ROTARYANLARDAN PALA’YA HİZMET ÖDÜLÜ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ROTARYANLARDAN PALA’YA HİZMET ÖDÜLÜ
Manisa Rotary Kulübü üyeleri başarılı ve örnek bir sivil toplum lideri olarak değerlendirdikleri Türkiye’de kooperatifçiliğin duayen ismi Mustafa Pala’ya ‘Meslek Hizmet Ödülü’ verdi.

Haber: Nezih VAROL

Dünyanın en saygın iş insanı sivil toplum kuruluşları arasında yer alan Rotary Kulübü, Manisa’da da ürettiği, destek verdiği sosyal sorumluluk projeleri ve hizmetleri ile göz dolduruyor. Yüksek tempolu çalışmaları nedeniyle her hafta düzenli olarak toplanan Manisa Roraty Kulübü yöneticileri, bu hafta Anemon Otel’de gerçekleşen buluşmada ‘Meslek Hizmet Ödülü’ takdimi de yaptı. Ödül takdimi öncesi konuşma yapan önceki dönem başkanlarından Kerem Yolcu şunları söyledi: “Mustafa Pala benim için son derece önemli bir insan. Bu nedenle özgeçmişini size ben okumak istedim, zira bu özgeçmişi daha önce okuduğumda çok etkilendim ve sizlerle paylaşmaktan gurur duyacağım. Bize ilk rotaryan olduğumuz günden itibaren şunu söyledi; ‘Böyle bir sivil toplum kuruluşu dünyanın hiç bir yerinde yok, çünkü 52 haftanın neredeyse tamamında toplantı yapılıyor, hep birlikte karar alınıyor ve hep birlikte uygulanıyor’. Ben kendisini ayakta alkışlamak istiyorum, çünkü kendisi de öncülüğünde hizmet veren birliklerde aynı uygulama içinde ve Roraty ile bütünleşmiş bir insan”.

“DÜNÜ VE BUGÜNÜYLE ÖRNEK BİR İNSAN”

Kerem Yolcu’nun okuduğu özgemişte Mustafa Pala’yla ilgili şu bilgiler yeraldı: “27 Nisan 1945’te Akhisar’ın Büknüş Köyü’nde doğmuşum... Çocukluğum Büknüş Köyü’nde geçti. Akhisar’ı ancak ilkokulu bitirdiğimde görebildim. İlkokulda okuduğum yıllarda öğretmenlerim giysileri, konuşmaları, davranışları ve bilgileri ile anneme, babama ve köylülerime benzemedikleri için onların ayrı dünyalardan geldiklerini, bizden farklı yaratıklar olduklarını düşünürdüm. Onlar gibi olmayı isterdim ama farklı dünyalardan geldiklerini düşündüğümden, onlar gibi olamayacağım korkusunu yaşardım hep... İşte o günden sonra hep onları taklit ettim. Annem, babam ve köylüler gibi değil öğretmenlerim gibi olmaya, onlar gibi konuşmaya çalıştım. Onlara benzemek istediğimi öğretmenlerimde fark ettiler; benimle daha yakından ilgilendiler; bu beni her yıl sınıf birincisi yaptı. İlkokulu birincilikle bitirdim... İlkokul bitmişti ve ben okumayı sürdürmek istiyordum. Benim okumayı sürdürme sorunum öğretmenlerimin de sorunu oldu. Gidebileceğim okulları onlar araştırdılar. Devlet tarafından yatılı bir okulda okumamdan başka bir seçenek olmadığı için, öğretmenlerimin önerisi ile Konya’da bulunan Astsubay Hazırlama Ortaokulu giriş sınavına girdim... Balıkesir’de yapılan sınava Hasan Ali Eren öğretmenim, İzmir’de yapılan sağlık muayenesine diğer öğretmenim Orhan Seyfi Temel tarafından götürüldüm... Sanırım öğretmenlerimde yaptıkları bu işten büyük bir keyif alıyorlardı. Okul yaşamımda onların güvenine yaraşır olabilmek için çok çalıştım... Konya Astsubay Hazırlama Ortokulu’nda dört yılım geçti. Yatılı okulda okumanın, birlikte yemek yemenin, paylaşmanın yaşantım üzerinde çok olumlu etkilerinin olduğunu düşünüyorum. Kooperatifçiliği seçişimin nedeni ortaokulda aldığım eğitim olsa gerek. Bir de borçluluk duygusu var. Devlet tarafından okutulduğum için kendimi topluma ve devlete karşı hep borçlu saydım ve bu borcu ödemek için çalışmaya devam ediyorum... Erzurum’a tayinim çıktığında uyum sorunu yaşayacağımı sanıyordum. Hiçte öyle olmadı. Erzurum’a gittiğimde, Erzurum Belediyesi’nin konservatuarının olduğunu öğrendim, hemen Tiyatro Bölümü’ne kaydımı yaptırdım. Tiyatro Tarihi derslerimize o zaman Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi olan Dr. Yuhanna Kuçuradi geliyordu. Mitolojiye ilgim o dönemde başladı. Şair Afşar Timuçin’i, Şair Ahmet Necdet Sözen’i Erzurum’da tanıdım. Üç yıllığına gittiğim Erzurum’da kendi isteğimle bir yıl daha kaldım. Erzurum’dan yine Ankara’ya döndüm. Akşam Ticaret lisesi bitmişti. 1974 yılında girdiğim Üniversite sınavını kazanmıştım. İstediğim okula girebilecektim. Ancak bunun için Ordu’dan ayrılmam gerekiyordu. Öyle yaptım, 10 yıl hizmet ettiğim Türk Silahlı Kuvvetleri’nden kendi isteğimle ayrıldım ve Hacettepe Üniversitesi Sosyal İdari Bilimler Fakültesi İşletme Kooperatifçilik Bölümü’ne kaydoldum”.

