Nezih Varol

Nezih Varol

Mail: nezih.varol@hotmail.com

EN BÜYÜK DÜŞMAN ALZHEIMER

Çocuk yaşta başladığım gazetecilik mesleğimin yanında, hem çalışıp hem okuyarak edindiğim akademik mesleğim Sosyal Hizmet Uzmanı olarak da engelli ve yaşlı hizmetleri alanında işveren ve sorumlu müdür olarak çeyrek asırdır hizmet veriyorum.

Özellikle yaşlı hizmetleri alanındaki çalışmalarım sürecinde gördüm ki ülkemiz ve tüm dünya çağın en büyük hastalığı ile yüz yüze gelmek üzere.

Bu hastalık öylesine tehlikeli ve büyük ki, eğer gerekli önlemler şimdiden alınmazsa başedebilmek neredeyse imkansız hale gelecek.

Bu hastalığın adı Alzheimer, nedeni bilinmiyor, şu anda tedavisi yok, işte insanoğlu için tehlike de burada başlıyor, hızla büyüyen ve üzerine gelen düşmanı hakkında hiç bir şey bilmiyor, onu tanımıyor.

Bu nedenle Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. İhsan Kara ile Alzheimer Demans Parkinson Hasta ve Hasta Yakınları Derneği Genel Başkanı Sosyal Hizmet Uzmanı Hakan Berktaş'ın ortak bir protokol imzalayarak 'Alzheimer Hastalığının Genetiğinin Araştırılması' yönünde bilimsel bir çalışma başlatmış olmasını önemsiyorum.

Prof. Dr. İhsan Kara ve meslektaşım Hakan Berktaş'ı Türkiye’de ve dünyada hiçbir akademisyene nasip olmayan böyle bir bilimsel araştırmayı başlattıkları içinde yürekten kutluyorum.

Prof. Dr. İhsan Kara yapacakları bu bilimsel çalışmada üniversitelerin tüm imkânlarının kullanılacağını, çok nitelikli olacağını, hastalığa maruz kalan kişilerin tüm fonksiyonlarının öğrenme, davranış, düşünce ve hatırlama açısından değerlendirileceğini, sonucunda da önemli verileri ortaya koyacağını söylüyor.

Böylece ortaya çıkan ve tespit edilen öğeler iyileştirilebilirse hastalığın tedavisinde de büyük adım atılmış olacak, gerekli ilaçlar yapılabilecek ve geliştirilebilecek.

Üniversiteden sonra aynı hizmet sektöründe ve aynı alanda hizmet verdiğim meslektaşım ve arkadaşım Hakan Berktaş'ın böylesine önemli bir araştırmanın içinde bulunarak bilimsel nitelikte bir organizasyona katkı sunması beni ve camiamızı heyecanlandırdı, onurlandırdı, mutlu etti, 

Berktaş kendisiyle yaptığım görüşmede şunları söyledi:

"Yapılacak bu araştırmaya destek verme ve görev alma kararımız Alzheimer’in tedavisi için yol haritası çizilmesi noktasında çok önemli bir aşamayı beraberinde getirecektir, öyle ki araştırma ekibinin hasta ve yakınlarına ulaşması için destek olacağız, bu konuda gerek özel huzurevi ve bakım merkezlerinde, gerekse sosyal rehberlik merkezini arayan kişilerle özel olarak görüşerek araştırmaya dâhil edeceğiz, Türkiye’de nüfusumuz hızla yaşlanırken, Alzheimer hastalarımız hızla çoğalırken, bu hastalık insanlarımızı yaşlanan nüfusumuzu, tehdit eder boyuta ulaşırken, bu çerçevede Prof. Dr. İhsan Kara hocamız ve ekibinin gerçekleştireceği bilimsel çalışmanın ne kadar değerli olduğu önümüzdeki süreçte ortaya çıkacaktır."

Lütfen Devlet ve millet olarak bu araştırmaya sahip çıkalım, katkı sunalım.

Çünkü hiç bilmediğimiz bir düşmanla savaşmak imkansızdır.

Facebook Yorum

Yorum Yazın