“GSS UYGULAMASI REFORM NİTELİĞİNDE”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“GSS UYGULAMASI REFORM NİTELİĞİNDE”
SGK Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt beraberinde GSS Tescil ve Prim Daire Başkanı Uğur Ünalan ile düzenlediği basın toplantısında GSS uygulamasının dünyaya model teşkil ettiğini söyledi.

Haber: Nezih VAROL

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt beraberinde Genel Sağlık Sigortası (GSS) Tescil ve Prim Daire Başkanı Uğur Ünalan ile düzenlediği basın toplantısında 2012 yılından itibaren zorunlu hale gelen GSS uygulamasının dünyaya model teşkil ettiğini, bu sayede tüm ülke nüfusunun sağlık güvencesine kavuştuğunu, işçi, memur, esnaf gibi herhangi bir sigortalılık statüsüne tabi olmayanların da sağlık hizmetlerinden eksiksiz bir şekilde yararlanabildiklerini söyledi. İl Müdürü Kurt, genel sağlık sigortası ile vatandaşların sağlık hizmetlerine kesintisiz erişiminin mümkün hale getirildiğini, SGK olarak devlet, şehir ve üniversite hastaneleri ile özel hastanelerden temin edilen sağlık hizmetlerinin, eczanelerden yapılan ilaç alımlarının, optiklerden temin edilen gözlük camlarının ve medikallerden alınan tıbbi cihazların finansmanını sağladıklarını ve sosyal devlet olmanın bir gereği olarak sigortalılara hak ettikleri standartlarda sağlık hizmeti sunulabilmesi için her türlü tedbiri aldıklarını da ifade etti. Değişimin hayatın kaçınılmaz bir döngüsü olduğunu belirten Kurt, “SGK değişim içinde gelişimini sürdürürken sunmakta olduğu bu hayati hizmetlerle Türkiye’nin velinimeti, iyi ve kötü günlerinde milletimize uzanan samimi bir dost eli olmuştur” dedi.

KİMLER GENEL SAĞLIK SİGORTALISI SAYILIYOR?

GSS Tescil ve Prim Daire Başkanı Uğur Ünalan da basın toplantısında şu bilgileri verdi: “Türkiye'de ikamet eden işçi, memur, esnaf statüsünde sigortalı olmayan, isteğe bağlı sigorta primi ödemeyen, emekli aylığı almayan ve bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayan ve bu nedenle herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayanlar GSS kapsamında kabul ediliyorlar. Hiçbir sigortalılık statüsüne tabi olmayanlar 2020 yılı için aylık 88,29 lira ödemek suretiyle kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocukları için sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir. GSS primini ödeyecek ekonomik imkâna sahip olmayanlar ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuruda bulunarak gelir tespiti talep edebilirler. Yapılan gelir testi sonucunda aynı hane içinde yaşayanların kişi başına düşen geliri asgari ücretin 1/3’ünden yani 981 liradan az ise bu kişilerin primleri Devlet tarafından karşılanmaktadır. İşçi, esnaf yahut memuriyet statünüz sonlandıysa, işsizlik ödeneğiniz tamamlandıysa, bakmakla yükümlü olunan kişi durumundan çıktıysanız SGK bir tebligatla GSS kapsamına alındığınızı size bildirmektedir. Ayrıca, turkiye.gov.tr yani e-devlet üzerinden GSS Tescil ve Prim Borcu Sorgulama ekranından da bu kontrolleri her zaman yapmamız mümkün. SGK’ya 60 günden fazla GSS prim borcu olanlar sağlık hizmetlerinden faydalanamamaktadır. Ancak 2040 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile GSS prim borcu olan vatandaşlarımızın da 31.12.2020 tarihine kadar şehir ve devlet hastaneleri ile üniversite hastanelerinden sağlık hizmeti alabilecekleri kararlaştırılmıştır”.

ER VE ERBAŞLAR İLE ÖĞRENCİLER DE DÜŞÜNÜLDÜ

Er ve erbaşlar ile öğrencilerin de düşünüldüğünü söyleyen Daire Başkanı Uğur Ünalan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Er ve erbaşlarımızın askerlik vazifelerini yaptıkları süre boyunca eş, çocuk, anne ve babaları bakmakla yükümlü olunan kişi statüsüne alınmışlardır. Bu sayede askerlik vazifesi süresince er ve erbaşlarımızın, eş, çocuk, anne ve babaları şehir ve devlet hastaneleri ile tıp fakültelerinden sağlık hizmeti alabilmektedirler. Lise yahut üniversiteden mezun olan gençlerimiz 2 yıl süreyle sağlık hizmetlerinden prim ödemeksizin yararlanabilmektedirler. Buna göre liseden mezun olan bir gençlerimiz 20 yaşını doldurdukları tarihe kadar, üniversiteden mezun olan gençlerimizde 25 yaşını doldurdukları tarihe kadar mezun oldukları tarihten itibaren 2 yıl süreyle GSS primi ödemeksizin sağlık hizmetinden yararlanabilirler”.

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
"HERKESİN BELEDİYESİ OLMAYA ÇALIŞIYORUZ"Önceki Haber

"HERKESİN BELEDİYESİ OLMAYA ÇALIŞIYORUZ"

ÇOCUK TİYATRO EKİBİNE BÜYÜK ALKIŞSonraki Haber

ÇOCUK TİYATRO EKİBİNE BÜYÜK ALKIŞ

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!