Mustafa Pala

Mustafa Pala

Mail: pala.mustafa@gmail.com

Bilgisayarlı Yaşam

Çok değil, daha 20-25 yıl öncesine kadar işe alınacak insanlara daktilo kullanmayı bilip bilmediği sorulurdu. Şimdi ise bilgisayar kullanmayı bilip bilmediği, kaç programı kullanmayı bildiği soruluyor. Bilgisayar, yaşamımızın ayrılmaz parçası haline geldi.

Bilgisayar sayısı giderek artıyor. Toplumun gelişmişlik düzeyine bakarken, fert başına düşün elektrik tüketimine bakmak yerine, fert başına düşün bilgisayar sayısına da bakmak sanırım daha doğru olacaktır.

Okumakta olduğunuz bu yazıyı, iş gezisi nedeniyle bulunduğum Makedonya'dan bilgisayarımda yazıp, internet aracılığı ile gazeteye ulaştırıyorum. Ne büyük kolaylık değil mi?

İşsizliğin giderek arttığı ülkemizde gençlere tek tavsiyem, bilgisayar ve dil konusuna önem verin. Bir değil, birkaç dil öğrenmeye çalışın. Gerçekten öyle, bilgisayar bilmeden çağın hızını yakalayabilmek olası değil.

Kendi yaşıtlarıma bakıyorum, birçoğu bilgisayardan korkar gibiler, "Bu yaşa kadar bilgisayarla mı geldik, bundan sonra da olmayıversin" diyorlar. Bilgisayar korkusunu yenmek, bilgisayarı öğrenmek gerekiyor.
Manisa Birlik’i kurduğumuz 1987 yılından bu yana bilgisayar kullanıyorum. Ümmehan Elginkan Eğitim Merkezi'nde açılan bilgisayar kursuna katıldım. Hiçbir bedel ödemeden bilgisayarı öğrenme fırsatı buldum. Elginkan Eğitim Merkezi'ni kuranlar nur içinde yatsın, yaşatanlar sağ olsun diyorum.

Çocuğunuza bir bilgisayar alın. Eğitimine ve okulu bitirdiğinde iş yaşamına büyük katkısı olacaktır. Bilgisayara uzak durmayın, çocuğunuza aldığınız bilgisayarı siz de öğrenebilir, ondan yararlanabilirsiniz. Hele bir de internetle tanıştınız mı, deymeyin keyfinize. Bütün dünya parmaklarınızın ucuna gelir.

Makedonya'da bulunduğum sürece, bilgisayardan ve internetten yararlandım. Bir dahaki gelişimde, burada kartlı bir telefon alıp kullanmayı düşünüyorum, daha hesaplı olsun diye.

Makedonya anılarımı, önümüzdeki haftalarda bu köşeden paylaşmayı düşünüyorum. Yararlı bir gezi oldu. Makedonya küçük bir ülke. Bir hafta içinde görülecek her yerini görebilirsiniz.

Makedonya'da, Gostivar'a bağlı tek haneli Boletin köyünde kaldık. Boletin'deki tek hanede, aynı zamanda köyün muhtarı da olan Cevdet Cömert oturuyor. Cevdet Bey'in oturduğu köyü yeni baştan kurabilir miyiz diye düşündük. Köyün yeri gerçekten çok güzel. Köyün yanından Radika Nehri akıyor gürül gürül. Soğuk ve berrak suda kırmızı benekli alabalıklar yaşıyor. Manisa'da insanlar 36-37 derecede yanarken, Boletin'de sıcaklık 16 dereceydi.

Cevdet Cömert'in konukseverliğini hiç unutmayacağım. Bizi hem konuk etti hem de görülmesi gereken her yere götürdü.

Makedonya'da güzel işler yapacağımızı, Makedonya ile Manisa ilişkilerinin hızlanacağını düşünüyorum. Bundan böyle bir ayağımız Makedonya'da olacak. İnternet ve bilgisayar olunca Manisa'daki işlerimizi de yönetmemiz zor olmuyor. Hem Manisa'daki hem de Makedonya'da yükleneceğimiz işleri aksatmadan yürütebiliriz. Çağımız bilgisayar ve iletişim çağı. Bilgiden ve bilgisayardan uzak kalmayın...

Facebook Yorum

Yorum Yazın