Türk Telekom`a Danıştay Engeli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türk Telekom`a Danıştay Engeli
Kesinleşmiş bu karara göre Türk Telekom artık perakende internet hizmetlerini sunamayacak, internet Servis Sağlayıcılığı yapamayacak, internette toptancı kalacak.

Türk Telekom’un, toptancı olarak yer aldığı sabit internette, perakendeci olarak da yer alma isteği, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin (TELKODER) başvurusuyla Danıştay 13. Dairesi tarafından durdurulmasının ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) durdurma kararına yaptığı itiraz da reddedildi. Danıştay, BTK’nın itirazını “serbest rekabet ortamının oluşmasını engelleyecek olduğundan” reddetti.


Rekabete engel olur


Türk Telekom, 2006 yılında bıraktığı perakende internet hizmetine, BTK’nın verdiği kararla geçen ocak ayında yeniden saatlik ve günlük internet olarak bir araya getirdiği “Lokum Paketi” ile dönmüştü. Sektörde toptancı olarak yer alan Türk Telekom’un aynı zamanda perakendeci olarak faaliyet göstermesine itiraz eden TELKODER’in, Danıştay’a açtığı dava sonucunda kampanya için yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. BTK’nın Danıştay’a yaptığı yürütmenin durdurulmasına itiraz da Danıştay tarafından reddedildi. Danıştay kararın ret gerekçesinde, özetle “Türk Telekom özelleştirme şartları arasında perakende internet hizmetlerini ayrı şirket bünyesinde sunması, Türk Telekom’un perakende hizmeti vermesinin serbest rekabet ortamının oluşmasını engelleyecek olması” görüşlerine yer verildi.


Karar memnuniyet verici


TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, şunları söyledi: “Kesinleşmiş bu karara göre Türk Telekom artık perakende internet hizmetlerini sunamayacak, internet Servis Sağlayıcılığı yapamayacak, internette toptancı kalacak. Danıştay’ın BTK’ya görevlerini hatırlatarak rekabetin korunması yönünde aldığı kararlar memnuniyet verici. Bizce Rekabet Kurumu’na da bir önemli uyarı bulunuyor. Bu kararlar daha çok yatırım yapılmasına
ve tüketicinin seçme hakkına büyük katkıdır.”


Telekomünikasyona yatırımcı gelmiyor


SEKTÖRDEKİ gelişmeleri de anlatan TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, şöyle konuştu: “Türk Telekom özelleşitirilken perakende alanında olmaması için önşart vardı. Şimdi bu saatten sonra kalkıp buna yol açılırsa ihale şartları çiğnenmiş oluyor. Böyle bir durum ihalenin iptaline kadar gider. Yanlış bir karardan dönülmesine piyasa adına seviniyoruz. Toptancı olarak bir pazarda yer alan bir şirketin perakendeci olarak aynı pazarda olmaması dünyanın genel ticari kuralıdır. Avrupa’da insanlar bunu rüyasında bile görmez. Türkiye eğer rekabetçi bir pazar ve yatırım istiyorsa bu tür kararlar uygun değil. Türk Telekom’un ve Telsim’in satışından sonra 6 yıldır Türkiye’ye telekomünikasyon alanında yabancı yatırımcı gelmiyor. Bunun bir sebebi olmalı.” ( Hürriyet )


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Alaşehir`li Üzüm Üreticileri Sigortadan DertliÖnceki Haber

Alaşehir`li Üzüm Üreticileri Sigortadan...

Turkcell İletişimde Engel Tanımıyor Sonraki Haber

Turkcell İletişimde Engel Tanımıyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!