RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİNDE TASARIMLAR ÇEŞİTLENİYOR

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİNDE TASARIMLAR ÇEŞİTLENİYOR

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ve 21. Yüzyıl Yenilenebilir Enerji Politikaları Organizasyonu (REN21) raporlarından derlenen bilgilere göre, önceleri daha büyük ekipmanlarla, daha çok hammadde kullanılarak geliştirilen rüzgâr ve güneş enerjisi ekipmanlarındaki elemanların boyutları günümüzde daha küçülüyor ve kolay ölçeklendirilebilir hale getiriliyor.

Gelecek beş yılda rüzgâr ve güneş enerjisi kapasite kurulumlarının toplam yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 90’ını oluşturacağı ifade edilirken, bu sektörde kullanılan ekipmanların büyüklük ve kapasitesi yanında tasarım ve fonksiyonel özellikleri de gelişim gösteriyor.

“PV teknolojileri yaygınlaşıyor”

Diğer enerji kaynaklarına göre daha kolay ölçeklenebilir olması ve son yıllarda esneklik sağlayan hammaddelerden üretilmesi sebebiyle daha çok yaygınlaşması beklenen fotovoltaik güneş panellerinin kullanım alanları sadece çatı, saha ya da duvarla sınırlı kalmıyor.

Fotovoltaikler sayesinde şebeke bağlantısı olmayan güneş panelleri ile istenilen yerde elektrik üretimi yapılabiliyor ve acil elektrik ihtiyacı mobil cihazlardan karşılanabiliyor.

Doğal afetler sonrası kesintiye uğrayan elektrik şebekesine ilk etapta alternatif olarak kullanılabilen mobil güneş enerjisi cihazları, cep telefonu gibi nispeten düşük elektrik ihtiyacına cevap verebilirken, yardımcı depolama elemanlarının kullanımıyla daha yüksek kapasiteli elektrik üretimi sağlanabiliyor.

Günümüzde her coğrafyanın ihtiyacı dikkate alınarak çeşitleri artan güneş panelleri, park, bahçe ve bisiklet yollarının aydınlatmaları için tercih ediliyor. Ayrıca su birikintileri ve göl gibi yerlerde yüzer olarak tasarlanan güneş santralleri ile elektrik üretimi yanında suyun buharlaşmasının önüne geçerek su kaynaklarının korunması amaçlanıyor.

Batarya teknolojileri ile desteklenen el ölçeğindeki güneş hücreli ekipmanlar sayesinde ise istenilen her yerde cep telefonları, tablet ve diz üstü bilgisayarların elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
POLİSTEN KAÇAN ARAÇTA KOKAİN YAKALANDIÖnceki Haber

POLİSTEN KAÇAN ARAÇTA KOKAİN YAKALANDI

HATAY'DA ÜNLÜLERDEN DEPREMZEDE ÇOCUKLARA ETKİNLİKSonraki Haber

HATAY'DA ÜNLÜLERDEN DEPREMZEDE ÇOCUKLARA...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!