CBÜ'DEN OBASYA'YA ZİYARET

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CBÜ'DEN OBASYA'YA ZİYARET
Manisa Celal Bayar Üniversitesi ile Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi arasında yapılan işbirliği nedeniyle Obasya Ekolojik Yaşam Merkezi projelerini inceleyen Rektör Yardımcısı Mustafa Kazaz, “Bundan böyle üniversite olarak daha çok Obasya’da olacağız. Hem iştirakçisi olduğumuz Ekolojik Yaşam Merkezine katkılarımızı sürdüreceğiz hem de Üniversitemize tahsis edilen ‘Araştırma ve Uygulama Alanı’nda bölgeye yararlı olacağını düşündüğümüz çalışmaları sürdüreceğiz” dedi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kazaz, Obasya Ekolojik Yaşam Merkezi Projesi’nin danışmanlığını da sürdüren Prof. Dr. Ersin Minareci, Prof. Dr. Kemal Yıldız, Doç. Dr. Mustafa Avşar ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet İbrahim Çolak; Obasya Ekolojik Yaşam Merkezi projesindeki son durumu incelemek için Yuntdağı eteklerine kurulan Obasya’yı ziyaret etti. Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Pala, Yönetim Kurulu üyesi Hikmet Oban, Proje Koordinatörü M. Altan Türe, projeyi yazan ve danışmanlık hizmeti vermeyi sürdüren Ayşe İlhan, Sefanur Aksakal ve Proje Sekreteri Ayşe Nur Gelener de görüşmelerde hazır bulunarak, MCBÜ heyetine bilgi verdi. Kooperatifi Başkanı Mustafa Pala görüşmeler sırasında, Obasya’da yapılan çalışmalar ve projeler hakkında bilgi vererek, “Obasya olarak 2014 yılından bu yana 5 adet proje hazırladık. Hazırladığımız projelerin tümü kabul edildi ve hibe ile desteklendi. Bu bir Türkiye rekorudur. Projelerimizde, her zaman üniversitemizin,  ilgili bakanlıklarımızın, belediyelerimizin desteğini gördük ve bu desteklerden güç aldık. AB, TKDK, Zafer Kalkınma Ajansı, Merkezi Finans ve İhale Biriminden hibe destekleri aldık. Projelerimiz ilgili bakanlıklar tarafından iyi uygulama örnekleri olarak gösterildi ve ödüllendirildi. Bize destek veren bugün de ziyaretimize gelen Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mustafa Kazaz’a ve heyetine en içten teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

OBASYA’DA BU GÜNE KADAR NELER YAPILDI?

Başkan Pala, bu güne Obasya’da yapılan projeleri ise şu şekilde sıraladı, “Yunusemre ilçesi iyi korunmuş doğası, folklorik değerleri ve Aigai Antik Kenti’nin sağladığı arkeolojik zenginlikle kırsal turizmi geliştirecek çok önemli değerlere sahip Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi yörenin turizm gelişimine öncü olma hedefiyle Obasya Kırsal Konaklama Tesisi ve Zaman Geçidi Müzesi’ni kurdu. Asya göçebe halklarının yüzyıllar boyu kullana geldiği portatif konutlar olan keçe yurtlardan oluşan oba otel ve hobi bahçeleri TKDK’nın hibe desteği ile gerçekleşti. Yuntdağı yöresinin toprak damlı taş evlerinden oluşan köy meydanı da Zafer Kalkınma Ajansı‘nın hibe desteği ile inşa edildi. Doğa, tarih ve folkloru birleştiren bir dizi proje ile geliştirilmesi planlanan Obasya yerleşkesi 2021-2022 yıllarında tamamlanacak iki yeni proje ile atılımını sürdürüyor. Zafer Kalkınma Ajansı’nın hibe desteği sağladığı‘ ‘Obasya Ekolojik Yaşam Merkezi’ projesinde Oba otel aromatik ve şifalı bitkiler parkı ile çevrelenecek park içindeki gölet ve su yolları ile rüya gibi bir güzellik kazanırken aynı zamanda ziyaretçileri için bir bilgi kaynağı oluşturacak. Parkın bir bölümünü oluşturan ‘Bizim Bahçe’ serası ve bitki dikim tarhları ile öğrenciler için bir eğitim alanı, projenin iştirakçisi olan Manisa Celal Bayar Üniversitesi hem Botanik bilgilendirme salonunun kurulması hem de ekimi yapılacak bitkilerin seçimi konusunda projeye çok önemli katkılar sağlıyor. Türkiye ile AB Arasında Koruma ve Diyalog-II Hibe Desteği Programı kapsamında uygulanmaya başlayan diğer proje “Kültür Sınır Tanımaz (Culture Knows No Borders)”adını taşıyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Bulgaristan’dan Kırcaali Belediyesi ve Ömer Lütfi Kültür Derneği projenin ortakları. Bu proje ile Obasya Ege Bölgesi’nden 20 ve Bulgaristan’dan 5 folklorik kadın kıyafetlerinden oluşmuş bir müze ile dijital bir folklor arşivine sahip olacak. Ayrıca halk oyunları eğitimi ve gösterileri için 600 metrekarelik bir çadır kurulacak. Obasya bugüne kadar 5 proje hazırlayıp beşinde de hibe desteğine hak kazandı. Önümüzdeki yıllarda da aynı konsepti koruyarak yeni hibe destekleri ile ulusal ve uluslararası tanınırlığın artıp örnek olması kooperatifin ana amacı olacak”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
PROFESÖR'DEN RAHATLATAN AÇIKLAMAÖnceki Haber

PROFESÖR'DEN RAHATLATAN AÇIKLAMA

ÖĞRENCİLERİN PROJESİNE ANLAMLI DESTEKSonraki Haber

ÖĞRENCİLERİN PROJESİNE ANLAMLI DESTEK

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!