Mustafa Pala

Mustafa Pala

Mail: pala.mustafa@gmail.com

2020 YILI BİTERKEN

25 Aralık 2020 Cuma günü Radyo Hiraş’ta yılın son “Manisa’da Yaşam” programını yapacağız değerli kardeşim program ortağım Rıfat Uygur’la birlikte. Radyo Hiraş’ın temel direği olmazsa olmazı Sevgili Hale Taştekin’e sordum yılın son programı için ne yazayım diye. Yılın son programı olacağı için 2020 yılının olaylarını yazsan iyi olur dedi. Tamam dedim ve bilgisayarımın başına geçip yazmaya koyuldum.

2020 yılı için bırakın köşe yazısı yazmayı korku romanı bile yazılabilir bence. Neler görmedik, neler yaşamadık ki 2020 yılında. vgn

Ocak ayından başlayıp önemli olayları önemli gelişmeleri özetleyerek yazmaya çalışacağım:

Ocak ayının ilk yarısında, 10 Ocak’ta COVID-19 hastalığı ile mücadele için Türkiye Sağlık Bakanlığı bünyesinde Korona virüs Bilim Kurulu oluşturuldu. Yıla, yıl boyunca sürecek hatta 2021 yılına sarkacak Korona illetiyle başlamış olduk.

Depremlerin ilki de 11 Ocak’ta Richter Ölçeğine göre 4.9 büyüklüğünde Silivri açıklarında meydana geldi. Hemen ardından 24 Ocak’ta Elâzığ açıklarında Richter Ölçeğine göre 6.8 büyüklüğünde deprem yaşandı ve 41 vatandaşımız hayatını kaybetti.

2020 yılının nasıl geçeceği böylece Ocak ayında yaşanmış oldu. Yıla Korona ve depremle başlamış olduk.

Şubat ayıda hiç iyi başlamadı. 4-5 Şubat’ta Van’da çığ faciası yaşandı. Yine 41 kişi hayatını kaybetti. Rastlantıya bak. Ocak ayında Depremde 41 kişi hayatını kaybediyor. Şubat ayında da çığ faciasında yine 41 kişi hayatını yitiriyor.  5 Şubat’ta Pegasus Hava Yolları'nın 2193 sefer sayılı İzmir-İstanbul seferini yapan ve Adnan Menderes Havalimanı'ndan kalkan uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı'na indikten sonra pistten çıktı, 177 yolcu ve 6 mürettebattan üç kişi hayatını kaybederken 179 kişi de yaralandı. 23 Şubat’ta İran ve Türkiye’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde, İran'da 75 kişi yaralandı, Van'da ise 10 kişi hayatını kaybetti. 27 Şubat - İdlib'te Suriye Hükûmeti tarafından Türk konvoyuna saldırı sonucu 33 askerimiz şehit oldu,

Gelelim Mart ayına; 1 Mart’ta Türkiye, Bahar Kalkanı Harekâtını başlattı. 11 Mart’ta Sağlık Bakanlığı Türkiye'de ilk kez Korona virüs vakasına rastlanıldığını açıkladı. 12 Mart - COVID-19 tedbirleri kapsamında İlköğretim ve Ortaöğretim 16 Mart'tan itibaren 1 hafta süreyle, Üniversiteler ise 3 hafta süreyle tatil edildi. 17 Mart - Türkiye'de COVID 19'dan kaynaklı ilk ölüm gerçekleşti. 21 Mart’ta - COVID-19 tedbirleri kapsamında 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı getirildi. 25 Mart’ta da COVID-19 tedbirleri kapsamına tüm eğitim kurumlarında eğitime 30 Nisan'a kadar ara verildi.

Gelelim Nisan ayına;  3 Nisan’da COVID-19 tedbirleri kapsamında 20 yaş altına da sokağa çıkma yasağı getirildi. 10 Nisan’da COVID 19 salgını ile mücadele kapsamında 31 ilde 2 gün boyunca sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Korona virüsle yatar korona virüsle kalkar olduk. Durmadan Maske Mesafe Temizlik deyip durduk. Ellerimizi sürekli yıkamaktan, kolonya dökmekten sanki derileri inceldi.  17 Nisan’da COVID 19 salgını ile mücadele kapsamında 31 ilde 2’nci defa hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasaklar ardı ardına gelmeye başladı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 100’ncü yıldönümü balkonlarda söylenen istiklal marşıyla, gelincik tarlasına dönen balkonlarda kutlandı.

Gelelim Haziran’a 1 Haziran’da COVID 19 salgını ile mücadele amacıyla getirilen yasaklar kademeli olarak kaldırıldı. Normalleşme süreci başladı denildi ama denildiği gibi olmadı. 14 Haziran’da Bingöl, Karlıova açıklarında Richter Ölçeğine göre 5.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 1 güvenlik korucusu şehit oldu. 15 Haziran’da Türkiye, Kuzey Irak'ta teröristlerce üs olarak kullanılan bölgelere Pençe-Kartal Operasyonu adıyla hava taaruzu başlattı. Görüyorsunuz, buraya kadar, depremsiz, koronasız geçen bir ayımız bile olmadı. Arada bir şehit haberleri de duyuyorduk.

