“LİBYA’YA DESTEK MİLLİ HAFIZAYA SADAKATTİR”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“LİBYA’YA DESTEK MİLLİ HAFIZAYA SADAKATTİR”
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ‘Libya’ya Asker Gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi’ hakkında “Hem hukuki bir yükümlülük hem de Milli hafızaya sadakattir” dedi.

‘Libya’ya Asker Gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi’ hakkında TBMM Grubu’nda konuşan MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay verilen desteğin hem hukuki bir yükümlülük hem de Milli hafızaya sadakat olduğunu söyledi. Akçay konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yerverdi: “Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım 2019’da İstanbul’da 2 mutabakat muhtırasına imza atılmıştır, birisi ‘Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması’ diğeri ‘Güvenlik ve Askeri İşbirliği’ anlaşmalarıdır. Meclisimiz tarafından kabul edilen askeri ve güvenlik işbirliği mutabakatının hükümleri doğrultusunda Libya’nın meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Türkiye’den askeri destek ve işbirliği talebi söz konusu olmuştur. Libya’ya verilen destek hem hukuki bir yükümlülük hem de Milli hafızaya sadakattir. Emperyalist emellerini bölgedeki istikrarsızlığı destekleyerek, Hafter gibi yasadışı aktörleri finanse ederek gerçekleştirmeye çalışan odakların yanında değil karşısında durmak milli duruşun kayıtsız şartsız gereğidir. Tarihin ve coğrafyanın yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye hem milli çıkarları doğrultusunda adımlar atmakta hem de bölgesel barışa katkı vermektedir. Diplomasideki etkinlik sahadaki güçle desteklenmektedir. Dış politika ve güvenlik politikaları milli güvenlik ve milli yarar ekseninde yürütülmektedir. Bilindiği üzere Doğu Akdeniz’deki doğal kaynaklar sebebiyle Türkiye’ye karşı bir şer ittifakı kurulmuştur. Mısır, İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Türkiye’nin Akdeniz’deki egemenlik haklarını gasp etmek için bir araya gelmişlerdi. ABD ve AB’nin de desteklediği bu ülkelere karşı Türkiye egemenlik haklarını muhafaza etmek için diplomaside ve sahada kararlı faaliyetlerde bulunmuştur. Sahada sondaj ve araştırma gemileriyle yapılan faaliyetler ile Mavi Vatan Deniz tatbikatı ülkemizi çevreleme politikasına karşı attığımız kararlı adımlardır. Bu süreçte Doğu Akdeniz’deki egemenlik haklarımızın ikili anlaşmalarla desteklenmesi gerekiyordu. Bu kapsamda Libya ile yapılan anlaşmalar Akdeniz’deki hak ve hukukumuzu koruma yolunda atılmış isabetli adımlardır”.

“BARIŞ VE HUZUR TESİSİ İÇİN GİDİLECEK”

Doğu Akdeniz’in Dünya jeopolitiğinin önemli bir sahası olduğunu ve Türkiye’nin bu sahada güçlü ve etkili olmasını zorunlu kıldığını hatırlatan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay açıklamasını şöyle sonlandırdı: “İçinde bulunduğumuz coğrafyanın geleceği bölgede tarihi ve emperyal emelleri olan ülkeler tarafından iç karışıklıklar ve “vekâlet savaşları” vasıtasıyla şekillendirilmeye çalışılırken Türkiye’nin bu duruma kayıtsız kalması akıl dışıdır. Suriye ve Libya’daki “emperyal oyun”un fark edilmemesi ve bu oyuna karşı bir hamle yapılmaması ülkemizi “uyuyan milletler yok olur” gerçeğiyle karşı karşıya getirecektir. Sonuç olarak, Türk dış politikası son yıllarda masada ve sahada etkinlik ilkesiyle hareket etmektedir. Türkiye’nin milli çıkarları bu iki alandaki güçlü duruş ile tesis edilmekte ve korunmaktadır. Bu dönemde gördük ki sahada güçlüyseniz, masada da güçlüsünüz. Bu ilkeyle Türkiye Libya’nın güvenliğini ve istikrarını tehdit eden her türlü teşebbüs karşısında Libya’nın toprak bütünlüğünü, istikrarını, meşru kurumlarını, siyasi bağımsızlığını desteklemelidir. Çünkü Libya’da olanlar sadece bu ülkeyi değil, tüm bölgeyi ve Türkiye’yi yakından etkilemektedir. Bu tezkere ile Akdeniz’de mavi vatanımızı koruyor, haklarımızın gasp edilmesini engelliyor, kardeş ülke Libya’nın istikrarına ve bölgesel barışa katkı yapıyoruz. Masada oluşan realite bu tezkere ile sahada da perçinlenecektir. Türkiye Doğu Akdeniz’de meselelere ve gelişmelere mahkûm değil, hâkim konumdadır ve bu konumunu sürdürmeye kararlıdır. Türkiye Libya’ya savaşmak için değil, barış ve huzurun tesisi ve BM kararlarında öngörüldüğü üzere meşru ulusal mutabakat hükümetine destek vermek için gitmektedir. Konuşmama burada son verirken tezkereye MHP olarak kabul oyu vereceğimizi beyan ediyorum”.

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ÖĞRENCİLER OTOPARKI İNCELEDİÖnceki Haber

ÖĞRENCİLER OTOPARKI İNCELEDİ

CKD İSTANBUL KANALI’NA “HAYIR” DEDİSonraki Haber

CKD İSTANBUL KANALI’NA “HAYIR” DEDİ

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!