AY'DA ÜS KURABİLMEK İÇİN KONFERANS DÜZENLEDİLER

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AY'DA ÜS KURABİLMEK İÇİN KONFERANS DÜZENLEDİLER

Çin'deki bilim insanlarının, Ay'da üs kurma planlarını tartışmak için ülkedeki ilk konferansı düzenledikleri bildirildi.

The South China Morning Post gazetesine göre, cumartesi günü Wuhan'daki Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde düzenlenen Dünya Dışı İnşaat Konferansı'na 100'den fazla bilim insanı katıldı.

Fikir toplamayı ve araştırmacılar arasında bir fikir birliği oluşturmayı amaçlayan konferans, Ay ortamını Dünya'da simüle etmenin yolları, Ay'da robot kullanımına yaklaşımlar ve temel altyapıyı oluşturma gibi birkaç konuyu ele aldı.

Uzmanlar, halihazırda Çin ve ABD'nin tüm odağını Ay'a gitmek için bir uzay yarışına verdiğini gözlemliyor. Bu, Apollo görevlerinin Ay yüzeyine insan indirmesine yol açan ABD-Sovyet rekabetine benziyor.

Hem Çin hem de ABD şu anda Ay'a ayak basmak ve ilk ay üslerini kurmak için çalışıyor.

NASA Başkanı Bill Nelson geçen yıl, "Çin hükümeti… Ay'a insan götürecek. Bu bize beceriksizliğimizden kurtulma ihtiyacımız hakkında bir şeyler söylemeli" demişti.

Nelson, önceki aylarda Çin'in ABD'yi yenmesi halinde Ay'da toprak talep etmeye çalışabileceği uyarısını yapmış ve ülkenin ay yüzeyinde kalıcı üsler kurabileceğini sözlerine eklemişti.

Nelson, Politico'ya "Bu bir gerçek, bir uzay yarışındayız" demişti.

NASA, Artemis III görevi kapsamında 2025'te Ay'a ayak basmayı planlarken, Çin de şu anda astronot göndermek ve orada bir robotik araştırma istasyonu kurmak için çabalıyor.

Wuhan Üniversitesi Ulusal Dijital İnşaat Teknolojisi İnovasyon Merkezi'nin başındaki bilim insanı Ding Lieyun, yerel haber kuruluşlarına, "Nihayetinde, Dünya dışında yerleşim inşa etmek yalnızca insanlığın uzay keşfi arayışı için değil, aynı zamanda Çin'in bir uzay gücü olarak stratejik ihtiyaçları için de son derece önemli" diye konuştu.

Lieyun daha önce Ay toprağı kullanılarak 3D yazıcıyla üretilmiş tuğlalardan yapılan yumurta şeklindeki Ay Kapsülü Aracı dahil bir Ay üssü için tasarımlar önermişti.

Lieyun'un başka bir röportajda Ay toprağından üretilen ilk tuğlanın yaklaşık 5 yıl içinde Chang'e 8 görevi sırasında elde edileceğini söylediği bildirildi. 

Changjiang Daily gazetesine konuşan Lieyun, "Ay'da ilk tuğlayı yapmak için gerçek Ay toprağı kullanacağız" demişti.

The Independent

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
SALKIM GÜVESİ İLE MÜCADELEYE DESTEKÖnceki Haber

SALKIM GÜVESİ İLE MÜCADELEYE DESTEK

MANİSA'DA UYUŞTURUCU OPERASYONUSonraki Haber

MANİSA'DA UYUŞTURUCU OPERASYONU

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!