Temmuz ayı Ayasofya’nın tekrardan cami olacağı açıklandı. 3 Temmuz’da Sakarya, Hendek'da havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. 6 işçi hayatını kaybederken 114 işçi yaralandı. 6 Temmuz’da Çanakkale, Gelibolu, Ilgardere mevkiinde 450 hektar orman yandı kül oldu. Çanakkale Boğazı'nda ulaşım durduruldu. Deprem ve korona felaketlerine birde yangın eklenmiş oldu. 10 Temmuz’da Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle iptal etti. Kararın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ayasofya'nın idaresinin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek camii olarak ibadete açılması kararını imzaladı ve karar resmî gazetede yayımlandı.

Bakalım Ağustos ayında neler oldu;  21 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz'de yapılan sondaj faaliyetleri sonucunda 320 milyar metreküp doğal gaz keşfedildiğini açıkladı. 23 Ağustos’ta Giresun ve yedi ilçesinde sel ve heyelan felaketi meydana geldi. 6 kişi hayatını kaybetti. Korona, Deprem, Yangın ve ardından sel felaketi hepsi birbirini takip etti. 2020 felaketler yılı oldu desek abartmış olmayız.

Gelelim Eylül ayına, 21 Eylül’de Yüz yüze eğitim 1. sınıf ve okul öncesi öğrencilerini kapsayacak şekilde kademeli olarak başladı. 24 Eylül’de Tekirdağ, Marmara Ereğlisi açıklarında Richter ölçeğine göre 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Şükür maddi zarar ve ölüm olmadı. 27 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2020 Dağlık Karabağ çatışmaları ile ilgili açıklamasında Türkiye'nin Azerbaycan'a destek verdiğini açıkladı.

Geldik Ekim ayına. 11 Ekim’de Hatay, Belen'de başlayan orman yangınları diğer ilçelere sıçradı. 400 hektar orman yandı kül oldu. 12 Ekim’de Yüz yüze eğitim 2, 3, 4'üncu sınıflar ile 8'inci ve 12'nci sınıf öğrencilerini kapsayacak şekilde kademeli olarak başladı. 30 Ekim’de - 2020 Ege Denizi depremi; Kuşadası Körfezi merkezli olarak, Seferihisar açıklarında Richter ölçeğine göre 6,9 büyüklüğünde deprem ve etkisiyle tusunami gerçekleşti. İzmir'in birçok ilçesinde binalar yıkıldı hasarlar oluştu. 117 vatandaşımız hayatını kaybetti 1035 kişi yaralandı.

Kasım’a geldiğimizde 2 Kasım’da Yüz yüze eğitim 5. ve 12'nci sınıf öğrencilerini kapsayacak şekilde kademeli olarak başladı. 5 Kasım’da İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelge ile COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında yeni tedbirler ilan edildi. 9 Kasım’da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın görevden af talebi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Lütfi Elvan atandı. 18 Kasım’da - İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelge ile hafta sonları 10.00 - 20.00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması ve birçok yeni tedbir getirildi.

Geldik yılın son ayına 10 Aralık’ta Türkiye'de COVID-19 salgını nedeniyle Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de vaka sayısının toplam 1 milyon 748 bin 567 ulaştığını açıkladı.  14 Aralık’ta Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı; Savunma Sanayii Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkan ve Başkanlık yetkililerini yaptırım listesine eklediğini açıkladı.

Görüldüğü gibi 2020 yılı bitse de kurtulsak dediğimiz bir yıl oldu.

2020 yılına ilişkin kara bir tablo sunmak durumunda kaldığım için üzgünüm.

Üretimini kısıtlayan durduran fabrikalar, kepenk indiren işyerleri oldu. Kahvehanelerin, lokantaların sorunları ağırlaştı. İşsiz kalanlar sayısında artışlar oldu. Yıl içinde sınırlarımızdan ülkemize geçen 5 milyonu aşkın Suriyeli yıl boyunca tartışılıp durdu. 

Bunlar ülke olarak yaşadıklarımızdı. Kendi yaşadıklarımı da yazayım kısaca. Konut üretimi durma aşamasına geldi. İnsanlar hazır konutlara yöneldiler. Kooperatifler olarak yeni konut projeleri üretemedik. Yapımını tamamladığımız konutları ortaklarımıza teslim ederek yılı tamamladık.

2020 yılı Obasya yılı oldu diyebilirim. Zafer Kalkınma Ajansından Obasya Ekolojik Yaşam Merkezi Projemiz ve AB Merkezi Finans Biriminden de Obasya’da uygulayacağımız Kültür Sınır Tanımaz adlı projemiz için hibe desteği almaya hak kazandık. 2021 yılı Obasya için proje uygulama yılı olacak.

İyileriyle kötüleriyle koca bir yılı geride bırakıyoruz. Korona 2021 yılına da sarkacak. Dilerim hızla yapılan aşılarla ve alınan sıkı önlemlerle 2021 yılı korona illetinden kurtulduğumuz yıl olur…

2021 yılına umutla bakmalıyız. Bu ülkenin vatandaşları olarak, zoru başarmak, olumsuzlukları geride bırakmak için elele vermeliyiz seferberlik yapmalıyız.

İyi ki, 2020 yılını yaz dedin Sevgili Hale. Güzel şeyler yazamadım ama 2021’e umutla bakıyorum. Koronanın bittiği, depremlerin ve yangınların olmadığı, susuzluğun yaşanmayacağı verimli güzel bir yıl diliyorum. Son olarak da yazımı “yarının suyunu bugünden tüketmeyelim” çağrısıyla noktalıyorum…

 

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın