Suriye Tezkeresi TBMM`den Geçti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Suriye Tezkeresi TBMM`den Geçti
TBMM Genel Kurulunda yapılan oylama ile sınır ötesi tezkere kabul edildi.

Hükümete Suriye'ye sınır ötesi operasyon izni veren Başbakanlık tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda 320 oyla kabul edildi. Tezkereye 129 ret oyu çıktı.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tezkere görüşmeleri sonrası "Ülkemiz için hayırlı olsun" derken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, "Türkiye'nin mesajı her halükarda alınmıştır" yorumunda bulundu.

İLK YORUMLAR


Milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi konusunda hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören tezkereyi değerlendirdi. Tezkereye AK Parti ve MHP destek verirken, CHP ve BDP ise ‘hayır’ oyu kullandı.

Türkiye’nin silahlı mülteci kabul ettiğini söyleyen CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, bunların Suriye’ye gidiş gelişlerine göz yumulduğunun herkes tarafından bilindiği ifade etti. Öner, “Suriye’nin özür dilediği ortada. Olayı soruşturuyoruz diyorlar ama bizimkiler bunu bir saldırı olarak kabul etmiş durumdalar. Bizim dışımızda Suriye’nin diğer komşularında da böyle hedef sapmalar olduğu görüldü. Ancak onların hiçbiri Suriye ile savaş konumuna getirilmedi. Bizim hükümetimizin basiretsiz yönetimi bugünkü aşamaya gelinmesidir” diye konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır ise, “Burada Türkiye’nin caydırıcı mesaj vermesi, müdemiyet çerçevesinde elini göstermesi önemli. Umarım Suriye rejimi doğru bir fotoğrafı çıkaracaktır. Katliamdan ve Türkiye’ye olan saldırılardan vazgeçecektir” dedi.

CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, savaşa karşı oldukları için CHP olarak tezkereye hayır oyu verdiklerini söyledi. Loğoğlu, “Türkiye’nin Suriye ile bir savaşa gitmesini istemiyoruz. Bölgenin savaşa ihtiyaç yoktur. İki komşu ülkenin savaşması bölge halkına zarar verecektir” dedi. Suriye’den havan topu düşmesinin ardından Türkiye’nin karşılık vermesini nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruya ise Loğoğlu, “Demek ki orada bir etki tepki düzeni zaten kurulmuş ama bu tezkere iki ülkeyi daha ileri noktada çatışmaya götürecekse bunun ayrıca düşünülmesi gerekir” yanıtını verdi. Loğoğlu, askerin karşılık vermesini ise doğru bulduğunu sözlerine ekledi.
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri de, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Bu tezkere Türkiye Cumhuriyeti’nin meşru müdafaasını sağlayabilmek amacıyla geçmiştir. Kelimenin tam anlamıyla söylüyorum son zamanlarda Türkiye Cumhuriyeti örselenen, hırpalanan ve sürekli bir biçimde dışarıdan Türkiye’ye yönelik tehditlerin, şantajların yapıldığı konumla karşı karşıya kalmıştır. Yani 9 yurttaşımız İsrail tarafından gemide öldürüldü. Askerimizin başına çuval geçirilmiştir. Bu da yetmemiş gibi arkasından uçağımız düşürülmüştür. Bunun üzerinde de tekrar müteaddit defalar Suriye tarafından şu veya bu biçimde sınırlarımız içine müdahale edilmiştir. Tezkere bu müdahalenin engellenebilmesi amacına yöneliktir. Yoksa Suriye ile savaş anlamına gelmiyor. Suriye’nin Türkiye’ye yönelik tehditlerini bir yerine iki defa düşünmesi için çıkarılmış bir tezkeredir. Biz buna bu yönüyle kabul oyu verdik, Türkiye hiçbir şart altında Suriye ile savaşamaz.”

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ise, “Burada alınan bir savaş kararı değil, asla böyle düşünmüyorum. Bu sadece kamuoyunu tatmin etmeye yönelik bir karar olarak değerlendiriyorum. Bu tamamen iç kamuoyuna yönelik ve iktidarın sanki çok kararlı bir iktidar varmış gibi hemen tepki gösteren bir iktidar olarak kamuoyuna yansıtılmaya çalışılan bir oyun olarak değerlendiriyorum” dedi. İHA





  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
 Ödüllü Kitap Okuma Kampanyası Önceki Haber

Ödüllü Kitap Okuma Kampanyası

 A Takımı Belli OlduSonraki Haber

A Takımı Belli Oldu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!