“ATATÜRK KOOPERATİFÇİLİĞE SAHİP ÇIKMIŞTI”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“ATATÜRK KOOPERATİFÇİLİĞE SAHİP ÇIKMIŞTI”
Manisa Birlik Başkanı Mustafa Pala 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü’nü kutlayarak “Atatürk’ten sonra hiçbir kamu yöneticisi kooperatifçiliğe sahip çıkıp destek olmamıştır” dedi.

1974 yılından bu yana ara veremeden 45 yıldır kooperatifçilik yapan Yeni Manisa Konut Üretim Yapı Kooperatifleri Birliği (Manisa Birlik) ve OBASYA Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Pala 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak “Ülkemizde kooperatiflerin değeri yeterince anlaşılamadı. Kentsel ve kırsal kalkınmaya büyük katkı sağlayacak olan kooperatiflerin tümü, adında kooperatifler sözcüğünün de bulunacağı bir bakanlıkta toplanmalıdır” dedi. “Kooperatifler altın dönemini Atatürk’ün sağlığında yaşamıştır” diyen kooperatifçi Mustafa Pala açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde kooperatifçilik hareketi altın dönemini Atatürk’ün sağlığında yaşamıştır. Atatürk’ten sonra hiçbir kamu yöneticisi kooperatifçiliğe Atatürk kadar sahip çıkıp destek olmamıştır. Bugün kırsal ve kentsel alanda çekilen sıkıntıların bir nedeni de kooperatifçiliğe yeterli desteğin verilmemesidir. Yeterli destek verilmese de kooperatifler çalışmalarını sürdürüyor. Kooperatifçiliğin gelişkin olduğu iller içinde Manisa önlerde yer alıyor. Manisa’da her tür kooperatifin başarılı örnekleri var. Yapı kooperatifçiliğinde Manisa Birlik, Turizm kooperatifçiliğinde OBASYA Turizm Geliştirme Kooperatifi gibi kooperatifler ülke düzeyinde ilgi uyandıran projeler üretmeye ve uygulamaya devam ediyor. Manisa Ticaret ve Sanayi Odamız (MTSO) içinde yer alan Kooperatifçilik Meslek Komitesi kooperatifçiliğin gelişmesine katkılarını sürdürüyor”.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE TEMELİ OLUŞTURUYOR

Gelişmiş ülkelerin tamamında kooperatiflerinin ekonominin temelini oluşturduğunu belirten Mustafa Pala açıklamasını şöyle sürdürdü: “21 Aralık 1844 tarihinde Dünya Kooperatifçilik Hareketi’ne öncülük eden ilk tüketim kooperatifinin İngiltere’de 28 dokuma işçisi tarafından kuruluşundan bu yana 175 yıl geçmiştir. Bir buçuk asırdır kooperatif hareketi o denli gelişmiştir ki bugün Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) yaklaşık 90 ülkede 207 ulusal, 9 uluslararası örgütü, 700 milyona yakın insanı çatısı altında toplayan en güçlü sivil toplum örgütüdür. Amerika’da kırsal kesimde elektrik dağıtımının yüzde 90’ı kooperatifler eliyle yapılıyor. Tarımda gelişen birçok ülkede örneğin Hollanda’da, İsrail’de kooperatifçilikten yararlanılıyor. AB ülkelerin tümünde gıda üretimi ve pazarlamasında kooperatifler büyük başarılar sağlıyor. Ülkemizde durum çok vahim, kooperatiflerle Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile sayısız kurum ve kuruluş ilgileniyor. Bu bakanlıklar ve bakanlıklar içindeki birimler arasında koordinasyon yok. Kooperatifler için gerekli olan tek bir bakanlık ve bir kooperatifler bankası olmalıdır. Kooperatiflerin bir bankasının olmayışı gelişmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Çalışmalarını Türkiye’nin yardımıyla sürdüren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Kooperatifler Merkez Bankası varken ülkemizde olmaması hem üzücü hem de düşündürücüdür.

TOPLUMSAL BARIŞIN VE DAYANIŞMANIN GÜVENCESİDİR

“Kooperatifler ulusal ve evrensel barışı, dayanışma ve demokrasiyi güçlendirir” diyen Pala açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Kooperatifçiliğin toplumun güçsüz kesimleri için umut ışığı olabilmesi merkezi ve yerel yönetimlerin kooperatifleri desteklemesiyle mümkündür. Kooperatifçilerimizin ve yeni kooperatifler kurarak kooperatifçilikte biz de varız diyen kadınlarımızın Kooperatifçiler Günü kutlu olsun”.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
HAYATİ İNANÇ'A YOĞUN İLGİÖnceki Haber

HAYATİ İNANÇ'A YOĞUN İLGİ

SİS VE HAVA KİRLİLİĞİ MANİSA'YI ESİR ALDISonraki Haber

SİS VE HAVA KİRLİLİĞİ MANİSA'YI ESİR ALD...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!