KOOPERATİFÇİLİK YILLARI BAŞLADI

1975 yılında öğrenciliğim devam ederken kendi köyümde Büknüş Köyü ve Çevre Köyler Kalkınma Kooperatifi’nin kuruluşuna öncülük ettim. Aynı yıllarda Köy-Koop Merkez Birliği ve Köy-Koop Manisa Birliği ile ilişki kurdum. Köy-Koop Merkez Birliği’nin yayın organı Taban Dergisi’nin çıkarılmasına katkıda bulundum. Üniversite öğrenciliğim devam ederken Köy-Koop Manisa Birlik Başkanlığı’na seçildim. 1979 yılında İzmir’de bulunan Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’ne Bakanlık Murakıbı olarak atandım.  1975 yılından bu yana aralıksız olarak kooperatif yöneticiliği yapıyorum. Tariş’e Bakanlık Murakıbı olarak atanmam dışında tüm görevlerime seçilerek geldim. Kooperatifçilik çalışmalarım dışında şiir ve öykü yazdığım, fotoğraf çektiğim günler oldu. Bunları yakın çevremle paylaştım. Kooperatifçilikle ilgili yazdıklarım çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı. Kent Kooperatifçinin El Kitabı isimli kitabım 1996’da, kuruluşuna  öncülük ettiğim  Öncü Sitesi’ni anlatan Bir Kent Kooperatifinin Özgün Öyküsü Anadolu Sentezi isimli kitabımda 2001 yılında yayımlandı. Manisa’nın çöp sorunun anlattığım Çöp Deyip Geçme kitabım iki baskı yaptı. Katı atıkların yenden kazanımı konusunu gündeme taşıdım. Sunumlar yaptım, yazılar yazdım. Kentimizde çıkan günlük gazetelerde, köşe yazıları yazmayı sürdürüyorum. Kentli olma, yurttaş olma sorumluluğu içinde yerel etkinliklerin düzenlenmesi için kuruluşuna öncülük ettiğim Manisa Kültür Sanat Kurumu’nun Başkanlığı görevini sürdürdüm yıllarca...

