Mustafa Pala

Mustafa Pala

Mail: pala.mustafa@gmail.com

Düşünce atölyesi

               Kentin kanaat önderlerinin, daha doğrusu, bu kent için söyleyecek sözü ve projesi olanların, zaman zaman bir araya getirilimesi kentin sorununlarının tartışılması ve çözümler üretilmesi konusu. Bu könuyu kentimiz için önemli gördüğümüzden tekrarlayıp duruyoruz.  Bu tür çalımalara farklı adlar veriliyor kimileri Aksaçlılar Meclisi kimileri İstişare Toplantısı, kimileri, Arama Konferansı diyor. Ben Düşünce Atölyesi adını kullanıyorum.  Düşüncenin de atölyesi mi olurmuş demeyin. Yıllar önce, Barış Alanına, Manisa Kitaplığı ve Düşünce Atölyesi adını verdiğimiz bir salon yapmıştık. Manisa Birlik Yönetimevi Barış Alanındayken kullanıyorduk. Şimdi benzer alışmaları Birlik Parkında yapıyoruz.

               Barış Alanındaki Düşünce Atölyesini keyifle anlatıyordum dostlarıma.  Birlik Parkı'na taşınınca hemen oraya da Düşünce Atölyesi olarak kullanabileceğimiz bir mekan yapıp Yunus Emre Bilge evi adını verdik.  Toplantılar yapıyoruz. sorunları tartışıp çözümkler üretmek çok keyifli oluyor. Yaptıığımız her  toplantıdan yeni projeleer çıkıyor ortaya. Düşünce Atölyesini, daha kapsamlı yapmalı ve Manisa'nın önde gelenlerini bir araya getirmeliyiz. İnanın, çok güzel projeler, sorunlarımıza çok güzel çözümler çıkar. Atölye çalışmasını belediyelerimiz yapabilir.

               Düşünce Atölyesi,  Beyin Fırtınası, Arama Konferansı gibi isimlerin tümü ortak akıl ve etkin katılımla yapılan çalışmalar için kullanılıyor. Bu çalışma türü, gelişmiş ülkelerde çok kullanılan bir teknik olmasına karşın ülkemizde bu teknikten yeterince yararlanamıyoruz.   

              Her kuruluş bu tekniği kullanarak, yeni düşüncelerin üretilmesini, yeni vizyonların saptanmasını sağlayabilir. Çağdaşlaşma yolunda ilerleyen ülkemizde ve kentimizde bu tür çalışmalara yeterince ilgi gösterilmemesinin nedenini henüz anlayabilmiş değilim. Bunun nedenini bulmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Toplumda ihaleci bir anlayış var. Kimse düşünmek ve kafasını yormak istemiyor. Büyük bir gurup istiyor ki, birleri kendisi için düşünsün, birileri kendisi için uygulasın, Çalışmaların içinde olmak sorumluluk yüklenmeyi ve çalışmayı, kafa yormayı gerektiriyor. Tembel tembel oturmak varken, bu işte nereden çıktı diyen çok insan var çevremizde. Oysa, gelişmiş bir toplum, gelişmiş bir fert olabilmek için çalışmak karar ve uygulama süreçlerinin içinde olmak gerekiyor. Birlikte üretme tekniğini mutlaka öğrenmeli ve öğretmeliyiz.

              “Düşünce Atölyesi” ortak akılla ve etkin katılımla yapılan bir çalışma anlamına geliyor. Daha önce de birkaç Düşünce Atölyesi çalışmasına katılmıştım.. Bazı arkadaşlarım yurtdışına yaptıkları gezileri kazanım sayarlar, bende bu tür çalışmalara katılmış olmayı bir kazanım sayıyorum. Bu tür çalışmalarla, ortak akıl ve katılımla düşünce üretmek amaçlanıyor. Buna toplum olarak gerçekten çok ihtiyacımız var.
Yaşadığımız kentle ilgilenmek, kentimizin sorunlarını öğrenmek bu sorunlar için çalışma yapmak, kentli yurttaş olarak hepimizin görevi olmalı. Sorunları saptama, çözüm yolları ve projeler üretmek için yapılan çalışmalara mutlaka katılmalıyız. Düşünce Atölyesini Manisa’da düzenli biçimde sürdürülen bir etkinliğe dönüştürebiliriz. Bu konuda, kendini kentinden sorumlu tutan, kentli yurttaşlara ihtiyacımız var.
Hiçbir akıl, ortak akıl ve katılımın yerini tutamaz. Önemli olan ortak aklı kullanabilir duruma gelmektir. Sorunların ortak akıl ve katılımla daha kolay aşıldığını gördükçe, Düşünce Atölyesi çalışmalarına gösterilecek ilginin artacağını düşünüyorum.  



Facebook Yorum

Yorum Yazın