Emel Eva Tokuyan

Emel Eva Tokuyan

Mail: emeltokuyan@gmail.com

AYNI GÜNE UYANMAK - 1

Tüketici bir döngü. Sanki Sisifos’un cezası her bir güne damgasını vurmuş gibi. Kim mi Sisifos? Homeros’un anlatılarında geçer. Korinthos şehrinin kurucusu ve kralıdır. Homeros’a göre ölümlülerin en bilgesidir. Ancak Zeus’u kızdırdığı için, onun emriyle Hades’e atılır ve sonsuza kadar sürecek bir cezaya çarptırılır: Her gün, bir insan boyundan yüksek, yuvarlak bir kayayı tepenin en üst noktasına kadar itekleyip gün sonunda tam doruğa ulaştığında kayanın tekrar yuvarlanarak aşağıya düşüşünü izlemek. Her gün aşağı yuvarlanacağını bile bile o büyük kayayı tepeye çıkarma işini tekrarlamak. Bilmem size bir çağrışım yapıyor mu bu mit?

Bir dostum zaman zaman arayıp hayatı ile ilgili bazı kararlardan, yaptıklarından, girişimlerinden bahseder ve sonra “Sence ne olacak” diye öngörümü bilmek ister. En son aradığında yaklaşık benzer sıralamayla neler duyacağımı bilerek mütebessim dinledim : “Yıllardır aynı şeyleri konuşuyoruz. Her önerime bir “Evet ama…”itirazın var. Soruyorsun ancak hiçbir öneriyi uygulamıyorsun. Hem kendinin hem benim vaktimi harcıyorsun. Başka bir konu var ise konuşalım ancak bu konu hakkında konuşmayı tercih etmiyorum. Ayrıca hep aynı şeyleri yaparak farklı bir sonuca ulaşmayı nasıl bekleyebilirsin? Hep aynı tutumlarla farklı bir yere çıkmayı nasıl umut edebilirsin? ”

Hayatın farklı alanlarında aynı trajikomik duruma düşmüşlüğümüz vardır. Elbette bilincine varsak, ne yaptığımızı dışarıdan bir gözle izlesek bu denli tekrar etmezdik kendimizi. Hayat bizi sandığımızdan çok sever ve tam da bu nedenle kendimizden kaçmamıza izin vermez.  Kendimizle örtüşen asıl yanıtı bulup uygulayıncaya değin, bütünleme sınavlarını uzatır. Hayatın bu konuda hiç acelesi yoktur, biz geçene kadar sabırla bekler.

İzleyenleriniz vardır belki :“Bugün Aslında Dündü”* filmini. Filmdeki başkarakter Phil sevilen ve başarılı spiker olmasına karşın, günlük hayatında kibirli, huysuz ve bencil bir adamdır. Kunduz festivalini haber yapmak için gittiği küçük kasabada kar yüzünden tıkılıp kalır. Sadece bir gece daha bu sıkıcı yere katlanacağını sanırken, her gün aynı güne uyanır. Ne yapsa ertesi sabah aynı konuşmalar, günün aynı akışı devam etmektedir. Takvim hep aynı tarihi göstermektedir. Bu döngüden çıkmak için pek çok yol dener kahramanımız içki, para, kadın, eğlence, hatta hayatına son vermeyi bile… Ancak hiçbiri aynı güne uyanmaktan kurtaramaz onu. Ta ki değiştirmesi gerekenin kendi bencilliği, duyarsızlığı olduğunu anlayıp bu konuda bir şeyler yapmayı deneyene kadar. Filmdeki kahramanımız Phil kimi zaman güldürüp, eğlendirirken bir taraftan da ayna tutar izleyiciye ve sorar aslında senin hayatında tekrarlardan kurtulmak ve gerçek bir YARIN yaşamak için değiştirmen gereken nedir diye? Kendimize sorma ve içimize bakma cesaretimiz varsa kendimizi tekrarlamaktan kurtaracak gücümüz de var demektir.

*"Groundhog Day" filmin orijinal adı olup “Bugün Aslında Dündü” adı ile Türkçeye çevrilmiş 1993 yapımı, komedi-fantastik türünde Hollywood filmidir.

Facebook Yorum

Yorum Yazın