KALABALIĞA GİRMEYEREK GRİP'DEN KORUNUN

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KALABALIĞA GİRMEYEREK GRİP'DEN KORUNUN
Manisa Şehir Hastanesi’nden Dr. Serpil Ece Aras Öztürk griple ilgili bilgi vererek salgının yaygın olduğu dönemlerde kalabalık ortamlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Manisa Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Uzmanı Dr. Serpil Ece Aras Öztürk ‘’Grip nedir, nasıl bulaşır ve nasıl korunulmalıdır?’’ sorularına yanıt verdi. Öztürk şunları söyledi: “Grip genellikle yıl içerisinde Ekim ayından başlayarak Mart sonu Nisan başına kadar olan dönemde sık görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Son günlerde oldukça sık karşılaştığımız bu hastalık kendini; yüksek ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, kas ağrıları (miyalji) ve öksürük şikayetleri ile göstermektedir. Klinik tablo çocuğun yaşına ve eşlik eden kronik hastalık durumuna göre değişkenlik gösterir. İki yaşın altındaki çocuklar, kronik hastalığı olan (astım, diyabet, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, kan hastalıkları vs.), bağışıklığı baskılanmışlar çocuklarda influenza daha ağır seyreder ve komplikasyon görülme sıklığı artar. İki yaş altı ve riskli grupta yer alan hastalarda odağı belirsiz ateş veya hipotermi ile birlikte ağır hasta görünümü, ateşle birlikte akut solunum yolu enfeksiyonu belirtileri, ateş ve altta yatan kronik akciğer hastalığının alevlenmesi varsa influenzadan şüphelenilmelidir. Acil müdahale gerektiren belirtileri; Hızlı veya zor nefes alma, vücutta solgunluk ya da morarma, beslenememe, uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil, huzursuzluk, ateşle beraber döküntü görülmesidir. Bu belirtilerden birinin çocuğunuzda görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir. Daha büyük çocuklarda ise influenza genellikle hastaneye yatış gerektirmez. Halsizlik ve çabuk yorulma şikayetlerinde uzama görülebilir”.

GRİP TANISI NASIL KONULUR?

Manisa Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Uzmanı Dr. Serpil Ece Aras Öztürk grip tanısının nasıl konulduğuyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Hastalığın teşhisi PCR (Polymerase Chain Reaction) denilen yöntem ile konulsa da bunun her laboratuvarda uygulanması mümkün değildir. Bu nedenle daha kolay bir yöntem olan, burun akıntısı veya geniz akıntısı sıvılarının alınarak test edilmesi yöntemi yaygın olarak kullanılır. Influenza ve diğer griplerden korunmak mümkün mü? İnfluenzadan korunmada en etkin yol aşılanmadır. Salgının yaygın olduğu dönemde kalabalık ortamlardan kaçınmak, toplu kullanılan alanlarda kapı kollarını, lavabo başlıklarını dezenfektanlar ile temizlemek, hastalığa yakanlanmış kimselerle yakın temastan kaçınmak, ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması hastalıktan korunmaya yardımcı olur. Yatak istirahati, bol sıvı alınması, hastanın odasının sık sık havalandırılması da tedavinin kısa sürede başarıya ulaşmasında etkilidir. Hastalığa yakalanılmış ise bulaşmayı önlemek için öksürme, aksırma sırasında ağız ve burun mendille kapatılmalı, kâğıt mendil çöpe atılmalıdır. Grip olan kişiler başkaları ile yakın temastan kaçınmalı, hastalığın bulaşıcı olduğu dönemde işe ve okula gitmemelidir. Grip olanların maske takması (cerrahi maske, standart maske) diğer insanlara bulaşmanın önlenmesine yardımcı olacaktır. Grip (influenza) nasıl tedavi edilir soruna da şu yanıtı verebilirim; günümüzde influenza için kullanılan antiviral ilaçlar etkilidir. Antiviral ilaçların kullanılmasının yanında; ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar, burun akıntısını ve tıkanıklığını giderici ilaçlar, yatak istirahati, bol sıvı alınması, hasta odasının sık sık havalandırılması grip tedavisinin temel taşlarıdır. Kimlere influenza aşısı yapılmalıdır sorusuyla da çok karşılaşıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün yıllık aşılanmayı önerdiği gruplar şöyle sıralanmaktadır; gebeliğin herhangi bir aşamasındaki hamileler, 6 ay ile 5 yaş arası çocuklar, 65 yaş ve üzeri yetişkinler, kronik sağlık sorunları olanlar, sağlık çalışanları”.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BANKA KUYRUĞUNDA CAN VERDİÖnceki Haber

BANKA KUYRUĞUNDA CAN VERDİ

MUHABİRE YAPILAN SALDIRIYI KINADISonraki Haber

MUHABİRE YAPILAN SALDIRIYI KINADI

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!