JANDARMADAN KÖYLÜLERE SERT MÜDAHALE

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
JANDARMADAN KÖYLÜLERE SERT MÜDAHALE
Salihli ilçesi Çapaklı köyünde santral yapımı çalışmalarına başlanmasına engel olmaya çalışan köylülere, jandarma kadın erkek ayırmaksızın sert müdahalede bulundu. Konuyla ilgili açıklama yapan Manisa Valisi "Şirketi korumak devletin görevidir" dedi.

HABER: AHMET ÜNSAL

Ege Biyogaz Elektrik Üretim Anonim Şirketinin iş makineleri santralın yapılacağı alan sokmamak için 9 gündür direnç gösteren Çapaklı mahallesi sakinleri ile Salihli Çevre Derneği gönülleri jandarma ile karşı karşıya kaldı. Köylüler kadınlı erkekli çocuklu traktörleri ile iş makinelerinin gireceği yolu kapattı. Jandarma birimleri ile yolu kapatan ve kendilerine direnç gösterenler köylüler arasında önce sözlü tartışma sonrasında arbede yaşandı. Jandarma birimlerine direnç gösteren bazı köylüler gözaltına alındı. Kadınlar ise eşlerinin gözaltına alınması büyük tepki gösterdi. Olaylar esnasında kadınlar da jandarmanın müdahalesine maruz kaldı. Dört saat sonunda jandarmanın göz altıların ardından yolu açarak iş makinelerin enerji santralinin yapılacağı alana alınması sağlandı. Köylülerin bir kısmı santral bölgesinde kalırken eşleri gözaltına alınan kadınlar ise Salihli Mehmet Kamil Sağlam giderek eşlerinin salıverilmesini iş makinelerin köylerinden çıkartılması konusunda yardım istedi.Öte yandan gözaltına alınanlar arasında yer alan CHP Salihli İlçe Başkanı Hasan Namver’in CHP İl Başkanı Semih Balaban’ın Vali Yaşar Karadeniz’i telefonla aramasıyla birlikte ifadesi alındıktan sonra salıverildiği iddia edildi. İlçe başkanını oğlu Yiğit Namver’in ise gözaltına alınanlar arasında yer aldığı ifade edildi. Manisa Valisi Yaşar Karadeniz “Her şey resmiyete göre ve hukuk çerçevesinde yapılıyor. Şirketin can güvenliliğini sağlamakta devletin görevidir” ifadlerini kullandı. 

“DAVA SONUÇLANMADAN İŞE BAŞLAMAK İSTİYORLAR”

Mahalle sakinlerinin avukatı ve Salihli Çevre Derneği Başkanı Seçil Ege Değerli, Biyogaz Santrali'nin yapılması için Manisa Valiliği tarafından verilen ‘ÇED gerekli Değildir' kararın iptali için Manisa İdare Mahkemesi'ne dava açtıklarını dile getirdi. Manisa İdare Mahkemesi'ne açılan karar iptal davası için önce keşif yapıldığını ve sonra bilirkişi raporlarının beklendiğini ifade eden Avukat Değerli, kararın beklenmeden santrali yapacak olan şirketin iş makinelerini araziye sokmaya çalıştığını söyledi. Avukat Değerli, yaşanan olaylar ve göz altılarla ilgili olarak yaptığı açıklamasında ise; “15 Temmuz günü şirketin santral alanına yol yapmaya başladığı görüldü, halk bu usulsüz, hukuksuz faaliyete karşı Salihli Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Ancak halen şirket çalışmalarını devam ettirmeye çalışıyor. Bu konuda mahalle sakinlerimizin direnişi sürüyor. Ama firmanın kanun tanımaz tavırlarına devletimizde ortak olmaya çalışıyor. Kaymakamlıkla yaptığımız görüşmede bize dava sonuçlanana kadar iş makinelerinin alana sokulmayacağı sözü verildi. Ancak gördük ki iş makineleri jandarma nezaretinde santralin yapılacağı alana sokulmaya çalışılıyor.Bu hukuksuzluk ve kanun tanımamazlıktır. Şimdide haklı mücadeleleri için direnen mahalle sakinlerimiz jandarmayla karşı karşıya geliyor ve bazı üreticilerimiz gözaltına alınıyor. Bu konuda hukuksal mücadelemiz sürecektir.” şeklinde ifade etti.

CHP İL BAŞKANI BALABAN'DAN AÇIKLAMA

Kurultay nedeniyle Ankara’da bulunan Cumhuriyet Halk partisi İl Başkanı Semih Balaban ise; “Salihli’nin Çapaklı mahallesi sınırları ve yüzde yüz verimli tarım arazileri üzerine inşa edilmeye çalışılan Biyogaz Enerji santral katliamının karşısındayız. İlçe başkanımız köylülerin yanında yer almakta. Gözaltına alınan ilçe başkanımız girişimlerimiz ile salıverildi ancak 20 köylü ve ilçe başkanımızın oğlu halazır göz altına bulunuyorlar. Olumsuz Çevresel etkenler yaratacak olan ağır metallerin bulunacağı santralin verimli araziler üzerine kurulmasına izin veremeyiz. İmar plan değişikliğinde olmayan bu santralin ısrarlı bölgeye kurulmak istenmesinin arkasında hangi tür rant sağlayıcıları var biliyoruz. Bu mücadele de sonuna kadar köylülerimizin yanında olacağız” diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
MANİSA FK TFF 1. LİG YOLUNDA FİNALE KALDIÖnceki Haber

MANİSA FK TFF 1. LİG YOLUNDA FİNALE KALD...

SALKIM GÜVESİNE KARŞI UYARISonraki Haber

SALKIM GÜVESİNE KARŞI UYARI

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!