BELKIS AKKALE RADYO HİRAŞ’DA

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BELKIS AKKALE RADYO HİRAŞ’DA
Dillerden düşmeyen türküleriyle Türk Halk Müziği’nin efsane sanatçıları arasına adını yazdıran Belkıs Akkale Radyo HİRAŞ’ın sevilen programı Hale Devri’nde Hale Taştekin’in konuğu oldu.

Haber: Nezih VAROL

Dillerden düşmeyen türkileri, sanat dünyasına kattıkları, güçlü sesi ve yorumuyla Türk Halk Müziği’nin efsane sanatçıları arasına adını yazdıran Belkıs Akkale Radyo HİRAŞ’ın sevilen ve merakla takip edilen programı Hale Devri’nde Hale Taştekin’in konuğu oldu. Radyo HİRAŞ stüdyosuna telefonla  bağlanarak sevilen programcı Hale Taştekin’le içten ve samimi duygularla sohbet eden ünlü sanatçı Belkıs Akkale ‘Ahde Vefa’ adlı son albümünü tanıttı, yaşam felsefesini paylaştı, hayranlarına minnettarlığını dile getirdi.

AHDE VEFA

Usta sanatçı Belkıs Akkale'yi son çıkardığı ‘Ahde Vefa’ adlı albümünde Türk Halk Müziği'nin önemli sesleri de yalnız bırakmadı. Kemal Aslan Müzik Yapım etiketiyle müzikseverlerin beğenisine sunulan albümde Belkıs Akkale'nin sanat hayatı boyunca söylediği, onunla özdeşleşen türkülerin bir kısmı değerli sanatçılar tarafından yorumlandı. Albümde toplam 14 türkü yer alıyor. Türküleri seslendirenler arasında Adile Karatepe, Briliant Dadaşova, Ender Balkır, Erdal & Mercan Erzincan, Hüseyin Turan, Kubat, Sevcan Orhan, Şevval Sam, Tolga Sağ, Yudum ve Zara yer alıyor. Usta sanatçı, prodüktörlüğünü de kendisinin yaptığı albüm hakkında “Beni yalnız bırakmayan tüm sanatçı kardeşlerime, projede emeği geçen herkese, beni ilk günden beri bir ana, bir bacı, bir kardeş olarak bağrına basan, sevgisini hiç eksiltmeden ailelerinin bir ferdi olarak gören Türk halkına, türkülere gönül veren tüm dostlarıma sonsuz şükran ve teşekkürlerimi sunarım. Bu bir prestij albümü, kalıcılığı olan, yıllar içinde topluma mal olmuş türkülerimizden oluşan bir albüm, ben bu dünyadan göçtükten sonra da elden ele dolaşacak, dilden dile, kulaktan kulağa dolaşacak bir albüm oldu” dedi.

PROJE ALBÜMÜ

Radyo HİRAŞ’da Hale Devri adlı programa telefonla bağlanan Belkıs Akkale’ye “Türk Halk Müziği denince ilk akla gelen isimsiniz, yeni albümüzün tanıtımı için ilk bağlantınızın benimle olması benim için ayrıca onur verici, böyle güzel bir albümü, başucu albümünü bize armağan ettiğiniz için çok teşekkür ederiz, gönlünüze, yürüğinize sağlık” diyen Hale Taştekin şu yanıtı aldı: “Çok çok teşekkür ederim, gerçekten çok içime sinen bir çalışma oldu, Kemal Aslan manevi evladım, ‘Annecim aklımda bir şey var, sana böyle bir çalışma çok yakışır’ dedi, birlikte oluşturduk ‘Ahde Vefa’ projesini. Ben yıllardır kimseyi üzmeden, kimseye tepeden bakmadan yürümeye çalıştım, insani dıuygularımı hep ön planda tuttum, bu nedenle çok dostlarım oldu, benden sonraki jenerasyonda bulunan genç arkadaşlarım da çok değerli insanlar, güzel çalışmalar yapmış, toplumda sevilmiş gençler, onlara anlatım, çok heyecanlandılar ve projeye dahil oldular. Başta Kemal Aslan’a ve bütün yorumcu kardeşlerime, sevgili yönetmenimiz Zafer Gündoğdu’ya, eser sahiplerine, aramızda olan olmayan hepsine vefa borçluyum, tabi ki eşim ve sevgili oğluma, ama en önemlisi de beni ilk günden bugünlere taşıyan, beni bacı, abla, anne sıfatlarıyla taçlandıran sevgili türküsever dostlarıma çok teşekkür ederim. Hayranlarımla birlikte güzel günler gördüm, tüm konserlerimde sevenlerimi hep karşımda buldum, her konserime geldiler, bana güzellikler nasip ettiler, tekrar tekrar teşekkürlerimi sunarım”.

