“DEPREME HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“DEPREME HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”
Radyo HİRAŞ’ın ilgiyle takip edilen ‘Manisa’da Yaşam’ programında Rıfat Emin Uygur ve Mustafa Pala gündeme dair konuları değerlendirdi, deprem öncesi yapılması gerekenleri anlattı.

Haber: Nezih VAROL

HİRAŞ Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Emin Uygur’un Radyo HİRAŞ için hazırlayıp sunduğu, program ortağı Manisa Birlik Başkanı Mustafa Pala’nın yorumlarıyla renk kattığı ‘Manisa’da Yaşam’ programında yine gündemi belirleyen olaylar değerlendirildi. Uygur ve Pala belirli aralıklarla varlığını hissettiren, endişe ve kaygı düzeyini yükselten deprem için ciddi bir hazırlık yapılmasını istedi. Genel siyasete ve yerel etkinliklere de değinen Uygur toplum olarak birlik ve beraberliğin korunması gerektiğini hatırlattı.

“DEPREM UNUTMAYA GELMEZ”

Program yapımcısı Rıfat Emin Uygur geçtiğimiz gün İstanbul’da 5.8 şiddetinde meydana gelen deprem ve sonrasında yaşanan kargaşayla ilgili değerlendirmede bulundu. Uygur şunları söyledi: “Önceki gün yaşanan deprem 5.8 şiddetinde olduğundan kötü sonuçlar yaşamadığımız için mutluyum. Allah kötüsünden esirgesin diyorum ama depremin değil de binaların bize zarar verdiğini de unutmayalım. Evrene ne gönderirsek o geri dönüyor. Herkes çıkıyor ihtimal üzerinden İstanbul’da yaşanacak deprem hakkında konuşuyor. O kadar yerli yersiz konuşuluyor ki, deprem de yüzünü gösteriyor. Oysa herkesin bildiği bir gerçek var, o da depremin ne zaman olacağının bilinemeyeceği, en azından bugünkü imkanlarla depremin olacağının bilinme imkanı yok. Ancak depreme karşı önlem almamız vebazı hazırlıklar içinde olmamız gerektiğini hepimiz bilmeliyiz. Öncelikle deprem anında ve sonrasında insanların bir araya geleceği toplanma yerleri olmalı. Binalar deprem yönetmeliğine göre yapılmalı. Bugün bakıyoruz binaların sığınakları bile ya depoya ya da dükkana çevrilmiş. Gerekli güvenlik donanımları neredeyse hiç yok. Biz toplum olarak deprem olunca depremi konuşuyoruz, üzerinden 15 gün geçince her şeyi unutuyoruz. Bakın İstanbul’da deprem oluyor, tüm Türkiye’de hayat duruyor. Bütün telefonlar kilitleniyor. Reklamlarda dünyayı kuşatan telefonlar 5.8 şiddetindeki depreme dayanamadı, kitlendi, kimse kimseye ulaşamadı”.

DEPREM ÇANTASI

Yaşanan depreminin ardından deprem çantasının öneminin daha iyi anlaşıldığını söyleyen program yapımcısı Rıfat Emin Uygur konuşmasını şöyle sürdürdü: “Depremde akıllara ilk gelen deprem çantası oldu. Gelecek bir afet öncesinde tedbirli olabilmek adına kolay ve pratik çanta hazırlanmalı. Bu tip durumlar için afet çantasının içinde olması gerekenleri doğru belirleyip kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemli. Uzmanlar da deprem konusunda çantaların önceden hazırlanması gerektiği uyarısında bulundu. Çanta sorumlu olduğunuz bebekler, yaşlılar, engelliler, varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları içermeli. Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. İşte onun için ‘Afet ve Acil Durum Çantası’ sadece evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olmalıdır. İçinde bulunan yiyecek ve içecekleri düzenli olarak kontrol edip bozulmadan nasıl saklamanız gerektiğini öğrenin. Çantada yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı gıdalar, her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu, önemli belge fotokopileri, kimlik kartları, tapu, sigorta, ruhsat belgeleri, Zorunlu Deprem Poliçesi, pasaport, banka cüzdanı, giyecekler, iç çamaşırı, çorap, yağmurluk, iklime uygun giysiler, hijyen malzemeleri, sabun ve dezenfektanlar, diş fırçası ve macunu, ıslak mendil, tuvalet kâğıdı, ilk yardım çantası, uyku tulumu veya battaniye, çakı, düdük, küçük makas, kâğıt, kalem bulunmalı.


screenshot_2 

“BELEDİYELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

Rıfat Emin Uygur’un uyarısı üzerine düşüncelerini ifade eden Mustafa Pala da belediyelerin her eve birer deprem çantası dağıtabileceğini söyledi. Pala şu açıklamada bulundu: “Marmara ve Ege gibi öncelikli deprem bölgelerinde hizmet veren il ve ilçe belediyelerinin yetkilileri bu deprem çantalarından dağıtabilir. Neler yapıp neler dağıtıyorlar, oysa böyle gerekli bir çantayı dağıtsalar onlar için de daha etkili olur. Zor bir iş değil, bir çanta ve içinde gerekli malzemeler, o kadar, vatandaşlar çok memnun olur ve unutulmasın her bir çanta bir çok hayat kurtarır”. Pala’nın önerisi üzerine Uygur da şu açıklamada bulundu: “Sayın Valimiz öncülüğünde böyle bir çalışma yapılabilir, Valimiz tüm yetkilileri bir araya getirebilir, herkes taşın altına elini koyar, çok sayıda hayırsever vatandaşımız var, onlar da destek olur, böyle bir hizmete katkı sunmak isterler”.

MANİSA TSO’DAN ANLAMLI ÖDÜL

Program yapımcısı Rıfat Emin Uygur Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından meclis üyeliği görevi yapanlara Hizmet Şeref Plaketi takdim edildiğini söyledi. Uygur plaket töreninde yaşananları şöyle anlattı; “Düzenlenen törene AK Parti Manisa Milletvekili Tamer Akkal, Meclis Üyeleri, 2005-2018 yılları arasında meclis üyeliği yapanlar ve iş dünyasının seçkin temsilcileri katıldı. Toplantının başında geçmiş dönemlerde meclis üyeliği yapmış ve hakkın rahmetine kavuşmuş isimler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. İnsanlar yaşarken anılmalı mantığı ile hareket ederek böyle bir takdimde bulunan yöneticileri kutluyorum. Ben de ödüle layık görüldüm. Çok teşekür ediyorum. O gün hep birlikte olmanın mutluluğunu yaşadık”.

“BAŞARILI ÇALIŞMALAR YAPTI”

Program yapımcısı Rıfat Emin Uygur görev yeri değişen Manisa İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç için de “Sayın Fevzi Bilgiç ile ailece görüşüyorduk, çok iyi bir dosttumdur kendisi, başarılı bir insandı, ayrılışını biraz buruk karşıladım. Ama bu görevde bulunanların hep bir süresi var, dolunca yeni göreve gitmek zorundalar. Kendisi Ankara’ya tayin olsa da görev yerinin İzmir olacağını öğrendim. Ayrıca Manisa’da yaşamaya devam edeceğini de öğrendim. Bu da bizleri mutlu etti. Başarılarının devamın diliyorum”.

ROTARYANLAR OTİSTİK ÇOCUKLARI AĞIRLAYACAK

Mustafa Pala Manisa Rotary Kulübü üyelerinin Pazar günü OBASYA’da otistik çocuk ve gençleri ağırlayacağını duyurdu. Kulüp üyelerinin aileleri ile katılacağı etkinlikte çocuk ve gençlerle değişik faaliyetlerde bulunacağını belirten Pala, “Hep birlikte oyunlar oynayıp piknik yapacaklar, çok güzel bir gün olacak, OBASYA herkese açık, güzel bir restoranımız var, gezecek yerlerimiz var, doğa ile içiçe olmak isteyen herkes gelebilir” dedi.  

 

Gündeme dair ne varsa konuşulan bir ‘Manisa’da Yaşam’ programı daha Rıfat Emin Uygur’un birlik ve beraberlik mesajıyla son buldu.

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Soma’da okul kantinlerine denetimÖnceki Haber

Soma’da okul kantinlerine denetim

Sağlık çalışanlarından aşure hayrıSonraki Haber

Sağlık çalışanlarından aşure hayrı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!