Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Emekli Kafe’de düzenlenen kahvaltı programında basın mensuplarıyla buluştu. Yoğun bir çalışma döneminden geçtiklerini ve sürekli sahada olduklarını belirten Dutlulu, Manisa’nın gündemindeki birçok konuya ilişkin açıklamalar yaptı. 8 Eylül Manisa’nın kurtuluş gününü kutlayan Dutlulu, 26 Ağustos’ta başlayan Milli Mücadele sürecinin 9 Eylül’de İzmir’in kurtuluşuyla sona erdiğini belirterek Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı günlerin önemine dikkat çekti.
Manisa’da açılan Milli Mücadele sergisinin bir ay boyunca ziyaret edilebileceğini aktaran Dutlulu, serginin kent açısından önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Üç gün süren Milli Mücadele sempozyumuna Türkiye’nin 26 farklı üniversitesinden ve 26 farklı şehrinden akademisyen, profesör ve hocaların katıldığını belirten Dutlulu, sempozyumda Manisa’nın 1908-1938 yılları arasındaki döneminin yanı sıra Milli Mücadele öncesindeki sosyolojik yapı, işgal yılları, Manisa yangını ve kentin yeniden ayağa kalkışının ele alındığını ifade etti.
Ekonomik açıdan zor bir dönemden geçen Manisa halkına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Dutlulu, gerçekleştirilen meclis toplantısında suya yüzde 50 indirim yapıldığını açıkladı. Kırsal mahallelerdeki indirim beklentisine de değinen Dutlulu, Yunusemre ve Şehzadeler’de bazı mahallelerin kırsal mahalle kapsamına alınmasına ilişkin çalışmanın komisyona gönderildiğini, kararın 1 Ocak itibarıyla uygulanacağını söyledi. Binaların yapılmış olmasının bölgede yaşayan vatandaşların cezalandırılması anlamına gelmemesi gerektiğini belirten Dutlulu, ilçe verilerinden gelen kırsal mahalle taleplerinin tamamını kabul ettiklerini dile getirdi.
Ulaşım yatırımlarının sürdüğünü belirten Dutlulu, 4,2 kilometrelik Ergenekon Kavşağı projesinin hızlı şekilde ilerlediğini ve projenin Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük yatırımlarından biri olduğunu söyledi. Diğer kavşak projelerinin de teslim alındığını belirten Dutlulu, gerekli düzeltmelerin ardından ihale sürecinin ekim ayında başlamasının beklendiğini ve kavşak çalışmalarının kış aylarında başlatılarak tamamlanacağını ifade etti.
Manisa genelinde 80 yeni kapalı otobüs durağının yapıldığını açıklayan Dutlulu, bunların 22’sinin Manisa merkezde bulunduğunu, diğer ilçelerde de çalışmaların devam ettiğini söyledi. Durakların ekim sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını belirten Dutlulu, ihale sürecinde yaşanan sorunlar nedeniyle daha önce bazı gecikmeler yaşandığını aktardı. Yeni durakların klimalı, yazın serin, kışın ısıtmalı, düzgün ışıklandırılmış ve temiz alanlar olacağını belirten Dutlulu, durakların özellikle sabah erken saatlerde fabrikalara giden ve gece servis bekleyen Manisalı işçiler için planlandığını ifade etti.
Toplu taşıma araçlarının yenilenmesi konusunda da yeni bir dönemin başlayacağını belirten Dutlulu, yeşil otobüslerin kullanım sürelerini doldurmaya başladığını söyledi. Gelecek yıldan itibaren kooperatiflere destek verilerek araçların yenilenmesinin sağlanacağını belirten Dutlulu, seçim dönemine kadar eski araçların tamamını değiştirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Faiz ve enflasyon nedeniyle finansman konusunda beklediklerini ancak bu süreci bir şekilde finanse edeceklerini söyledi.
