Nezih Varol

Nezih Varol

Mail: nezih.varol@hotmail.com

ETEK BOYU

1. (Pantolon dışında olmak üzere) giysinin belden aşağıya değin olan bölümü. "Paltomun eteği uzun geliyor".

2. Vücudun belden aşağısına giyilmek üzere dikilmiş, beli dar, alt yanı değişik biçimlerde olabilen, genellikle kadın giysisi.

Genellikle deniyor, çünkü İskoç erkekleri etek giyiyor.

Eski Türk filmlerinde Kartal Tibet’in de Tarkan rolünde kürklü etek giydiği bilinir.

1970 yılında mini etekle sahneye çıkan Zeki Müren o günü şöyle anlatır: “ilk gün çektiğim heyecanı ömrüm boyunca unutmama imkan yok. Halkın tepkisinin ne olacağını hiç bilemiyordum. Hatta size bir sır vereyim, mini elbisenin altının pantalonu hazırdı, en küçük bir tepki görsem kıyafeti öyle giyecektim, ama halk çok tuttu”.

Osmanlı döneminde  17’nci yüzyıldan 19’uncu yüzyıla kadar İstanbul ve saray eğlencelerinde önemli ve vazgeçilmez unsurlar olan, bugün halen varlığını sürdüren köçekler de ön planda eteğin hakim olduğu kıyafet giyerek dans ediyor.

Hal böyle iken İstanbul Anadolu 2’nci İş Mahkemesi'nde yaşanan kan donduran olay Hakim Mehmet Yoylu’nun Avukat Tuğçe Çetin'in giydiği eteğin boyunu sorun etmesiyle başladı.

Hakim Mehmet Yoylu, üstlendiği dava için mahkemeye gelen Avukat Tuğçe Çetin'in eteğinin boyunu kısa buldu ve davayı bırakıp bayan avukatın eteğinin boyunu ölçmek istedi.

Hakim Yoylu’nun öyle keskin gözleri vardı ki, ortalama 10 metrelik mesafeden bayan avukatın eteğinin tam 15 santimetre kısa olduğunu anladı ve “Etek boyu 15 santim kısa" dedi.

Demek Hakim Yoylu genellikle bayan kıyafeti olan, ama evrensel, bölgesel, kültürel ve kişisel özelliklere göre erkeklerin de kullandığı eteklerin boyu konusunda derin bir bilgiye sahipti!

Bakışlarıyla etek boyu ölçebilen hakim, bu eşsiz yeteneğinin karşılığını açığa alınarak gördü.

Avukatın etek boyuna müdahale edilmesi hukukçuları ayağa kaldırırken, Adalet Bakanlığı ile Hakimler ve Savcılar Kurulu soruşturma başlattı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bir açıklama yaparak, "Başörtülüyüm, bana farklı bakılır mı?", "Eteğim kısa, hakim savcı bana ters bakar mı?" gibi düşüncelerin olmaması gerektiğini ifade ederek, “Böyle yanlış uygulamalara fırsat vermeyeceğiz ki yargıya leke gelmesin. Anında gereken yapılmıştır, açığa alınmıştır. Şu an soruşturma da devam etmektedir. Bu tür görüntüleri, uygulamaları tasvip etmiyoruz” dedi.

Psikolojik şiddete maruz kalan kadın Avukat Tuğçe Çetin ertesi gün görevinin başındaydı, adliyede eşi ile çektirdiği fotoğrafını sosyal medyadan şu sözlerle paylaştı: “Yine aynı kıyafetle her zaman olduğumuz yerdeyiz”.

Olay karşısında bir tepki de Kocaeli'de avukatlık yapan İbrahim Karslı’dan geldi, meslektaşının etek boyuna karışan hakimi protesto etmek için etek giyen Karslı şunları söyledi: "Çok şükür adliyede tacize uğramadan bugün de eve ulaşabildik. Adaleti etek boyuna indirenleri, kadını aşağılayanları protesto ediyorum. Etekle değil etikle”.

Başörtüsü sorunu çözüldü, İnşallah kısa etek sorunu da çözülecek.

Her şey çok güzel olacak.


 

Facebook Yorum

Yorum Yazın