Manisa’nın en önemli tarımsal gelir kaynaklarından biri olan çekirdeksiz kuru üzümde yeni sezon yaklaşırken üreticinin gözü açıklanacak fiyata çevrildi. Artan gübre, mazot, ilaç ve işçilik maliyetlerinin çiftçinin yükünü ağırlaştırdığını belirten Şimşek, yüksek rekoltenin üretici aleyhine kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Şimşek, Tarım Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) gecikmeden taban fiyat açıklaması gerektiğini belirterek, “Üzümün bol olması üreticinin emeğinin ucuzlatılması için gerekçe olamaz. Çiftçi bir yıl boyunca emek veriyor, masraf ediyor, alın teri döküyor. Üreticiyi tüccarın insafına bırakmayın” ifadelerini kullandı.
“ÇİFTÇİYİ ZARARA MAHKUM ETMEYİN”
Açıklanacak fiyatın üretim maliyetleri ve çiftçinin emeği dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, “Bereketli bir sezonun adı üretici için zarar olmamalı. TMO güçlü bir şekilde piyasada olmalı ve üreticiye güven vermelidir. Çiftçi kazanamazsa yarın o bağı ayakta tutacak kimseyi bulamazsınız” dedi.
Şimşek, yetkililere seslenerek, “Üzüm üreticisinin sesini duyun. Fiyatı zamanında açıklayın, çiftçiyi tüccarın karşısında yalnız bırakmayın. Manisa’nın üreticisi hakkını istiyor, ayrıcalık değil” diye konuştu.
Şimşek’in açıklaması, yeni sezon öncesinde üzüm üreticisinin yaşadığı fiyat endişesini yeniden gündeme taşıdı.
Mehmet Tekin - Manisa
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.