Turgut Özal`ın Mezarı Açıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Turgut Özal`ın Mezarı Açıldı
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal\'ın İstanbul\'daki anıt mezarı açıldı.


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine açılan Anıt Mezar'da, Turgut Özal'ın naaşına ulaşıldı. Naaşın kısa sürede mezardan alınıp Adli Tıp Kurumu'na götürüleceği açıklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ve Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk ince, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarındaki çalışmalara katıldı. Çolakkadı ve İnce anıt mezardan ayrılışları sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Turan Çolakkadı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatını yerine getirdiklerini ifade etti. İlgili kurumlarla yapılan plan doğrultusunda işlemlerin yerine getirildiğini anlatan Çolakkadı, Özal'ın cenazesine ulaşıldığını açıkladı. Her şeyin planladığı gibi gittiğini aktaran Çolakkadı, Özal ailesini temsilen de çalışmaları bir avukatın takip ettiği bilgisini verdi. Çolakkadı, bundan sonraki aşamayı Adli Tıp Kurumu'nda yapılacak olan incelemeler oluşturduğunu belirtti.

Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce de Adli Tıp Kurumu ve Olay Yeri İnceleme ekiplerinin çalışmaları beraber yürüttüğünü aktardı. Naaşın Adli Tıp Kurumu'na götürüleceğini açıklayan İnce, örneklerle ilgili çalışmanın cenaze çıkarıldıktan sonra bir müddet daha devam edeceği bilgisini verdi. İnce, Cuma veya Cumartesi günü Adli Tıp Kurumu'ndaki işlemleri tamamlayarak cenazeyi aileye teslim etmeyi planladıklarını belirtti. İnce, analiz ve raporlama sürecinin ise en az iki ay süreceğini kaydetti.


CENAZENİN TAMAMI ADLİ TIP KURUMU'NA GÖTÜRÜLECEK

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararı doğrultusunda 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Topkapı'daki Anıt Mezarı açılmaya başlandı. Mezarlıktaki çalışmada, Özal'ın cenazesinin tamamı, ölüm nedeni konusunda inceleme yapacak Adli Tıp Kurumu'na götürülecek. Mezarlıkta, toksikolojik analiz için cenazenin konulduğu yerden ve toprağın altında yaklaşık 40 ila 60 santimetrelik bölümden de örnekler alınacak.

Turgut Özal'ın cenazesinin çıkarılması işleminde İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan'ın başkanlığında Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce ile bir adli antropolog, bir jeoloji mühendisi, kimya ihtisas dairesinden bir kişi, morg ihtisas dairesinden 3 kişi çalışıyor.

Mezarda ilk olarak üstteki anıt mezar kaldırılacak ve cenazeye inilecek. Mezarda yapılan çalışma sonucunda Turgut Özal'ın cenazesinin tamamı, temiz bir malzeme ile çinko kaplı bir tabuta yerleştirilecek. Kimya İhtisas Dairesi'nde yapılacak toksikolojik analiz için de mezarlıktan örnekler alınacak. Bu örnekler hem cenazenin konulduğu yerden hem toprağın altında yaklaşık 40 ila 60 santimetrelik bölümden hem de mezarın değişik yerlerinden alınacak. Cenaze ve örnekler, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kontrolünde Adli Tıp Kurumu'na götürülecek.

Adli Tıp Kurumu'nda, öncelikle DNA testi ve otopsi yapılacak. Daha sonra olgulardan alınan örnekler, laboratuvarlara götürülecek ve travmatik, patolojik bulgu olup olmadığı araştırılacak.

Adli Tıp Kurumu, cenazeden örnekleri aldıktan sonra cenazeyi, ailesine ve devlete en az 48 saat sonra teslim edecek. Bu süreyi belirleyen en önemli neden de DNA çalışması olacak.

Bu sürede Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın cenazesi, Adli Tıp Kurumu'nda herkesin girip çıkamayacağı bir yerde korunacak. O odaya girme yetkisi maksimum 5 kişide olacak.

Laboratuvarlarda başta uyutucu, uyuşturucu, insektisitler (böcek öldürücü), ağır metaller olmak üzere akla gelebilecek her maddeye bakılacak.

Bütün örnekler teker teker incelenecek, sonrasında Kimya, Morg ve Biyoloji ihtisas dairelerinin raporları ölüm nedenlerini raporlayan Birinci İhtisas Kurulu'na gönderilecek. Oradaki uzmanlarla bütün süreç göz önüne alınarak, rapor hazırlanacak. Adli Tıp Kurumu için vefatın üzerinden geçen 19 yıl, çok büyük bir dezajantaj oluşturuyor. Kurum, raporunda çalışmanın geçen zaman gibi kısıtlılıkları da ortaya koyarak, ne yaptığını, çıkan sonuçları, çıkıyorsa çıkma sebeplerini, çıkmıyorsa çıkmama sebeplerini bilimsel gerekçeden hiç ayrılmadan paylaşacak.

Sonuçlar iki aydan kısa sürede çıkmayacak. İki aydan sonrası için de uzamanın gerekçeleri belirtilecek. BUGÜN







  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sarıgöl TARİŞ Kooperatifi 5 Yıldır Birinci Önceki Haber

Sarıgöl TARİŞ Kooperatifi 5 Yıldır Birin...

 CHP`li Bayramoğlu`nun Zam Tepkisi Sonraki Haber

CHP`li Bayramoğlu`nun Zam Tepkisi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!