“UMARIM PEŞİ GELİR”

Hale Taştekin’in, “Sizinle bu bağlantıyı yapmam benim için ne kadar büyük bir şeref, annem de hayranınız benim gibi, ama türküleri yeterince duyamamak bizi üzüyor, bu duruma ne diyorsunuz?” sorusuna ise Belkıs Akkale şu yanıtı verdi: “Annenize çok çok selam iletiyorum, sevgilerimi sunarım. O kadar çok türküyü toplumla buluşturmuşum ki tüm bunlardan üç dört albüm daha çıkar. Umarım peşi gelir, takipçilerim de albümde olmayan türküleri soruyor, İnşallah onlara da yer veririz. Çok mutlu ediyor bu talepler beni, ben ustalarına nasıl saygıda kusur etmeden bugünlere geldiysem yeni jenerasyon da aynısını yapıyor, bu çok güzel bir duygu, usta çırak ilşikisinin devamı nedeniyle emeği geçenlere teşekkür ederim. Acı tatlı hayatımız boyunca onlarla hep bir arada olduk, hep haberleşme halindeyiz, görüşüyoruz. Kendi adıma Halk Müziği ile yıllarımı hep mutlu geçirdim, halk sevdi, beni taçlandırdı, ama şu an türkülerin peşinden giden genç arkadaşlarımın böyle bir şansı yok, İnşallah bu devran tekrar dönecek, Devletimizin politikasının da olması gerekir, bu bizim mirasımız çünkü. Belediyelere, organizatörlere iş düşüyor, repertuarlar yapılırken türküleri de aralara koymaları gerekir, bunu maalesef yapmıyorlar, gençler böyle istiyor diye, ama öyle olmaz, onlara türküler sevdirilmeli”. Taştekin’in sorusu üzerine hayat felsefesini de anlatan Akkale şunları söyledi: “Mesleğime çok saygım var ama evimin içine girerken mesleğim için giydiğim elbiseyi kapıda bırakırım, ev kadını olurum, doğal insanın, bu ülkeyi kuran Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirlerine bağlı aydınlık insanım, bütün sanatçı arkadaşlarım da öyledir, insanları şucu bucu diye ayırmam, giyim kuşamlarıyla hiç ilgilenmem, insanların kalpleri önemlidir benim için”.

BELKIS AKKALE KİMDİR?

Şu ana kadar 22 albüm hazırlayan Belkıs Akkale ayrıca 9 sinema filmi çevirdi .1994 yılına kadar çeşitli kurum ve kuruluşlardan ‘Yılın Sanatçısı’ ödülünü aldı. Aslen Malatyalı olan Belkıs Akkale İstanbul'da 1952 yılında doğdu. Özellikle çocuk yaşta fark edilen sesinin halk müziğine yatkınlığı ile dikkat çekti ve türkü söylemeye başladı. İlkokul sonrası 7 yıl kadar Sâdi Yâver Ataman'dan Türk Halk Müziği dersi aldı. Aynı dönemde bir süre müzisyen Adnan Ataman ile birlikte çalıştı. İlk olarak sahneye 1974 yılında henüz 22 yaşındayken çıkan Belkıs Akkale, Ankara Radyosu'ndan Mustafa Geceyatmaz'ın dikkatini çekti ve bu kuruma davet edildi. Yaklaşık olarak 6 yıl kadar kurum dışı sanatçı olarak burada görev yaptı. 1980 yılında ise TRT'nin yaptığı sınavı geçerek yetişmiş sanatçı olarak kadroya alındı. 1982 yılında çıkardığı Dadey adlı albümle adını duyurmuş olan Belkıs Akkale, TRT'den ayrılarak bağımsız çalışmaya başladı. 1990 yılında Kültür Bakanlığı'nda ‘Devlet Solist Sanatçısı’ olarak göreve başlayan Belkıs Akkale, hâlen bu görevini sürdürmektedir. Sanatçı ‘Türkü Bacı’ olarak da tanınır. Ayrıca Müzik Yorumcuları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı’dır. Evli ve bir çocuk sahibidir.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
DELEGELER ŞÖLEN HAVASINDA BELİRLENECEKÖnceki Haber

DELEGELER ŞÖLEN HAVASINDA BELİRLENECEK

ÇOCUKLAR ÇEKİRDEK YERKEN DİKKAT!Sonraki Haber

ÇOCUKLAR ÇEKİRDEK YERKEN DİKKAT!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!