SİBER SUÇ NEDİR ?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
SİBER SUÇ NEDİR ?

Siber Suçlar nedir?
Siber suçlar; her türlü bilişim aracı ile gerçekleştirilen suçlardır. Söz konusu bilişim araçlarına telefon, ATM, bilgisayar gibi cihazlar örnek verilebilir. Siber suçların bir diğer adı bilişim suçları olmakta olup herhangi bir bilişim siteminde gerçekleştirilecek olan her türlü hukuka aykırı eylem siber suç kavramı içerisinde kalabilecektir.
Bilişim suçları, diğer bir deyişle siber suçlar; bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi çağdaş iletişim araçları veya pos makinası gibi alışveriş araçları kullanılarak elektronik ortamda işlenen her türlü suç olarak tanımlanabilir.


Siber suçlar nasıl şikâyet edilir?
Siber suçlar, soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olmayan suçlardır. Söz konusu suçların soruşturulması ve kovuşturulması re’sen takip edilmekle beraber henüz tespit edilememiş olması halinde ilgili merci olan Cumhuriyet Savcılıklarının bilgilendirilmesi halinde de takibi gerçekleştirilecektir. Siber suçlar bakımından uygulanacak zamanaşımı süresi 8 yıl olup söz konusu 8 yıllık süre içerisinde soruşturma ve kovuşturma yapılması mümkün olabilecektir.


Siber suçlara neler girer?
Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiş olan siber suçlar şu şekildedir:
Bilişim Sistemine Girme Suçu (m. 243)
Sistemi Engellemek, Bozmak, Verileri Yok Etmek veya Değiştirmek Suçu (m. 244)
Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu (m. 245)
Yasak Cihaz veya Programlar (m. 245/A)
Tüzel Kişiler Hakkında Güvenlik Tedbirlerinin Uygulanması (m. 246)


Savcılık hangi durumlarda IP adresi alır?
Ancak Facebook; insan hayatının korunması için önemli olan intihara teşebbüs, öldürmeye teşebbüs, kayıp bir şahsın bulunması veya çocukların cinsel istismarı gibi suçları acil husus kabul ederek adli makamlarımız tarafından doğrudan başvurulduğunda trafik veya IP bilgilerini vermektedir.


Siber suçlar cezası nedir? / Hacker cezası nedir?
Türk Ceza Kanunu’nda yer alan siber suçların cezası, ilgili suça göre şu şekilde belirlenmiştir:


Bilişim Sistemine Girme Suçu (m. 243)’nun cezası 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır. Söz konusu suçu oluşturan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranına kadar indirilebilecektir. Gerçekleştirilen eylemler sebebiyle sistemin içerdiği verilerin yok olması veya değiştirilmesi halinde ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecektir.
Sistemi Engellemek, Bozmak, Verileri Yok Etmek veya Değiştirmek Suçu (m. 244)’nun cezası 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. Suçu gerçekleştiren failin verileri bozması, yok etmesi, değiştirmesi, var olan verileri başka bir yere göndermesi halinde ise uygulanacak ceza 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Suçun banka veya kredi kurumlarına ya da kamu kurum ve kuruluşlarına ait sistemler üzerinde gerçekleştirilmesi halinde ise verilen ceza yarı oranında artırılacaktır. Fail tarafından söz konusu eylemler gerçekleştirilirken kendisine veyahut başka bir üçüncü şahsa yarar sağlanması halinde ise 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezasına hükmedilebilmesi söz konusu olacaktır.
Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu (m. 245)’nun cezası ise 3 yıldan 6 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıdır. Fail tarafından sahte banka kartı veyahut kredi kartı üretilmesi, satılması gibi eylemlerin gerçekleştirilmesi halinde ise 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve on bin günlük adli para cezasına hükmedilebilecektir. Fail tarafından söz konusu eylemler gerçekleştirilirken kendisine veyahut başka bir üçüncü şahsa yarar sağlanması halinde ise 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezasına hükmedilebilmesi söz konusu olacaktır.
Yasak Cihaz veya Programlar (m. 245/A)’a ilişkin suçların gerçekleştirilmesi halinde ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasına hükmedilebilecektir.


Siber suçlara nasıl ulaşabilirim?
Siber suçlar re’sen soruşturma ve kovuşturma yapılmakla beraber 8 yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Siber suçlardan herhangi birinin mağduru olmanız halinde Siber Suçlar Mücadele Müdürlüğüne veyahut şikâyet dilekçesi ile Cumhuriyet Savcılıklarına başvurabilirsiniz.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
VOLEYBOLDA İZMİR DERBİSİÖnceki Haber

VOLEYBOLDA İZMİR DERBİSİ

DEÜ 'DE MESLEK HASTALIKLARI HASTANESİNDE SONA DOĞRUSonraki Haber

DEÜ 'DE MESLEK HASTALIKLARI HASTANESİNDE...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!