Manisa
17 Nisan, 2026, Cuma
  • DOLAR
    44.76
  • EURO
    52.98
  • ALTIN
    6944.5
  • BIST
    14.252
  • BTC
    75034.465$

Özdağ İsrail Ticareti İddialarını Meclis Gündemine Taşıdı!

Özdağ İsrail Ticareti İddialarını Meclis Gündemine Taşıdı!
Yeni Yol Grup Başkanvekili ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, İsrail ile ticaretin tamamen kesildiğine dair açıklamalar ile uluslararası veriler arasındaki çelişkiyi Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Özdağ, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a yönelttiği soru önergesinde iddiaların açıklığa kavuşturulmasını istedi.

Yeni Yol Grup Başkanvekili ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, İsrail ile ticaretin tamamen durdurulduğuna ilişkin resmi açıklamalar ile uluslararası veriler arasındaki çelişkileri TBMM gündemine taşıdı.

Özdağ, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, 2 Mayıs 2024 tarihinde İsrail ile tüm ticaretin kesildiğinin ilan edildiğini hatırlattı. Özdağ, “İktidar ticaretin tamamen kesildiğini açıklamıştı ama İsrail istatistik kurumu ticaretin halen devam ettiğini söylüyor. İktidar partisinin bu konuda milletimize bir açıklama yapma borcu vardır.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası istatistikler ve İsrail Merkez İstatistik Bürosu verilerine dayandırılan bazı iddialarda, Türkiye’den İsrail’e yönelik ticaretin 2025 yılı boyunca devam ettiği ve 2026 yılının ilk aylarında da sürdüğünün görüldüğünü belirten Özdağ, bu durumun kamuoyuna yapılan açıklamalarla örtüşmediğini ifade etti.

Ticaret Bakanlığı’nın söz konusu iddiaları “gerçek dışı” olarak nitelendirdiğini hatırlatan Özdağ, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü saldırılar karşısında Türkiye kamuoyunun yüksek hassasiyet taşıdığını vurgulayarak, iddiaların resmi verilerle açıklığa kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

Özdağ, önergesinde Bakanlığa yönelttiği sorularda, “ticaretin tamamen durdurulduğu” yönündeki açıklamanın hangi ürün gruplarını ve ticaret türlerini kapsadığını sorguladı. Ayrıca İsrail’in resmi verilerinde Türkiye kaynaklı ithalat kalemlerinin neden görünmeye devam ettiğini ve söz konusu ticaretin doğrudan mı yoksa üçüncü ülkeler üzerinden dolaylı olarak mı gerçekleştiğini sordu.

Türkiye menşeli malların üçüncü ülkeler üzerinden İsrail’e ulaşıp ulaşmadığını ve bunun engellenip engellenmediğini de gündeme getiren Özdağ, bu kapsamda herhangi bir denetim veya yaptırım uygulanıp uygulanmadığına ilişkin bilgi talep etti.

Önergede ayrıca, 2 Mayıs 2024’ten bu yana İsrail’e yönelik olarak iptal edilen veya engellenen gümrük işlemlerinin sayısı ile bu işlemlerin toplam parasal büyüklüğünün açıklanması istendi.

Özdağ, Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı verilerinde “gizli ülke” veya “diğer ülkeler” başlıkları altında İsrail bağlantılı ticari kayıt bulunup bulunmadığının da açıklığa kavuşturulmasını talep etti.

Soru önergesinde, kamuoyunda oluşan tereddütlerin giderilmesi amacıyla 2 Mayıs 2024 sonrası döneme ilişkin ülke ve ürün bazlı ayrıntılı dış ticaret verilerinin yayımlanıp yayımlanmayacağı da Bakanlığa yöneltilen sorular arasında yer aldı.

Özdağ, Türkiye’nin İsrail ile ticaretin tamamen durdurulduğuna ilişkin resmi açıklamalarının uluslararası veri tabanlarında neden farklı göründüğünün de açıklığa kavuşturulmasını istedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!