Mustafa Pala

Mustafa Pala

Mail: pala.mustafa@gmail.com

2015`i Beklerken...

Hayat ayna gibidir, siz ona gülümserseniz o da size gülümseyerek bakar. Zaman zaman gülümsemek zor olsa da gülümsemeyi başarın. Zoru başarmak hayata anlam katar. Şimdi diyeceksiniz ki, sen bunu başarabiliyor musun? Başarmaya çalışıyorum, her türlü koşul altında hayata ve çevremdekilere gülümseyerek bakıyorum. Sorunlar elbet olacak, ancak çözümlerinin de varolduğunu bilmeliyiz.

Kasım, Aralık ve ardından hoşgeldin yeni yıl. Yeni yıl yeni olaylara gebe. Yeni yıl neler getirecek hep birlikte göreceğiz. Ortadoğuda savaş var. Türkiye'de hızla savaşın içine doğru sürükleniyor. Yeni yılda Parlamento seçimleri de var. Yeni yıl neler getirip neler götürecek hep birlikte göreceğiz. Bakarsınız yeni yıl yeni bir siyasi parti de getirir. Mevcut partilerin oyları azalırken, kararsızların sayısı hızla artıyor. Bu durum yeni parti için uygun ortam anlamına geliyor. Yeni bir siyasi parti demem, bir duyuma dayanmıyor. 2015 yeni bir siyasi parti getirecek. Benimkisi bir tahmin sadece.  

Bir bilim adamı, bir sosyoloğ, bir siyaset adamı  olarak değil, sade bir yurttaş olarak baktığımda  görebildiklerimi yazıyorum. Bölgemizde özellikle doğu ve güney doğumuzda  etnik köken ve inanca dayılı küçük devletler kurulmak isteniyor. Bu küçük devletler, aynı ülkenin verdiği silahlarla  birbirleriyle savaşacak, silahlar büyük ölçüde ABD'den geleçek. Silahları petrol karşılığı verecekler ve bu küçük ülkelerden büyük kazançlar elde edecekler. Başını kaldıran olursa birbirlerine kırdıracaklar. Açıkça böl, yönet, sömür politikası bu. Bunu anlamak için bilim adamı olmaya ne gerek var ki...

Yeni bir yıla gireceğiz iki ay sonra. İnsan soyu yer yüzünde olduğu süre içinde en büyük gelişmelere, yaşadığımız son yüz yılda tanık oldu. Bütün buluşlar, bütün keşifler son yüz yıl  içinde yoğunlaştı. Belki de, önümüzdeki on yıl içinde, geçmiş yüz yılda sağlalan gelişmeye eşdeğer bir gelişmeden daha fazlası sağlanacak. İnsan soyunun büyük  belası kansere ve bir çok hastalığa çare bulunacak. İnsan ömrünü uzatan gelişmelere de tanık olacağız mutluka. Ancak silah üretimi artan bir hızla sürecekmiş, savaş çığılıkları hep atılacakmış, terör artacakmış gibi görülüyor.  Üzücü olan bu. Savaş baronları doymuyor. Bölgemizdeki gelişmeler ülkemizi de etkiliyor. Bölünme tehdidi hep başımızın üzerinde Demokles'in kılıcı gibi durmayı sürdürecek. Büyük ülkeler de bunu hep körükleyecek. Oysa Türkiye’mizin tüm sıralamalarda farklı ve önde bir yeri olabilirdi. Avrupa’yı Asya’ya bağlayan köprü oluşu, bir başka söylemle Avrasya’nın merkezinde bulunması, Nüfusunun genç olması, 21. yüzyılın Türkiye'nin yüzyılı olmasının yolunu açabilirdi. Ülkemizdeki yaşam ve demokrasi düzeyi Avrupa ülkelerinin üstene çıkarılabilirdi. Beklenti buydu. Yeni yüzyılın, yeni binyılın belirleyicisinin Türkiye olacağına ilişkin büyük beklenti ve büyük umut vardı. 2015 bu sönmeye yüztutan umutları yeniden filizlendirmeli.

Ülkemizde iç barışı ve dayanışmayı sağlamadan, ulusal koınularda birlik sağlanamadan, insanımızı kentli yapamadan Avrupalı olunamıyor bunu gördük. Bilimin aydınlattığı çağdaş uygarlık yolunu seçmeden gelişme olası değil. Yolumuz Atatürkün gösterdiği, çağdaş uygarlık yolu olmalı...
Türkiye kentleşerek gelişecek. Demokrasisini kentlileşerek güçlendirecektir. Kentleşen ve kentlileşen Türkiye çağdaş uygarlık düzeyine ulaşan ve aşan Türkiye olacaktır.

Yeni yıla iki ay kaldı. Kasım, Aralık ve ardındanyeni yıl. Dilerim yeni yıl yeni umutları filizlendirir. Umutsuzluğa geerek yok. Yeni yıl yeni umuut demektir.

Hasımlıklar hısımlığa dönüşür diye bekleriz yeni yılı.
Dargınlıkların yerini barış alır diye bekleriz özlemle.
Barış kardeşlik dayanışma kökleşsin güçlensin isteriz güzel ülkemizde
Bir bayram coşkusu olsun yaşamak ve yürümek güzel günlere, yürümek hip birlikte, yürümek elele

Analar ağlamasın diyorsak eğer, Yurtta barış, bölgede barış, dünyada barış isteyelim
Böl yönet sömür oyununu bozalım hep birlikte. Silahlar sussun.
Yeni yıl yeni umutlarla gelsin.

Facebook Yorum

Yorum Yazın