Bit pazarıyla ilgili esnafla tamamen anlaşmaya varıldığını belirten Dutlulu, yeni alandaki çalışmaların önümüzdeki haftadan itibaren başlayacağını açıkladı. Kontrolsüz ve denetimsiz bir sistemin sürdürülmemesi gerektiğini belirten Dutlulu, mevcut durumun emniyet, Sağlık ve Tarım Bakanlığı açısından da çeşitli sorunlar oluşturduğunu söyledi. Perşembe Pazarı’nın bulunduğu alanın Manisa açısından önemine dikkat çeken Dutlulu, bölgede ciddi trafik yoğunluğu oluştuğunu, iki saatlik ücretsiz otopark uygulamasıyla otopark imkanının artırıldığını ifade etti. Yeni sistemin daha kontrollü ve denetimli olacağını, ilçe belediyesinin de sürece daha fazla dahil olacağını belirten Dutlulu, yeni bit pazarı yerinin cumartesi pazarı yeri olacağını açıkladı.
Manisa’daki hava kirliliğinin evlerin ısınması, sanayi ve trafikten kaynaklandığını belirten Dutlulu, doğalgaz kullanımı nedeniyle ısınmadan kaynaklanan kirlilik konusunda Manisa’nın iyi durumda olduğunu söyledi. Sanayinin kente yakın olmasının da etkili olduğunu belirten Dutlulu, özellikle Soma’daki termik santralin filtre sorununun Soma’nın yanı sıra Kırkağaç ve Akhisar’a kadar ciddi hava kirliliğine yol açtığını ifade etti. Trafiğin de hava kirliliğini artırdığını belirten Dutlulu, yeni trafik düzenleme sistemiyle belediyenin doğrudan müdahale edebileceği önemli bir çalışma yapıldığını söyledi.
Trafik akışının düzenlenmesi amacıyla gerçekleştirilen ihaleyi ASELSAN’ın aldığını açıklayan Dutlulu, daha önce 16 kavşakta bulunan sistemin online olmadığını belirtti. Yeni projeyle mevcut 16 kavşağa 17 kavşağın daha ekleneceğini ve toplam 33 kavşakta online, kendi içerisinde iletişim kurabilen bir sistem oluşturulacağını ifade eden Dutlulu, uzmanların hesabına göre mayıs ayında trafikte yaklaşık yüzde 30 azalma hedeflediklerini söyledi.
Gıda kodeksine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Dutlulu, Türkiye’nin gıda kodeksinin dünya standartlarının çok altında olduğunu savundu. Aynı gıda markalarının Avrupa ve Türkiye’de farklı içeriklere sahip olabildiğini belirten Dutlulu, gıda kodeksinin mutlaka yenilenmesi gerektiğini söyledi. Manisa’nın kendi ürünlerine ve özellikle üzümüne sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Dutlulu, Manisa üzümünün daha fazla tanıtılması ve tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
Üzüm ve kuru üzümün daha fazla insana ulaştırılması gerektiğini belirten Dutlulu, Ticaret Odası ve borsa seçimlerinin ardından ilgili başkanlarla bir araya gelerek ortak akıl komisyonu kurmayı düşündüğünü açıkladı. Orta Asya ülkelerinin Manisa üzümüne rakip hale geldiğini belirten Dutlulu, hem Manisa hem de Türkiye genelinde üzüm ve kuru üzüm için acil bir eylem planı oluşturulması gerektiğini dile getirdi.
Manisa’nın turizm ve gastronomi potansiyeline de değinen Dutlulu, Yeni Han ve Kurşunlu Han gibi tarihi alanların önemli bir turizm potansiyeli taşıdığını söyledi. Yeni Han’da konserler düzenlendiğini belirten Dutlulu, tarihi mekanların yalnızca gezilen yerler olmaktan çıkarak kahve içilen, alışveriş yapılan ve el emeği ürünlerin görülebileceği alanlara dönüşmesi gerektiğini ifade etti. Manisa’nın televizyon, sosyal medya ve sosyal medya fenomenleri aracılığıyla daha fazla tanıtılması gerektiğini belirtti.
