Mustafa Pala

Mustafa Pala

Mail: pala.mustafa@gmail.com

ULUSAL KIRSAL AĞ

Obasya Zaman Geçidi Projesinin hazırlanması, uygulanması ve tesislerin hizmete sunulması sürecinde yeni dostlar kazandım ve yeni bilgiler edindim. Verdiğimiz emeğin, harcadığımız zamanın karşılığını yeni bilgiler olarak fazlasıyla aldığımızı topluma bir şeyler kazandırdığımızı düşünüyorum.

 

Çalışmalar ilerledikçe, kendimi içten ve çalışkan bir ekibin içinde buldum.  Çalışmalar Tarım ve Orman Bakanlığı  bünyesinde yürütülüyor. IPARD, TKDK, AB, ULUSAL KIRSAL AĞ gibi kurumlar ve kavramlar gündeme geliyor. Birlikte öğrenmenin ve üretmenin keyfini yaşıyoruz. Ürettiğimiz düşüncelerin gördüğümüz düşlerin uygulamaya geçeceğinin hayalini kuruyoruz.

 

Toplantılarımız bir kişinin etkin, diğerlerinin edilgen olduğu şekilde değil, hepimizin etkin olduğu şekilde geçiyor. Ortak aklı etkin kılmak için çalışıyoruz. Çalışmalar bitip Manisa’ya döndüğümde, konuşarak yazarak dostlarımla paylaşıyorum öğrendiklerimi.

 

Ulusal Kırsal Ağ’ın Kırsal kalkınma programlarında belirlenen hedefleri desteklemek amacıyla, uygulamada yer alan tüm paydaşlar arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlayan ve birlikte öğrenmeyi kolaylaştıran bir yapı olduğunu öğreniyoruz.

 

Ulusal Kırsal Ağ çalışmalarında yer alan paydaşlar; ilgili kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, araştırma merkezleri, üretici örgütleri, bölge kalkınma ajansları, yerel yönetim temsilcileri, özel sektör, çiftçiler, sivil toplum kuruluşları, kadın dernekleri ve kooperatifleri ile  12 ilde kurulmuş olan 25 yerel eylem derneğinin temsilcilerinden oluşuyor. 

 

Obasya Kırsal Turizm Tesisimizde, Ulusal Kırsal Ağ için yola çıkanları konuk ettik.  Ardından bir araya gelmeler, Mardin, Samsun, Isparta, Safranbolu, Kızılcahamam’da devam etti. Her gittiğimiz il ya da ilçede iyi uygulama örneklerini yerinde gördük, başarı hikayelerini dinledik. 2-8 Ekim 2018 Uluslararası Mardin Masal Festivali’ne katılmak, orada Manisa’yı, Manisa Mitolojisini, Manisa Tarzanı’nı ve Obasya’yı masal formunda anlatmak benim için çok farklı bir deneyim oldu.

 

Bu arada, Obasya’nın da içinde olduğu Ulusal Kırsal Ağ, pilot illere yönelik tanıtım filmi çekimleri yapıldı.

 

Obasya’da Eğitim çalışmalarımız sırasında sürekli gündemde tutulan Kısa Tedarik Zinciri için, çalışmalar başlattık. Bu kapsamda, ekşi mayalı köy ekmeği üretimine başladık. Fidan üretimi ve satışları, sabun üretimi ve satışı ve bir üretici pazarının açılması için girişimlerimiz sürüyor. Ulusal Kırsal Ağ çalışmasından belediyelerimizin bilgisi olsa, üretici pazarı sorununu daha kolay aşarız diye düşünüyorum.

 

Çalışmalarımızın sonunda birde Eğitici Sertifikamız oldu. Eğitim derken aklıma gelen kulağımıza küpe olacak bir Çin özlü sözünü de paylaşmak isterim: “Anlatırsanız unuturum, gösterirseniz hatırlarım, yaptırırsanız anlarım.”  Bizi çalışmaların içine kattılar. Örneğin, kurduğumuz 10 kişiden oluşan Kırsal Turizm Komitesi olarak, aklımızda hep kalacak olan güzel bir rapor hazırladık.

 

Ulusal Kırsal Ağ’ı kurma ve güçlendirme çalışmalarımız devam edecek…


Facebook Yorum

Yorum Yazın