Nezih Varol

Nezih Varol

Mail: nezih.varol@hotmail.com

FİLE

Yerel seçimler yaklaşıyor. Bu seçimlerin de bir önceki genel seçimler kadar önemi var. Siyasi partiler içinde yuvalanan rantiyeciler İstanbul, Ankara, İzmir gibi dev metropoller başta olmak üzere şehirleri ele geçirmek için çaba gösterecek.

Adeta genel seçim havasında yaşanacak yerel seçimler öncesinde, ağzı, dişleri ve kulakları büyük çirkin kurdu, yani Rantiye’yi, sevimli, şirin ve sempatik göstermek için türlü oyunlar oynanıyor, makyajlar yapılıyor. Bu makyajlardan en önemlisi ‘Naylon Poşet’ adı altında piyasaya sürüldü.

Plastik şişe ve naylon poşetlerin gezegene zararı son 50 yıldır biliniyor. Gezegene zarar veren bu maddenin Türkiye’ye de zarar vereceği siyasi parti yöneticileri tarafından bilinmiyor olabilir mi? Olamaz.

Peki, “Şimdiye kadar durup, tam seçim arifesinde bu makyajı niye yapıyorsunuz?” diye sormazlar mı adama? Sorarlar.

İşte, yukarıda sözünü ettiğim çirkin kurt Rantiye’nin kocaman ağzı, büyük dişleri, kıllı kulakları ve çirkin suratı, doğaya zarar veren naylon poşet yerine bez torba veya file kullanmayı özendirecek uygulama ile makyajlanmış olacak.

Ne tesadüftür ki naylon poşetlerin parayla satılması kararından yaklaşık bir iki hafta sonra seçim çalışmalarında vatandaşlara bez torba ve file dağıtılacağı açıklaması siyasi partiler tarafından yapıldı.

Alt yapısı hazırlanmış bir kurgu gibi.

Türkiye genelinde 30’u büyükşehir olan 81 il bulunuyor ve bu illerin büyük çoğunluğunun belediye başkanlarının mesleği müteahhitlik. Mimar veya İnşaat Mühendisi gibi akademik ünvanları da var. Bu meslek gruplarına dahil olmayanların ise çokça arsa, konut, işyeri gibi gayrimenkul yatırımları mevcut.

Gerçekte bakıldığında çarpık kentleşmenin önünü açıp kentsel dönüşümle yolunu bulanlar da onlar, ormanları yakarak villa arazileri açıp yeşille mavinin buluştuğu sahillere dev otel ruhsatı verenler de onlar, yani çirkin kurtlar, yani rantiyeciler.

Rantiye, çirkin yüzünü kapamak için şimdi makyaj yapıyor. Makyajı da doğayı sözde korumak.

Plastik ve naylon maddenin başta insan olmak üzere, tüm canlılara zarar verdiği ve üretiminin durdurulması gerektiği hakkında çok ciddi veriler var. Bakın bu veriler şöyle;

“Plastik kap ve şişeler ile naylon poşetlerin çevreye zararı olduğu kadar insan vücuduna da birçok olumsuz etkisi bulunuyor. Yapılan birçok tıp çalışmasına göre artan kanser vakalarında bu maddelerde yer alan materyallerin etkisinin son derece büyük olduğu söyleniyor. Plastik kaplarda ve naylon poşetlerde saklanan yiyecekler çok ciddi kimyasallarla etkileşime geçiyor ve insan hayatına etkisi burada da kendini gösteriyor. Daha çevreci materyaller kullanılmazsa gelecekte çevreye verilen hasar bu ekonomik poşetlerin karşılığında fazlasıyla üzücü sonuçlar doğacak. Poşetlerin imhası sırasında açığa çıkan gazlar da en az poşetlerin kullanımı kadar çevreye zarar veriyor. Aniden gerçekleşen orman yangınlarının sebepleri arasında dahi plastik poşetler bulunuyor. Çevreye atılan bu poşetlerin şeffaf olanları sera etkisi yaparak ısıyı emiyor ve orman yangınlarına sebebiyet veriyor. Üstelik plastik poşetlerin üretiminde termoplastik olarak adlandırılan petrol türevli polietilen kullanılıyor ki bu da çevre ve insan sağlığını büyük ölçüde tehdit ediyor. Doğada bozulmaları için gereken süre denizde 400 yıl iken, karada 800 yıl. Bu bozulma sırasındaysa zaten tüm zararlı materyaller toprak ve suya geçiyor. İnsanların çalıştıkları arazilerde bu durum ürünlere de etki ederek sağlığa zararlı durumların ortaya çıkmasına yol açıyor. Aynı zamanda doğaya bırakılan plastik poşetler hayvanların besin zannetmeleri sonucu tüketmeye çalışmaları ve sindirim sistemlerinin bozulmasıyla ölümlerine yol açıyor. Işık etkisiyle daha zehirli ve küçük petro-polimerlere dönüşen plastik poşetler sadece tek bir nesli değil, besin zincirini çok uzun süre etkileyecek kadar uzun ömürlü durumlara neden oluyor. Özellikle siyah plastik poşetlerin çöplerden elde edildiği için çok daha zararlı olduğu biliniyor. Siyah poşetler kova, pet şişe ve tıbbi atık gibi materyallerin çöplerden ayrılıp, kusurlarının gizlenebilmesi için siyaha boyanması sonucu tüketicilere sunuluyor. Elde edildiği bu maddeler bir yana, sadece siyah boya kullanılması bile bu torbaların kullanımına kısıtlama getirme sebebidir”.

Şimdi çıkmış diyorlar ki, “Poşet kullanımını azaltalım”.

Sözde azaltmayı düşünüyorlar, ama üretimini yasaklamayı düşünmüyorlar.

Madem bu poşet dünyamıza, ülkemize, doğamıza bu kadar zararlı, niye üretimini yasaklamıyorsunuz?

Bence bu işi iyi takip edelim, file'den dönmesin.

Facebook Yorum

Yorum Yazın