“2020’DE İŞBİRLİKLERİMİZ DEVAM EDECEK”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“2020’DE İŞBİRLİKLERİMİZ DEVAM EDECEK”
Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap 2019 yılının Türkiye ve Manisa iş dünyası ve tarım sektörü açısından güzel geçtiğini ifade etti

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap 2019 yılının Türkiye ve Manisa iş dünyası ve Tarım Sektörü açısından güzel geçtiğini belirterek, “2020 yılında da tüm üyelerimiz ve üretim dinamiklerimizle birlikte uyum içinde hareket edebiliyor olmak Manisa Ticaret Borsası olarak en önem verdiğimiz hususlardan birisidir. 2020 yılında da İşbirliklerimiz artarak devam edecek. Hem Ülke hem de Manisa Ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi. “Zorlu bir yılın ardından, yeni yıla umutla ve yeni hedeflerle başlıyoruz. Son yıllarda, her yeni yıla başlarken bir öncekinin zorluklarından bahsetmek durumunda kalsak da umudu korumanın ve her koşulda pozitif düşünebilmenin olumlu sonuçlarını da alıyoruz. İnişler çıkışlar olsa da üretim faaliyetlerimize devam ediyor, en kötü senaryoda bile yolumuzdan döndürülememiş olmanın verdiği gururu, bir sonraki yıla motivasyon olarak taşıyoruz. Zor şartların yorgunluğunu, üzerimizden hemen atıp kazanılmış yeni deneyimlere dönüştürüyor, geleceğimize güç unsuru olarak aktarıyoruz” diyen Özkasap açıklamasını şöyle sürdürdü: “2016 yılında yaşadığımız olumsuz dış faktörleri ve içerideki darbe girişimi ortamını, her şeye rağmen çalışma hayatımıza yansıtmadık. Belki rakamlar değişti ama üretme ve çalışma önceliğimiz değişmedi. 2017 yılında Dünya ticaret hacmindeki daralmanın etkileriyle ve devam eden risklerimizle yüzleştik ama gündemin ekonomi olmasını istemekten vazgeçmedik. 2018 yılı başında istikrar dilerken uzun zamandır unuttuğumuz döviz krizlerinin geri döndüğünü gördük, ama sebep sonuç ilişkisi içerisinde çözümü başka mecralarda aramaktansa, çalışmaya devam etmeyi seçtik. 2019 yılı başında ise yine kalkınmadan, birlik ve beraberlikle çalışmaktan yana olan kararlılığımızı tekrarladık. İş Dünyasını temsilen yeri geldiğinde karar alıcılara hatırlatma ve uyarılarımızı da yaptık. Yüksek oranlı büyüme ile yüksek oranlı işsizlik ve enflasyonun bir arada devam edebilme olasılığının düşük olduğunu söyledik. Finansmana ulaşımda KGF’nin (Kredi Garanti Fonu) sağladığı desteklerin gerçek yatırımlarda ve dolayısıyla üretimde kullanılıp kullanılmadığının kontrol edilmesi gerektiğine inandığımızı belirttik. Yine genel olarak finansmana erişiminin kolaylaştırılmasını, istihdam ve üretim maliyetlerinin düşürülmesini, yatırım ortamı ve çalışma hayatının iyileştirilmesini, katma değer vergisi iadeleri dahil vergi sisteminin yeniden düzenlenmesini her fırsatta talep ettik. Şimdi de ‘cari açık-kur-faiz-enflasyon-kamunun borç stoku-işsizlik’ ilişkisinin kendi içinde dengelenmesi ve bunun da piyasalara hareket kazandırıcı yatırım ve tüketim harcamalarına dönüşebilmesi mücadelesi ile geçen bir yılın sonunda,  yakın coğrafyamızın ve uluslararası konjonktürün yıpratıcı etkilerine rağmen yine dengeli bir seviyeye geleceğini, Milli Gelir Üretimi odaklı bir yaklaşımla düşünmeye devam edeceğiz”.

 

MANİSA İLK SIRALARDA

 

“2019 Tarım Sektörü açısından da hareketli bir yıl oldu” diyen Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, “Üretim maliyetleri, desteklemelerin uygulanma yöntemleri ve ne ölçüde yeterli olduğu, gıda fiyatları, ithalat kararları, üreticilerin üretimde kalmaları için alınması gereken önlemler, verimli arazilerin ve su kaynaklarının korunması ve son zamanlarda artan tarım ve tarıma dayalı sanayide kullanılan enerji sorunu tarımda yıl boyu en çok konuşulan konular  oldu. İyisiyle kötüsüyle elde edilen sonuçların 2020 yılı ve sonrası için yol gösterici yeni hedef ve kararlara dönüştürüldüğü 3.Tarım Şurası ise, 15 yıl aradan sonra 2019 yılı sonunda Tarım Sektörü adına gerçekleşen en önemli gelişme oldu” dedi.

