“MANİSA’NIN TANITIMINA SAHİP ÇIKMALIYIZ”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“MANİSA’NIN TANITIMINA SAHİP ÇIKMALIYIZ”
Radyo HİRAŞ’ın ilgiyle takip edilen ‘Manisa’da Yaşam’ programının bu haftaki konuğu ‘Siddah’ adlı filminin çekimini Manisa’da yapan genç yönetmen Funda Tırpan oldu.

Haber: Nezih VAROL

HİRAŞ Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Emin Uygur’un Radyo HİRAŞ için hazırlayıp sunduğu, program ortağı Manisa Birlik Başkanı Mustafa Pala’nın yorumlarıyla renk kattığı ‘Manisa’da Yaşam’ programı yeni yayın döneminin ikinci buluşmasında Oyuncu-Yönetmen-Senarist ve Yapımcı Funda Tırpan’ı ağırladı. Ünlü Yönetmen Osman Sav’la da uzun süre çalışan Funda Tırpan, ilk film çekimi için neden Manisa’yı tercih ettiğinden çekim sürecinde yaşadığı zorluklara kadar her şeyi büyük bir samimiyetle Radyo HİRAŞ dinleyicilerine anlattı. Manisa gündemine dair pek çok konunun da değerlendirildiği programa başlamadan önce Mustafa Pala’ nın Posta Manisa Gazetesi için yazdığı köşe yazısı okundu. Pala’ nın yazısının başlığı ise ‘Girişimci Kadınlar’ oldu.


3 

GİRİŞİMCİ KADINLAR

Çok değil on yıl önce, DİSK Genel Başkanı bir kadın olacak deselerdi sanırım kimse inanmazdı. Sayın Arzu Çerkezoğlu DİSK Genel Başkanı oldu. Yıllar önce benimde yönetiminde olduğum Kısa adı Köy-Koop. olan Köy Kalkınma ve Tarımsal Amaçlı Kooperatif Birlikleri Merkez Birlği’nin başkanı kadın olacak deselerdi ben bile inanmazdım. Sayın Neptün Soyer Köy-Koop. genel başkanı oldu. Kadınlar toplum yaşamına etkin biçimde katılıyorlar ve başarılar sergiliyorlar. CHP İl Başkanı Sayın Canan Kaftancıoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin kazanılmasında büyük payı olduğu söyleniyor. Kadınların toplum yaşamına katılması, STK’larda, siyasette, yerel yönetimlerde, merkezi yönetimde, kamuda görev yüklenmesi, cumhuriyetin demokrasi ile taçlandırılmasını kolaylaştıracaktır... Ben, Atatürk’ün kadınlarımıza kadınlarımızın da Atatürk’e gösterdiği, ilgiyi sevgiyi ve saygıyı bir başka ülkede ve bir başka toplumda görmedim.  Kadınlarımızın Atatürk’e duyduğu ilginin güvenin sevginin giderek çoğaldığını bu nedenle de ülkemin geleceğini aydınlık olduğunu görüyorum... Atatürk’ün kadına verdiği önemi görünce Atatürk için günümüzün tanımlamasıyla feminist dememek elde değil.  Mustafa Kemal Atatürk, kadına hakları verilmeden batılılaşmanın ve çağdaşlaşmanın olamayacağını biliyordu. Atatürk olmasaydı, kadınlar çoğunu henüz etkin biçimde kullanamadıkları haklarının hiç birini alamazlardı.  Hiçbir ülkede, hiçbir lider, kadın haklarını bu kadar önemsememiş bu önemli konuya bu kadar duyarlılık ve özen göstermemiş, kadın haklarının verilmesini öncelikli görev olarak görmemiştir.  Atatürk var diye ulus olarak çok şanslıyız diyebiliriz ama kadınlarımız daha şanslı demekten kendimi alamıyorum... Sinema alanında da iyi kadın oyuncularımız olduğu kadar, film yönetmenliğine, film yapımcılığına, senaryo yazarlığına yönelen kadınlarımız da var. Bu kadınlarımızdan birisi yaşamını Manisa’da sürdüren ve senaryosunu yazdığı, yönetmenliğini yaptığı baş başrolünü oynadığı Siddah filmi, 20 Eylül 2019 tarihinde 33 ilde gösterime giriyor. Siddah Filmin bugün akşam, Manisa 45 AVM’de filmin tüm kadrosuyla birlikte izleyeceğiz... Tamamı Manisa’da Manisalı oyuncularla çekilen “Siddah’ın devamını çekmeyi düşünüyorum” diyor filmin yönetmeni, Funda Tırpan.  Funda Tırpan ve arkadaşlarını cesaretleri nedeniyle gönülden kutluyorum. Manisalılar olarak Bize düşün görev kentimizin girişimcilerini gençlerini desteklemektir... Kooperatifler kuran, ticarette öne çıkan, güzel sanatlara yönelen tüm girişimci kadınları gönülden kutluyorum…


