Mustafa Pala

Mustafa Pala

Mail: pala.mustafa@gmail.com

BİREY Mİ TOPLUM MU

İnsanın kişilik yapısını “benim” dedikleri ile “bizim” dedikleri arasındaki tercihi belirliyor. “Benim evim.”, “ benim bahçem.”, “benim arabam.” deniliyor.  Bir de, “Bizim” dediklerimiz var. “bizim sokak.”,”bizim site”,“ bizim kent” "bizim bölge" "bizim ülke" gibi. Sürekli olarak “benim” dediklerini öne çıkaran  insanlara “bencil” demek yanlış olmaz. Söze “bizim” diye başlayıp, bizim olanları öne çıkaran, bizim olan için benim olandan vazgeçebilen, insanlara da “toplumcu” nitelendirmesi uygun düşüyor.

Toplumu oluşturan bireylerin çoğunluğu bencilse, ortak sorunlara ortak çözümler bulmak, birlikte iş kotarmak, birlikte yaşamak zorlaşıyor.

Bencillik ve toplumculuk konusundaki düşüncelerimi neden böyle bir yazının konusu yaptığım neden okuyucularla paylaşmak gereğini duyduğum, konuyu aktarınca daha iyi anlaşılacak.

Yeni Manisa’da Kooperatifler eliyle üretilen konutları biliyorsunuz. Proje başladığında adı Yeni Manisa olan yerleşim alanına sonradan Güzelyurt Mahallesi adı verildi. Benim kurucu başkanı olduğum ve konutlar tamamlanıp ortaklara teslim edilene kadar kooperatif başkanlığını daha sonra da yıllarca site yönetim kurulu başkanlığını sürdürdüğüm Öncü kooperatifin mülkiyetindeki 37 bin metrekarelik alanın sadece 6 bin metrekaresine  konut  yapıldı. Gerisi yeşil alan olarak bırakıldı. Bol yeşil alanlı, anıtları, ağaçları ve sosyal donatıları ile farklı bir yeni yerleşim alanı üretildi. Sitenin ortasındaki alana Barış Alanı adını verdik. Manisa Tarzanı Parkı adını verdiğimiz bir de park yaptık. Bu parkta, ördekler, kazlar, tavus kuşları ağaçların, konutların, parktaki masaların arasında insanlardan korkmadan özgürce dolaşıyorlar.

Barış Alanı’nın çevresindeki konutlarda oturanların “benim” dedikleri evleri ve evlerinin çevresinde bahçeleri var. Kooperatif ortakları “benim evim” dedikleri evlerini güzelleştirmek için çalışıyorlar. Evlerinin çevresini yeşillendirmek isteyenler de oluyor. Azda olsa “Benim olan için bizim olandan vazgeçelim” diyenlerde oluyor elbet.  Oysa doğru olan, bizim Barış Alanı’nı, Bizim Manisa Tarzanı Parkı’nı, bizim parktaki bizim ağaçları  ve bizim kuşları korumak için, “benim” denilenlerin  ikinci plana itilebilmesidir. Bunu yapabilirsek Yeni Manisa’da yaşam zenginleşip güzelleşir. Bunu başarabilirsek, Barış Alanı’nda barış gelişip boy verir. Bizim olanın mutluğu, benim olanın mutluğundan daha büyük, daha derin daha kalıcı olur.

Bizim olan için benim denileni feda edebilen insanların çoğunlukta olduğu toplum gelişkin toplumdur. Bizim dediklerimizin güzelliği ve geleceği için benim dediklerimizi ikinci plana ötelemek insanı yüceltir. Manisa Tarzanı Parkına, ağaçların, masalar arasında dolaşan kuşların, havuzların, havuzlarda yüzen balıkların, sesleri ile kurbağaların, ördeklerin, kazların, yakıştığını biliyor, görüyor, söyleyenlerden duyuyorum.

Yakında, Öncü sitesine gidip çınarın altında karşılaştığım dostlarla selamlaştım ve Ellerimle diktiğim göğe uzanan dallarında tavus kuşlarının ve Barış Alanının yeni konukları olan papağanların yaşadığı görkemli çınar ağacını gördüm. Nereden geldilerse, 10 kadar yeşil papağan vardı çınar ağacının dallarında. Barış Alanının doğal güzelliğini görüp gelmişler sanırım.

Manisa Birlik örgütlülüğü içinde güzel çalımalar yaptık. Güzel, öncü ve örnek bir yerleşim alanı ürettik. Bu alanı başka bir kentte kurmuş olsaydık, adımızın meydanlara caddelere verilmesini önerenler olurdu. Teşekkür özürlü uykusu derin kentimizde insanları yaşarken ödüllendirmek kimsenin aklına gelmiyor. İnsanları ödüllendirmek için ölmesini bekliyorlar. Oysa insanlar, yaşarken ödüllendirilmeli, insanlar yaşarken anılmalı. Olsun bizim için en büyük ödül, evlerini yaptığımız ortaklarımızın memnuniyetidir. Her karşılaştığımız kooperatif ortağından teşekkür alkatan daha büyük ödül ne olabilir ki?

Bizim ülkemiz, bizim kentimiz, bizim mahallemiz, bizim sokağımız, bizim sitemiz  güzel değilse, evimizin güzelliği neye yarar.

Evimizde güzel olsun çevresi de güzel olsun. Sitelerimize, diktiğimiz ağaçlara ağaçlardaki kuşlara, yaptığımız güzel havuzlara, havuzlardaki balıklara, anıtlara sahip çıkalım koruyalım. Güzelyurt gerçekten, Manisa’mızın en güzel mahallesidir. Güzellikleri koruyalım…

 

 

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın