Emel Eva Tokuyan

Emel Eva Tokuyan

Mail: emeltokuyan@gmail.com

DENGE 2

Her birimizin hayatın içindeki küçük büyük zorluklara karşı ayakta kalmamızı sağlayan böyle bir kilit taşına ihtiyacı vardır. Odyseus mitosunda da Kirke’nin uyarısı ile Siren seslerine kapılmamak için geminin direğine bağlamıştı kendisini kahramanımız.

Önceden hazırlıklı olmak ve hayatın zor zamanlarına doğru yanıtlar vermemizi sağlayacak kilit taşımız veya kendi gemimizin merkezindeki direk nedir? Eğer bunu oluşturmamış isek ilk fırtınada sekteye uğrarız ve yaşam sadece durumları idare etmek ve etkisiz yanıtlar vermekle geçer.

İnsanın zor zamanlara dayanmasını sağlayan güçlü fikirlere ihtiyacı vardır. Hayatımız, tüm hataları yapacak ve onlardan ders çıkaracak kadar uzun değildir. Akılı kişi tecrübeyi kullanır. Bu nedenle felsefe çalışmak önemlidir. Bilgeler insanı-doğayı- incelemişler her takıldığımız nokta için çareler üretmişleridir. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok bu anlamda. Felsefe çalışarak, zihnimizi düzenleyip, var olan her şeyi tam kapsamı ile doğru yere koyabiliriz. Kendi güçlü ve zayıf taraflarımızı anlayarak durumlar karşısında önceden hazırlık yapma imkânına kavuştuğumuz gibi, diğerlerini de anlamak ve hepimizin faydasına birleştirici hareket etme fırsatına da sahip oluruz.

Eğer kendi merkezimize zamansız fikirleri ve erdemleri yerleştirmişsek, kilit taşımız varsa olası dengesizlik durumlarıyla baş etmemiz mümkündür. Günlük hayat içindeki anlaşılmadığımızı, işimizde ailede, kişisel ilişkilerde, hakkımızın yendiği, kafamızın karıştığı, hangi yolun daha doğru olduğunu bilemediğimiz durumlarda bizimle sohbet etmek için kitaplığımızda Mevlana, Platon, Yunus Emre, Buda, Platinos gibi birçok ustanın eserleri bizi beklemektedir. Fikirlerle temas bakış açımızı değiştirebilir.

Ya da doğanın bir unsuru ile temas etmek, muhteşem gün doğumunu izleyerek yenilenmenin her an mümkün olduğunu hatırlamak, denizin maviliğinin ve kapsayıcılığının dinginliği, gökyüzüne doğru uzanan ağaç dallarının ilerleme gücünü görmek kendi içimizde bulunan merkezimizle tekrar temasa geçmemize yardım edebilir. İyi bir uyku, hafif ve taze yiyecekler, sevgi dolu bir dost ile samimi bir sohbet yeniden dengeye ve merkeze gelmemize imkân verir.

Baktığımız beslediğimiz şey büyür ve bizimdir. Denge hayatımızı mümkün olan en etkili ve mutlu bir şekilde yaşamamıza olanak sağlar. Felsefe çalışmak ilk ve en önemli unsurdur. Çünkü hayatı okumayı tüm varlığa aşk duymayı öğretir.

Dengemizin kalıcılığı için düzenli olarak felsefi derinliği olan Tai Chi Chuan gibi bir spor çalışmak ruhsal-zihinsel-fiziksel tüm hayat güçlerini dengelediği için bütünsel bir fayda sağlar.”Bir kişinin bir sanattaki ustalığı her hareketine yansır”( Lao Tzu ) Ölçülü, dengeli, uyumlu hareketler dizisinden oluşan Tai Chi,  günlük hayatta da dengeli ve ölçülü davranmamıza olanak sağlar.

Ayrıca doğayı gözlemlemek, bale, tiyatro, konser gibi sanat eserlerini izlemek, bilimsel-sanatsal-felsefi konularda okumak ve düşünmek için zaman açmak da önemlidir. Bize ne dengede hissettiriyor ise onu bulmak ve temas etmek, dengemizi sağlamlaştırmak bize kalmıştır.
 Gören gözlerle bakmayı bilirsek, uçan bir kuşta-bir bestede- bir tabloda- bilimin tüm dallarında-olgun ve sevecen bir tutumda dengenin izlerini görmek mümkündür. Yeter ki biz kollarımızı, kalbimizi, aklımızı dengenin içimize nüfus etmesi için açık tutalım.

Facebook Yorum

Yorum Yazın