4 

SİDDAH

Mustafa Pala yazısının okunmasının ardından Manisa’da çekimleri süren ‘Siddah’ adlı film çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Pala şunları söyledi: “Tamamı Manisa’da Manisalı oyuncularla çekilen ‘Büyünün Laneti Merid’ Funda Tırpan’ın ilk filmi. Ancak filmin adı daha sonra ‘Siddah’ olarak değiştirildi. Funda Tırpan umut veren, filminin ikincisini üçüncüsünü çekmeyi planlayan genç bir yönetmen. Filmin senaryosunu kendisi yazmış, Manisalı gençlerle birlikte kendisi de oynuyor. Ben filmin ilgi göreceğine inanıyorum ve başarılar diliyorum. Filmin devamının geleceğini düşünenlerdenim. Manisalılar olarak aidiyet duygusuyla dayanışma yaparak kentimizde yeni filmlerin çekilmesinin yolunu açmalıyız. Ben Mustafa Pala olarak elimden geleni yapıyorum. ‘Manisa Tarzanı’ filminin yapılmasını sağladım, Osmaniye’de çekimi planlanan ‘Adem’in Trenleri’ filminin Manisa’da çekilmesini sağladım. ‘Siddah’ filminin OBASYA’da çekilmesini de isterdim, eğer filmin ikincisi çekilecek olursa OBASYA’da çekilmesi için gereken desteği veririm. Siddah, cinler tarafından lanetlenen dört gencin hikayesini konu ediyor. Funda Tırpan’ın yönetmen koltuğunda oturduğu filmin oyuncu kadrosunda Gizem Portakal, Beyza Şahin, Batın Tümen gibi isimler yer alıyor. Evet, uzun söze gerek yok. Funda Tırpan bugün stüdyo konuğumuz”.

“HEM GİRİŞİMCİ HEM ÜRETKEN”

Program yapımcısı Rıfat Emin Uygur, “Kadınlar hem girişimci, hem üretken olmalı. Üretken kadınlara bir o kadar daha önem veriyoruz” diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Yeri ve zamanı gelmişken son yıllarda iyice artan kadına yönelik şiddetle ilgili şunu söylemek isterim; Kadına kalkan eller kırılmalı, onlara en ağır cezalar verilmeli. Bu sözümün arkasında olduğumu belirtiyor ve konuğumuzla ilgili bilgi vermek istiyorum. Funda Tırpan da hem girişimci, hem üretken değerli bir insan, kendisi çok marifetli, Oyuncu-Yönetmen-Senarist ve Yapımcı. Ünlü Yönetmen Osman Sav’la çalışmış, deneyim sahibi olmuş ve İlk filmini Manisa’da, bizim şehrimizde çekmeyi tercih etmiş, bizim için ayrıca önemli bir yönetmen. Filmi ‘Siddah’ 33 şehirde gösterime başladı. Manisa’da 45 Park AVM’de de gösterime girdi. Ben Manisalıları göreve davet ediyorum, bu filmi izlemelerini istiyorum. Karadeniz’de, Doğu ve Güneyduğu’da onlarca film ve dizi çekildi, hepsi de izlendi ve o bölgelerin tanıtımı için çok faydalı oldu. Artık Ege’nin yıldızı Manisa’da da çok sayıda film ve dizi çekilmeli, Funda Tırpan gibi yapımcılara destek olunmalı. Ege’nin Yıldızı Manisa diyoruz, Şehzadeler Şehri Manisa diyoruz, ama şehrimizin tanıtımına yeterince destek olmuyoruz, katkı vermiyoruz. Manisa’da çekilen bir filme neden destek verilmesin? Bunun kime faydası var? Ben Manisa’daki belediyeleri, ilgili kurum ve kuruluşları, iş dünyasını bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum”.


