sizde, kırmızı ışıkta geçmek ayıp sayılıyor biliyorum. Bizde uyanıklık sayarlar. Sizde harakiri nedeni olan, hırsızlık yapmak, kendine çıkar sağlamak, bizde köşeyi dönmek olarak adlandırılır ve başarı sayılır değerli kardeşim.

Allah rahmet eylesin, toprağı bol olsun Kishi'nin.  Biliyorum zor anlarız ama, Kishi'nin neden harakiri yaptığını anlamaya ve anlatmaya çalışmalıyız gelecek kuşaklara. Adamlara bak, utanarak yaşamaktansa kendi yaşamına son veriyorlar.

Utanarak, yaşamak yerine, ölümü seçenlerle, utanmadan yaşamını sürdürenlerin olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Ülkemizde bir halk oylaması yapsak, utanarak yaşamak mı, yoksa ölmek mi yeğdir? diye sorsak sonuç ne olur çok merak ediyorum...

Facebook Yorum

Yorum Yazın