MANİSA TARZANI’NI YAŞATIYOR

Manisa Tarzanı’nın yaşam öyküsünün filme alınması için yaptığım girişimlerin olumlu sonuçlanmasının, yurt içinde düzenlenen yarışmalarda ödül alan ve yabancı film dalında ülkemizi temsilen  OSCAR’da yarışmak için seçilen Manisa Tarzanı filminin çevrilmiş olmasının yaşantımda önemli bir yeri ve anlamı bulunuyor. Manisa Tarzanı’nın yaşam öyküsü beni çok etkiledi. Yaşadığım siteye anıtının yapılmasını sağladım. Manisa Tarzanı’nı her 31 Mayıs’da anarak adını ve anısını yaşatmaya gelecek kuşaklara ulaştırmaya çalışıyoruz. Büknüş Köyü’nde başlayan hayat hikayem kuruluşuna öncülük ettiğim Yeni Manisa’da sürüyor. Kuruluşuna öncülük ettiğim bir yerleşim yerinde oturmayı, diktiğimiz bir çınarın altında dostlarımla söyleşmeyi, yaşadığım kentte, kentlilik ve yurttaşlık adına etkinlikler düzenlemeyi, düzenlenenlere katkıda bulunmayı seviyorum. Keşke yaptıklarımızı, yapacaklarımızı, düşündüklerimizi yazabilsek diyorum. Keşke günlük tutabilsek, keşke geriye yazılı metinler bırakıp yarınlara kalabilsek. Bence yaşamak yarınlara kalmaktır. Yaşamak yarınları kurmaktır”.

ÖDÜLÜNÜ BAŞKAN İKSİR’DEN ALDI

Manisa Rotary Kulübü Başkanı Ali Zafer İksir de Türkiye’de kooperatifçiliğin öncüsü olan Manisa Birlik Başkanı Mustafa Pala’yı kürsüye davet ederek Meslek Hizmet Ödülü’nü takdim ederken şunları söyledi: “Çok değerli büyüğümüz Mustafa Pala hayatı boyunca sivil toplum yapılaşması ve kooperatifçilik hizmetleri içinde başarılı çalışmalarıyla hepimize örnek oldu. Bu çalışmalarıyla yüksek ahlaki standartların yaygınlaşmasını teşvik etti ve özellikle genç nesilleri yüreklendirerek onların da yararlı çalışmalar yapması için önder oldu. Manisa Rotary Kulübü olarak iş ve meslek onurunuzu, gösterdiğiniz bu ışığı ve hizmet idealinizi yücelten bu katkınızı şükran ile anıyor ve bugün takdim edeceğimiz Rotary Meslek Ödülü ile bu onuru gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz”. Meslek Hizmet Ödülü’nü alan Mustafa Pala da duyduğu gurur ve mutluluğu şöyle ifade etti: "İyi ki varsın Rotary, kendinden önce hizmet diyerek projeler geliştirmeye devam ediyorsunuz, Dünya barışına katkıda bulunuyorsunuz, Atatürk’ün gösterdiği bilimin aydınlattığı yolda çağdaş uygarlığa doğru yürüyorsunuz, mesleğinde başarılı olmuş öne çıkmış yurttaşlar olarak toplumun her kesimine el uzatıyorsunuz, Rotary sayesinde çocuk felcinden arınmış bir Dünyamız var, otistik çocuklarımıza el uzatıyorsunuz, OBASYA'da otistik çocuklarımız için kamp düzenleyeceğinizi öğrenince arkadaşlarım çok mutlu oldular. Alımını gerçekleştirdiğiniz kamp çadırları, uyku tulumları kamplarda olduğu gibi depremde de kullanılacaktır. Rotary gönülden bir teşekkürü ve güçlü bir alkışı hakediyor. Teşekkürler Rotary".

 

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
HİSARCIKLIOĞLU İŞ DÜNYASIYLA BULUŞTUÖnceki Haber

HİSARCIKLIOĞLU İŞ DÜNYASIYLA BULUŞTU

SARAÇLIĞIN SON TEMSİLCİSİSonraki Haber

SARAÇLIĞIN SON TEMSİLCİSİ

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!