Mustafa Pala

Mustafa Pala

Mail: pala.mustafa@gmail.com

KISKANILAN BAŞARI NEREDEN NEREYE

KORONAYI ATLATTIM

14 Şubat Sevgililer Günü’nde korona testim pozitif çıkınca eve kapanmak zorunda kaldım. Ayrı odalarda olmamıza yemekleri ayrı yememize ve tüm önlemlere karşın eşimde koronavirüse yakalandı. Ben ve eşim aşılarımızı eksiksiz olduğumuzdan hafif geçireceğimizi düşündüm hep. 77 yaşında birisi olarak iyileşeceğimden hiç kuşkum olmadı. Pozitif bir insanım, olumlu düşünmenin sonuca olumlu katkısının olacağını düşünürüm hep. Her sabah uyandığımda dünden daha iyiyim, yarın daha iyi olacağım diyordum. Öylede oluyordu. 5’nci gün geldiğinde tam anlamıyla iyileşmiştim. 8’nci gün sabahı da işimin başındaydım.
Bilgisayarımı eve taşıdığım için, tüm işimi evden görebiliyordum. Görüşmelerimi telefonla evden yapabiliyordum.
İnsanın bir akıllı telefonu ve bir bilgisayarı olunca evini ofise dönüştürmesi çok kolay oluyor.

Evde bulunduğum sürece, arayıp geçmiş olsun diyenlere bir ihtiyacın var mı diye soranlara, meyveler getirenlere, yemek gönderenlere yürekten teşekkür ediyorum. Böyle olunca insan yalnızlık duygusuna kapılmıyor.

EVİMİ DEĞİŞTİRDİM

4+1 evden 1+1 eve taşındık. Üçpınar’daki evimize bir ay 900, ikinci ay 1.750 üçüncü ay 3.000 lira elektrik parası gelince Üçpınar’dan Ceren Sitesi’ne taşındık. Anladık ki, büyük ev bize göre değil. Küçük ev büyük rahatlık. Korona süresince birimiz salonda, birimiz odada yattık. Ayrıca her gün Üçpınar’dan Manisa’ya gidip gelmekte masraflı olmaya başlamıştı. Neyse böylece iki katlı büyük ev maceramızda bitmiş oldu.

SAVAŞ ÇIKMAZ

Dünyanın içinde bulunduğu bu koşullarda bir dünya savaşı olmaz. Rusya ve ABD bir sıcak bir savaşa girmez. Yaşanan gerginlikten Rusya daha önde çıkıyor. Putin bilgi ve deneyimini konuşturuyor. Kendinden on kat daha fazla silahlı güce sahip olan ABD’ye meydan okuyor.

YURTTA BARIŞ DÜNYADA BARIŞ

Bizi Atatürk’ün dediği gibi hep barıştan yana olmalıyız. Yurtta Barış Dünyada Barış demeyi sürdürmeli ve gereğini yapmalıyız. Ailede başlayan barış apartmanda sitede mahallede kentte bölgede ülkenin tümünde ve dünyada sürmeli. Türkiye her yerde barışın savunucusu ve güvencesi olmalı.

Madem ki, Nato’nun ve ABD’nin yanında duracağız Rusya’dan S 400’leri niye aldık ki, madem aldık niye konuşlandırmadık ki.

Dış politikanın önceliği ülkenin kendi çıkarları olmalıdır. Doğalgazda Rusya’ya bağımlıyız. Her zaman olmamız gereken zamanda olmamız gereken yerde olmalı ve dik durmalıyız.  

Ben savaş çıkacağını sanmıyorum ancak yaşanan gerginlikte, doğal gazda sıkıntılar yaşayabiliriz.

Biz ABD’yi müttefik olarak görüyoruz ama ABD bizi öyle görmüyor, yanımızdaki Yunanistan’ı silahlandırıyor. Silahlandırmada Türkiye’yi es geçiyor.

Dış politikamız, savunma politikamız, eğitim politikamız yazboz tahtasına dönmemeli, kesin ve sürdürülebilir olmalı.

Ben, bölgesinde ve dünyada barışın güvencesi olan anlaşmazlıklarda arabuluculuğu istenen bir ülke olmamız gerektiğini düşünüyorum ve özlüyorum.

 

HER YERDE BARIŞ HER YERDE İŞBİRLİĞİ VE DAYANIŞMA

Barış ailede başlamalı dedim ya ailede barış yaşanılan kentte de olmalı. Kurum ve kuruluşlar arasında yönetenlerle yönetilenler arısında barış olmalı.