Dutlulu, 3 Ekim Cumartesi günü Sardes’te dünyaca ünlü Balkan müzisyeni Goran Bregović’in konser vereceğini de açıkladı. Sardes’in UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunduğunu hatırlatan Dutlulu, konserle birlikte Sardes’i hem Türkiye’ye hem de dünyaya daha fazla tanıtmayı amaçladıklarını söyledi. Bregović’in dünya çapında ses getirecek bir isim olduğunu belirten Dutlulu, benzer konserlerin devam etmesini istediklerini ifade etti.
Muradiye’deki çalışmaların hızlandırıldığını açıklayan Dutlulu, özellikle İstasyon Caddesi’ndeki çalışmaların bitme aşamasına geldiğini ve eylül ayı içerisinde asfalt çalışmalarına başlanacağını söyledi. Ara sokaklardaki çalışmaların gelecek yıl mayıs ayına kadar devam edeceğini belirten Dutlulu, çalışmalar tamamlandıkça asfaltlamaların da hızlı şekilde yapılacağını ifade etti.
Manisa merkez için hazırlanan yeni projelere ilişkin de bilgi veren Dutlulu, iki büyük otopark projesinin hazırlandığını söyledi. Karaköy ile Bayındırtepe olduğu alana iki otopark yapmak istediklerini belirten Dutlulu, projelerin önümüzdeki yıl içerisinde ihale edilmesini hedeflediklerini açıkladı. Otopark alanlarının yalnızca beton yığını olmaması gerektiğini vurgulayan Dutlulu, bu alanların aynı zamanda yaşayan mekanlar olması gerektiğini söyledi.
Akhisar’da gerçekleştirdiği cumartesi pazarı projesini örnek gösteren Dutlulu, bir alanın otopark, spor alanı ve pazar yeri olarak birden fazla amaçla kullanılabileceğini belirtti. Manisa’daki projelerde de aynı anlayışın uygulanmasını istediğini ifade etti.
Taş Bina projesinin tamamlandığını ve ihalesinin yapıldığını belirten Dutlulu, yapının önümüzdeki günlerde tanıtılacağını söyledi. Taş Bina’nın hem estetik hem de içerik bakımından Manisa’ya yakışır bir yapı olacağını ifade eden Dutlulu, ayrıca dört ciltlik kitap çalışmasının oluşturulduğunu ve dağıtımların başladığını açıkladı.
Konserlere ilişkin değerlendirmesinde Semicenk konserinin yoğun katılımla gerçekleştirildiğini belirten Dutlulu, Manisalıların konserleri özlediğini söyledi. Konserlerin olaysız ve problemsiz şekilde tamamlandığını ifade etti.
İlçelere yönelik hizmet anlayışına da değinen Dutlulu, göreve geldiği ilk günden itibaren 17 ilçenin tamamına ve yüzlerce mahalleye eşit ve adil hizmet götürmek için çalıştıklarını söyledi. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin yalnızca merkezden ibaret olmadığını vurgulayan Dutlulu, her ilçenin ve her mahallenin eşit hizmet alması gerektiğini ifade etti.
Gölmarmara konusunda yaşanan tartışmalara da değinen Dutlulu, Gölmarmara halkının yaşanan durumdan etkilenmediğini, ilçeye yönelik ilgi, alaka ve sevgilerinin devam ettiğini söyledi. Yol çalışmalarının sürdüğünü belirten Dutlulu, Gölmarmara’ya yönelik hizmetlerin tam gaz devam ettiğini ifade etti.
Gölmarmara’daki konser tartışmasına ilişkin ise belediyeyle herhangi bir protokollerinin bulunmadığını belirten Dutlulu, bazı belediyelerin konser düzenlediğini, bazılarının ise düzenlemediğini söyledi. Gölmarmara’ya karşı herhangi bir önyargılarının olmadığını vurgulayan Dutlulu, ilçeyi çok sevdiğini ve önümüzdeki süreçte Gölmarmara’da çok güzel oy alacaklarını düşündüğünü ifade etti.
Mehmet Tekin - Manisa
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.