7 

BÜYÜK ŞAŞKINLIK YAŞADI

Oyuncu-Yönetmen-Senarist ve Yapımcı Funda Tırpan Manisa’da pek çok akrabasının bulunduğunu, bir zamanlar Manisaspor forması giyen kardeşinin de fanatik Manisa hayranı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Manisa’yı seviyorum, Manisalıları seviyorum, doğası, köyleri, yaşamı ile ilgi çeken bir şehir, o nedenle Manisa’yı tercih ettim, kardeşim de çok istedi. Son dönemde çok fazla dram ve aşk içerikli film yapıldı, bu nedenle olmayanı, az olanı seçtim, korku filmi çekmek istedim. Bu ilk filmim olduğu için tanıtımı amaçladım. Tabi ikinci filmde ekonomiyi ön plana çıkaracağım, çünkü kadroda daha profesyonel isimler yer alacak. Bunun için ekonomik bir güce ihtiyaç duyacağım. Siddah’ı çekerken bazı güçlüklerle karşılaştık. Köyde çekim yapmamız gerekiyordu, ama karşı çıkanlar oldu. Bu bizi çok şaşırttı ve biraz da üzdü, öyle böyle filmi tamamladık. Yeni film için Mustafa Pala gibi değerli isimler büyük gayret gösteriyor, çok teşekkür ediyorum, böyle güçlü destekler artarak devam ederse ikinci filmi de Manisa’da çekebiliriz. Oyuncuları Manisa’dan seçeceğiz ve seçimlerde hiç bir ücret almayacağız. Oyuncu kadrosuna alınanlara 3 bin liranın altına düşmeyen ücretler vereceğiz”.

GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

Program yapımcısı Rıfat Emin Uygur Manisa gündemini de değerlendirdi. Tartışma konusu olan üzüm alım fiyatlarını yorumlayan Uygur, Bakan’ın verdiği sözü tutması gerektiğini ve çiftçiye hakkı olanın verilmesi gerektiğini söyledi. Uygur, “Bildiğiniz gibi CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, ‘Üzüm 10 liranın altına düşerse devlet alacak’ diyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi eleştirmişti. AK Parti İl Başkanı Berk Mersinli de Bakan’ı destekleyen bir açıklama yapmış. Çiftçi ise ‘Üzümüm 10 liranın altında alınıyor’ diyor. O halde devlet üzümü 10 liradan almalı, çiftçi mağdur edilmemeli” dedi. Uygur, sık sık görüştüğü Emniyet İl Müdürü Fevzi Bilgiç’in görev değişikliğine de değinerek şunları söyledi: “Sayın Fevzi Bilgiç ile ailece görüşüyorduk, çok iyi bir dosttumdur kendisi, başarılı bir insandı, ayrılışını biraz buruk karşıladım. Ama bu görevde bulunanların hep bir süresi var, dolunca yeni göreve gitmek zorundalar. Başarılarının devamın diliyorum”. Uygur, yeni eğitim ve öğretim döneminin başladığını da belirterek tüm öğrencilere, öğretmenlere ve idarecilere başarılar diledi.

 

Gündeme dair ne varsa konuşulan bir ‘Manisa’da Yaşam’ programı daha Rıfat Emin Uygur’un birlik ve beraberlik mesajıyla son buldu. Uygur, “Bu bayrak bu memlekette dalgalandığı sürece biz doğruları konuşmaya devam edeceğiz, hayırlı Cumalar diliyorum” dedi.

 

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Salihli Belediyespor’da hedef galibiyetÖnceki Haber

Salihli Belediyespor’da hedef galibiyet

Manisa’da servis şoförleri bilgilendirildiSonraki Haber

Manisa’da servis şoförleri bilgilendiril...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!