2019 yılını Manisa Tarımı açısından da değerlendiren Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap; “Genel üretim verileri bakımından tarım sektörü Manisa’da iyi bir yıl geçirdi. Faaliyetlerimizi önemli ölçüde etkileyecek doğa olayları ve ürün hastalıkları yaşanmadı. Kalite, gıda güvenliği standartları ve modern işletmecilik bakımından da iyi bir seviyeye gelmiş durumdayız. Kuru ve Yaş Üzüm Çeşitleri, Zeytini, Zeytinyağı, Konservecilik Ürünleri, Beyaz Et Sektörü, Yumurta Sektörü, Kirazı ve daha pek çok üretim çeşidi ile Manisa, Ülke Tarımının ilk sıralarında olmaya devam etti. Pamuk üretimine verilen desteklere de bağlı olarak Manisalı Üreticilerimiz terk ettikleri pamuk üretimine yeniden başlamak için ayırdıkları alanı artırmayı sürdürdüler. Katma değer üretiminde iyi sonuçlar aldığımız zeytin ve zeytinyağı sektöründe ise Manisa; Verim çağına giren yeni ağaçlarıyla toplam zeytin ağacı varlığı ve üretim kapasitesi ile Ülkemiz genelinde çok önemli bir seviyeye yükseldi. Stratejik ürünlerimiz arasında gördüğümüz Dane Zeytine de, sektörün daha iyi noktalara gelmesi ve üretimde istikrarın sürdürülmesi için çeşitli platformlardaki çalışmalarımızla ilettiğimiz prim desteği talebimizi, T.C. Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin karşılıksız bırakmayarak, kilogramda 15 kuruş olarak üreticilerimize müjdelemesi de sektörde bir ilk oldu. Özet olarak; Manisalı Üretici, Tüccar ve İşletmelerimizin, yoğun emek ve çalışmalarıyla Manisa’nın Ülkemize kazandırdığı iç ticaret hacmi 10 milyar Türk Lirası seviyesine ulaştı. Ülkemize yine 4 milyar dolar seviyesinin üzerinde kazandırdığımız ihracatın da yine %15’i tarıma dayalı sektörlerimizden geldi” dedi.

 

İŞBİRLİKLERİMİZ DEVAM EDECEK

 

2020 yılında da 2019 yılından edinilen deneyim ve tecrübelerle çalışmaya devam edeceklerinin altını çizen Sadık Özkasap, “Manisa olarak elde ettiğimiz ayrıcalığı daha iyi seviyelere getirmek için Tüm Üyelerimiz ve Üretim Dinamiklerimizle birlikte uyum içinde hareket edebiliyor olmak da Manisa Ticaret Borsası olarak en önem verdiğimiz hususlardan birisidir. Bu kapsamda; ‘Kendi kendine yeterlilikle büyüme’, ‘İhracatta hacim ve çeşitliliğin yükseltilmesi’, ‘Dünya standartlarında markalaşmanın artması’, ‘Üyelerimizin meslekî faaliyetlerinin desteklenmesi’, ‘Genç ve Kadın Müteşebbisliğin gelişmesi’, ‘KOBİ ölçeğinde yatırım ve proje sayısının artması’ ve tüm bu hususlarda çalışma ortamının iyileştirilmesi için; Sahadan aldığımız tespitleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altında gerçekleştirilen Türkiye Ekonomi Şuraları ile Sektörel Konsey Toplantılarında ve ayrıca Manisa İş Dünyasını temsilen bulunduğumuz çeşitli platformlarda Hükümetimiz, İlgili Bakanlıklarımız ve Milletvekillerimize iletmeye, Paydaş Kurum ve Kuruluşlarımızla işbirliği içerisinde olmaya devam devam edeceğiz. 2020 Yılının Üreticilerimiz, İş Dünyamız, Manisa, Ülkemiz ve Tüm Vatandaşlarımız için çok daha iyi geçmesini diliyorum” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
UNUTKANLIĞA KARŞI 10 ETKİLİ BESİN!Önceki Haber

UNUTKANLIĞA KARŞI 10 ETKİLİ BESİN!

BACASI TÜTEN SANTRAL İÇİN TEŞEKKÜR ETTİSonraki Haber

BACASI TÜTEN SANTRAL İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!