Mısır Seçimini Yaptı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mısır Seçimini Yaptı
Mısır\'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu, geçerli oyların yüzde 51,73\'ünü alan Muhammed Mursi\'nin kazandığı bildirildi.

Mısır'da 30 yıllık Mübarek rejiminin ardından yapılan ilk demokratik ve şeffaf cumhurbaşkanlığı seçimini Hürriyet ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi'nin kazandığı bildirildi.


Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu Başkanı Faruk Sultan, toplam 25 milyon 577 bin 511 oyun geçerli olduğu seçime katılım oranın yüzde 51,85 olarak gerçekleştiğini söyledi.
Sultan, Muhammed Mursi'nin geçerli oyların yüzde 51,73'ünü alarak cumhurbaşkanı olduğunu açıkladı.
Eski rejimin son başbakanı Ahmet Şefik ise yüzde 48,27 oranında oy alabildi.

Mısır'ın ilk sivil cumhurbaşkanı
Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimini Hürriyet ve Adalet Partisi adayı Muhammed Mursi'nin kazanması, ülke tarihinde birçok ilkleri de beraberinde getirdi.
Mısır'da krallığın yıkılmasının ardından cumhurbaşkanlığı koltuğuna sırasıyla oturan Muhammed Necip, Cemal Abdülnasır, Enver Sedat ve Hüsnü Mübarek, askeri kariyerlerinden cumhurbaşkanlığına geçiş yaparken, Muhammed Mursi ise mühendislik alanında akademik kariyere sahip.
Öte yandan, Mursi 5 bin yıllık Mısır tarihinde demokratik ve şeffaf seçimler sonucu ilk kez cumhurbaşkanlığını kazanan kişi oldu. 1928 yılında kurulan Müslüman Kardeşler de ilk defa iktidara geldi.
Tahrir Meydanı'nda toplanan binlerce kişi Mursi'nin zaferini kutlarken, seçimi kaybeden Ahmet Şefik'in sonucu evinde öğrendiği bildirildi.

Mursi: Barış için geldik

Mısır devlet televizyonundan halka hitap eden Mursi, ''Bizler savaş için gelmedik barış için geldik. Mısır'ın tüm uluslararası anlaşmalarına saygılıyız'' dedi.
Mursi şöyle devam etti:
''Sizin önünüzde başkanınız olarak duruyorum halbuki sizin en hayırlınız ben değilim. Allah'ın muvaffakıyeti ve şehitlerin temiz kanları olmasaydı biz burada olmazdık.''

Mursi'nin yetkileri tartışılıyor

Seçimlerden Mursi'nin zaferle çıkmasının ardından yönetimin ne zaman Mursi'ye devredileceği ve yeni cumhurbaşkanının yetkileri tartışma konusu olurken, Anayasa Uzmanı Atıf el-Benna, Mursi'nin cumhurbaşkanlığı yemininin hemen ardından askeri bir izne gerek duymaksızın tüm yetkiyi elinde bulunduracağını belirtti.

Erdoğan, Mursi'yi tebrik etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Hürriyet ve Adalet Partisi adayı Muhammed Mursi'yi telefonla arayarak tebrik etti.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Mursi'nin cumhurbaşkanı seçilmesinden memnuniyet duymaktayız" denildi.

Ban Ki-mun, Mursi'yi tebrik etti

Bu arada BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır cumhurbaşkanlığına seçilen Mursi'yi tebrik etti.

Obama, Mursi'yi aradı

öte yandan ABD Başkanı Barack Obama,  Mursi'yi telefonla arayarak, kutladı.
Obama  ayrıca seçimi kaybeden Ahmet Şefik'i de arayarak, başarılı seçim kampanyasından dolayı kutladı. AA




  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
UKM Çalışmaları Başladı...Önceki Haber

UKM Çalışmaları Başladı...

 Kamyon Motosiklete Çarptı: 2 Yaralı Sonraki Haber

Kamyon Motosiklete Çarptı: 2 Yaralı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!