İnsanlar anlaşmamak için fırsat kollamamalı. İnsanlar kurum ve kuruluşlar birbirine destek olmalı. Bunu bu kentte 47 yıldır kooperatifçilik yapan birisi olarak söylüyorum.

Aklıma bir düşünce geldiğinde bunu çevremle tartışırım. Sürdürülebilir bir proje ortaya çıkıyorsa hemen örgütlenmeyi düşünür yeni bir kooperatif kurmanın hazırlıklarına başlarım.

Manisa Birlik böyle kuruldu ve ortaya Güzelyurt Mahallesi çıktı.

Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi böyle kuruldu ve ortaya Kırsal Konaklama Tesisi’yle Restoran’ıyla üst üste uyguladığı projelerle Obasya yerleşkesi çıktı…

 

OBASYA YENİ PROJELERLE BÜYÜYOR

Türkiye genelinde, tüm kurum kuruluşlar STK’lar Vakıflar dahil, 5 Proje hazırlayıp, 5’i de kabul edilen ve başarıyla uygulanan OBASYA Turizm Geliştirme Kooperatifi dışında bir başka kuruluş yoktur. Bu bir Türkiye rekorudur. Durum böyle olunca, insan kutlama bekliyor. Ödül bekliyor. teşekkür bekliyor.

“Marifet iltifata tabidir, müşterisiz meta zayidir" sözünü duymuşsunuzdur.

Bir kimsenin başarısının takdir edilmesi durumunda o kişi daha istekli bir şekilde çalışmalarına devam edecektir. Bir kişi kaliteli bir mal ürettiğinde o mal alıcı bulmaz ise iyi bir mal üretmesi bir işe yaramaz. Yani bir başarı da kişilerin yararına kullanılmıyorsa o başarı devamlılık arz etmeyecektir.

 "Marifet iltifata tabidir, müşterisiz meta zayidir" sözü başarıların ödüllendirilmesi gerektiğinin önemini vurgulamak adına söylenmiştir.

MOTİVASYON ÖNEMLİ

İnsanların yaptıkları işlerde motivasyon bulmalarını sağlamak için iltifat edilmesi ve başarılarının övülmesi oldukça önemlidir. Burada önemli olan yapılan iltifatın kişinin şahsına değil ortaya çıkarmış olduğu işe yapılmasıdır. Bu şekilde yapılan övgüler olumlu davranışların artmasına vesile olacaktır.

Bir başarı ile ilgili edilen iltifatlar insanlara güç ve ilham verecektir. Bir başarıyı övmenin hiç bir sakıncası yoktur. Aksine insanların yaptıkları işi daha hevesli bir şekilde yapmalarına yardımcı olacaktır. İnsanların elde ettiği başarıları takdir etmek günümüzde çoğu kişi tarafından unutulmuştur.

TAM BİR İŞBİRLİĞİ VE DAYANIŞMA ÖRNEĞİ.

Obaya Projesi’nde tüm ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapma kapısını hep açık tuttuk. Bu konuda tüm kapıları çaldık. Zafer Kalkınma Ajansı ile yaptığımız projelerde, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Yunusemre Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve birçok STK ile işbirliği yaptık.

AB hibesiyle uygulamakta olduğumuz Kültür Sınır Tanımaz Projemiz Türkiye’de uygulanmakta olan 21 AB projesinden birisidir. Bu projeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde sürdürüyoruz. Projemizin ortakları Manisa Büyükşehir Belediyesi, Bulgaristan Kırcaali Belediyesi ve yine Bulgaristan’dan Ömer Lütfü Kültür Derneği’dir.

Aslında biz bize ödül verilsin diye çalışmıyoruz. Eğer başarıları ödüllendirirseniz kent ve ülke için çalışanların sayısı artar diyoruz.

Güzelyurt Mahallesinin güzel olmadığını söyleyen var mı? Yok. O zaman yapanlardan niye hiç söz etmiyorsunuz?

Obasya, sadece Manisa’nın sadece Ege Bölgesi’nin, sadece Türkiye’nin değil Dünya’nın en farklı, kendine özgü sürdürülebilir projelerinden birisidir.

Biz en zor günlerde bile ayakta kalmak yeni projeler uygulamak için çalışırken, azıcıkta siz destek olun bizi yüreklendirin lütfen ve lütfen bizi de dinleyin. 

Bizim daha çok işimiz var. Köstek olmayın destek olun. Çalışmalarımızı kolaylaştırın.
Gelin deyin gelelim. Anlatın deyin anlatalım.

Bu köşede Obasya’yı daha çok yazacağım. Ömrüm yettikçe her ortamda daha çok konuşacağım.

Pozitif bir insanım her şeyin daha iyi olacağına gelişeceğine inanıyorum. 


 

 

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın