8 EYLÜL KUTLU OLSUN

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
8 EYLÜL KUTLU OLSUN
8 Eylül Manisa’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 97’nci yılı nedeniyle başta Manisa Valisi Ahmet Deniz olmak üzere protokol üyeleri birer kutlama mesaj yayınladı.

Haber Merkezi

MANİSA VALİSİ AHMET DENİZ: Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde her türlü yokluk, kıtlık ve imkânsızlık içerisinde Aziz Milletimizin vatan topraklarında, bağımsız ve hür yaşama sevdası ile 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yakılan meşale ile başlattığı Kurtuluş Savaşı 30 Ağustos 1922’de büyük zafer ile sonuçlandı. Bizim vatanımızda, bizim insanımıza her türlü vahşeti yaparak, topraklarımızda nasıl daha fazla kalabileceklerini hesaplayan bedbahtlar, Türk askerinden İzmir’e doğru kaçarken güzel Manisa’mızı ateşe vermiş, gelecek nesillerimize bırakacağımız pek çok tarihi değerimizi yakmışlardır. Kutlu zaferin ardından, küllerinden yeniden doğan milletimiz birlik ve beraberlik içinde ülkesini ve Cumhuriyetini yüceltmek ve güçlendirmek için çok çalışarak bugünlere gelmiştir. Çalışkan ve fedakâr Manisalılar da üretkenlikleri ile yaşadıkları şehri tarımı, sanayisi ve ekonomisi ile ülkesinin lokomotif illerinden biri yapmıştır. Manisa için özel önem ve değer taşıyan, milletimizin vatan ve bağımsızlığı uğrunda gösterdiği kahramanlığın 97’nci yıldönümünün gururunu yaşadığımız bugünlerde, başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi de şükranla anıyorum.

MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI CENGİZ ERGÜN: Mondros Mütarekesi ile birlikte işgalciler, yurdumuzun dört bir yanına asker çıkararak vatanımızı işgal etmiş, milletimizin namusuna, ekmeğine ve vatanına göz dikmiştir. İşte bu ahval ve şerait içerisinde büyük Türk milletinin yeniden dirilişini ve ayağa kalkışını sağlayan bir güneş, 19 Mayıs 1919’da Samsun’da doğmuştur. 26 Mayıs 1919 yılında işgalci Yunan askerinin şehrimize girmesiyle başlayan esaret, zulüm ve işkence, Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ve kahraman Türk ordusunun 30 Ağustos büyük zaferinin ardından yönünü batıya çevirmesiyle 8 Eylül 1922’de son bulmuştur. Düşman Manisa’yı Türk birliklerine terk ederken, ortaya çıkan durum vahimdi. Manisa tamamen yanmış, bir enkaz şehir haline gelmişti. Tüm maddi varlığı yok edilen Manisa'da binlerce ev, yüzlerce dükkan, pek çok cami, han ve hamam yakılıp yıkılmıştı. İnsan kaybı da çok büyüktü. Acıyla zulümle ve gözyaşıyla sulanan, düşman tarafından yakıp yıkılarak harabeye çevrilen güzel Manisa’mız, büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Cumhuriyet’in ilanından sonra küllerinden doğan anka kuşu misali şahlanmış ve bugünlere gelmiştir. Bizlere düşen görev, atalarımızdan miras kalan bu güzel vatanı cennete çevirmek ve gelecek nesillere en güzel şekilde bırakmaktır. Bu duygularla Manisa’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 97’nci yılını kutluyor; başta büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman atalarımızı ve aziz şehitlerimizi saygı, rahmet ve özlemle anıyorum.

AK PARTİ MANİSA MİLLETVEKİLİ MEHMET ALİ ÖZKAN: Esaret altında yaşamayı kabul etmeyen Türk milleti sahip olduğu manevi güç ve eşine az rastlanır bir kahramanlık sergileyerek dönemin tüm olumsuz şartlarına rağmen düşmanı defetmiş ve Manisa’yı özgürlüğüne kavuşturmuştur. 30 Ağustos 1922 tarihinde Büyük Taarruz ile İzmir’e doğru kaçmaya başlayan düşman askerleri kaçarken evleri ateşe vermiş, insanlarımızı katletmiştir. O dönemde Manisa’nın en eski kütüphanesi olan Nişancı Paşa Kütüphanesi’nde bulunan eserlerden bir tanesi bile kurtarılamamıştır. Yunan Ordusu ve yerli işbirlikçileri, Türk Ordusu’nun Manisa’ya yaklaşması üzerine şehrimizin yüzde 85’ini yakıp yıkmıştır. İlk olarak Demirci ilçemiz kurtarıldığında, bu gelişme tüm şehrimize ve ülkemize moral kaynağı olmuştur. Afyon ve Uşak’tan gelen Korgeneral Fahrettin Altay Paşa komutasındaki Süvari Kolordusu’na bağlı süvari birlikleri hiç durmadan İzmir’e doğru ilerleyişini devam ettirmiştir. Tümgeneral Mürsel Bakü Paşa komutasındaki Süvari Tümeni ise, Kula, Salihli ve Turgutlu’yu işgalden kurtardıktan sonra 8 Eylül 1922 günü Manisa’mıza ulaşmıştır. Düşman güçleri, milletimizin birlik ve beraberliği sayesinde bir daha ayak basamayacakları şekilde topraklarımızdan def edilmiştir. Bu cennet vatanda özgürce yaşamamızı sağlayan kahraman ecdadımıza şükran borçluyuz. Allah birliğimizi, beraberliğimizi daim kılsın, bu acıları bir daha milletimize yaşatmasın. Bu vesileyle; Manisa’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. seneyi devriyesini kutlar, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimize Yüce Allah'tan rahmet dilerim.

MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ VE MANİSA MİLLETVEKİLİ ERKAN AKÇAY: Dün Hüsnüyadisi taşeron olarak kullanan Türk düşmanları bugün de FETÖ ve PKK terör örgütünü kullanarak milletimizin birliğine, bütünlüğüne yönelik saldırılarına devam etmektedirler. Hüsnüyadis zihniyetine sahip olan vatan hainleri bilmelidirler ki; birlik ve beraberliğini her şeyin üzerinde tutan Türk Milleti bu topraklarda ebediyen var olacaktır. Vatan bölünmeyecek; ezan dinmeyecek; bayrak inmeyecektir. Yunan işgalinden önce Manisa’daki Müslüman nüfusu 45 binin üzerinde iken Manisa’nın kurtuluşundan sonra 15 binin altına düşmüştür. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasıyla Anadolu’nun dört bir tarafı işgal edilmiştir. 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal eden Yunanlılar 26 Mayıs 1919 tarihinde Şehzadeler şehri Manisa’yı işgal etmiştir. Yunan dostu olan ve daha sonra Hüsniyadis diye anılan Manisa Mutasarrıfı Hüsnü bildiri yayınlayarak Yunanlılara direniş yapılmamasını istemiştir. Hüsnüyadis, vatansever Manisalıları sindirmiş ve 17 nci Kolordunun cephane deposu olan Manisa’yı tek kurşun atılmadan Yunanlılara teslim etmiştir. Savunmasız Manisalılardan 3500 kişi yakılmak suretiyle, 855 kişi de kurşunlanarak katledilmiştir. Yunan işgalinden önce 45 binin üzerinde olan Manisa’daki Müslüman nüfus,  Manisa’nın kurtuluşundan sonra 15 binin altına düşmüştür. Hüsnüyadis zihniyetine sahip olan vatan hainleri bilmelidirler ki; Bilge Han’ın “Ey Türk! Üstte gök çökmedikçe, altta yer delinmedikçe senin ilini ve töreni kim bozabilir” sözü, tarihimizden miras “devlet-ebed-müddet” ilkesi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” sözü sadece hüsnüniyet dilekleri değildir. Aynı zamanda binlerce yıllık tarih tecrübesinin ve sarsılmaz irademizin ifadeleridir. Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97 nci yıldönümünde başta Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve O'nun silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyor, bütün hemşerilerimizin kurtuluş gününü kutluyorum.

YUNUSEMRE BELEDİYE BAŞKANI DR. MEHMET ÇERÇİ: Manisa’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 97. yıldönümünü kutlu olsun. Türk Milleti tarihin hiçbir döneminde esarete boyun eğmemiştir. Türk Milletinin bağımsızlığı için verdiği mücadelenin en somut örneklerinden biri Manisa’da yaşanmıştır. 30 Ağustos Büyük Zaferle başlayan işgalci orduların çekilme süreci, Manisa ve ilçelerinde de birçok acıya sahne olmuş, ancak memleket düşman işgalinden kurtarılmıştır. 8 Eylül’de Yunan ordularından tamamen temizlenen Manisa, günümüze geldiğimizde Türkiye’nin önemli bir ili olmuştur. Gerek tarımı gerekse sanayisiyle ülke ekonomisine önemli katkılar sunan Manisa, o günlerin acısını unutmadan yoluna devam etmektedir. Türk Milleti, söz konusu bağımsızlığı ve vatan bütünlüğü olduğu zaman gözünü karartarak düşmanına aman vermemeyi her zaman bilmiştir. Böylesine vatanına ve bayrağına sahip çıkan bir milletin mensubu olmakla ne kadar övünsek azdır. Bu duygu ve düşüncelerle; aziz vatanımızın kurtuluşu için canları pahasına kahramanca mücadele veren başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal eden tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve şükranla yâd ediyor; tüm hemşehrilerimizin 8 Eylül Kurtuluş Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum.

ŞEHZADELER BELEDİYE BAŞKANI ÖMER FARUK ÇELİK: 8 Eylül 1922’deki kurtuluşumuza sevinmeliyiz ama 25 Mayıs 1919’da gerçekleşen işgali de unutmamalıyız. 30 Ağustos 1071’de başlayan ve üç kıtaya ulaşan kutlu yürüyüşümüzden 851 yıl sonra Osmanlı’nın yıkılışına ve yurdun dört bir yanının işgaline kadar gerileyişimiz, yeni kuşaklara anlatılması gereken ibret vesikalarıyla doludur. Manisa’nın işgali demek;  İstanbul’u fetheden Fatih’in sancağının işgali demektir. Bu işgalin 450 yıl Osmanlı egemenliğinde yaşayan Yunanlılarca gerçekleştirilmiş olması ne kadar acı vericiyse, içimizdeki Hüsniyadislerin işgalcilerle işbirliğine varan ihaneti de o kadar hüzün vericidir. Herşeyini kaybetmiş, orduları dağıtılmış, yurdun dört bir yanı işgal edilmiş, halk fakir ve bitap düşmüş bir vaziyette iken, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da, memleketin kurtuluşu için Samsun’a gönderilmesiyle başlayan kurtuluş mücadelesini üç yılda 30 Ağustos zaferine ulaştıracak, dördüncü yılında küllerinden doğan yeni bir devlet kurabilecek dehalara ve vatan, bayrak, din ve halk için gözünü kırpmadan ölüme koşan kahramanlara ve onların arkasında sıra dağlar gibi duran bir karaktere sahip olmak, bir milletin başına gelebilecek en büyük nimettir. Bunun idrakinde olmalıyız.  Savaş, devletlerin bir birine isteklerini kabul ettirmek için giriştikleri mücadeledir.  Bu mücadelede askeri usuller kadar; ekonomik, kültürel, psikolojik usuller ve iç çatışmalar da kullanılmaktadır. Hedef Anadolu’dur, hedef Türk milletidir. Dün Yunan’ı üstümüze salanlar, bugün PKK, İŞİD ve benzeri yapılanmalarla üstümüze geliyorlar. Amaç aynı yöntemler farklı… Manisa işgal edildiğinde üç yıl boyunca Manisa halkı taciz, tecavüz, işkence ve katliamlara maruz kaldı. Türk ordusunun önünden kaçan Yunan askeri Manisa’yı ateşe verdi. 11 bin evden 700’ü ayakta kalabildi. Bu yangında tarihin Manisa’ya kazandırdığı miras yok oldu. Yeniden aynı acıları yurdumuzun hiçbir yerinde yaşamamak, geçmişten yeterince ders çıkarmak, sahip olduğumuz nimetlerin farkında olup emrolunduğu gibi yaşayanlardan olmak dileğiyle Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümünü içtenlikle kutlarım. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, tüm hemşerilerimi, güvenlik güçlerimizi ve kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımızı sevgiyle selamlıyorum.

AK PARTİ MANİSA İL BAŞKANI BERK MERSİNLİ: Tarihin her döneminde emperyalistlerin iştahını kabartan Türk toprakları, zaman zaman işgal altında kalmış, ancak her defasında Yüce Türk Milleti bu saldırıları bertaraf etmiştir. 30 Ağustos Zaferiyle beraber, ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!’ diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 9 Eylül 1922’de Yunan askerine yüzmeyi Ege’nin derin sularında öğretmiştir. Kıt imkanlara rağmen verilen mücadeleyle bizlere bırakılan emaneti sonsuza dek koruyacağız. Manisa 8 Eylül günü düşman işgalinden tamamen temizlenirken, bu uğurda verilen mücadele ise tarihe altın harflerle geçmiş, diğer yandan yurt çapında yazılan destanın ilk sayfalarını oluşturmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle Manisalı hemşerilerimin 8 Eylül Kurtuluş Günü’nü kutluyor, bütün şehitlerimize, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal etmiş bütün gazilerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyor, minnet ve şükran duygularımla manevi huzurlarında saygı ile eğiliyor, onların bizlere bıraktıkları emaneti canımız pahasına sonsuza dek koruma azim ve kararlılığı içinde bulunduğumuzu bildirmek istiyorum.

 

 

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Evinin odasında Hint keneviri yetiştirirken yakalandıÖnceki Haber

Evinin odasında Hint keneviri yetiştirir...

Sarıgöl’ün üç mahallesine sağlık evi kazandırıldıSonraki Haber

Sarıgöl’ün üç mahallesine sağlık evi kaz...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!